Димитър Пенев към французите: Травмирахме Ви, нали не ме обвинявате много?


Димитър Пенев към французите: Травмирахме Ви, нали не ме обвинявате много?
Снимка: Cska.bg

11531 0

Легендата на българския футбол Димитър Пенев говори за първи път пред френска медия за победата на България с 1:2 срещу Франция, която лиши "петлите" да участват на Мондиал 1994. Пред France Football говори за преживяното по време на този двубой и всички емоции около него.

Припомняме, че в края на март екип на престижното френско списание посети стадион "Българска армия", за да направи специален репортаж за легендата на родния футбол Димитър Пенев. Треньор Nо1 на България за 20-ти век гостува в специална рубрика, която припомня значими събития от историята на "петлите" на зеления терен.

Подготовката за двубоя

"Франция ни направи хубав подарък със загубата от Израел. Беше голяма изненада, когато разбрахме, че са паднали. Честно казано, ние още преди това таяхме малка надежда, че нещо ще се случи. Затова имахме наши шпиони във Франция, които гледаха мача на „Парк де Пренс”. Те пишеха конкретни доклади и ни даваха информация за всеки играч. Аз също звънях на българи емигранти във Франция, които ми даваха ключова информация от стадиона. За онази епоха подобно нещо бе почти революционно.

По време на моите индивидуални разговори сравнявах нашите момчета с техните. И им казвах: „Познавам го, ти си по-добър от него и ще имаш надмощие, ако правиш това, което ти казвам”. Успях да убедя футболистите, че пост по пост са по-добри от всеки играч на Франция. С моите помощници бяхме организирали видеосесии, на които изгледахме всички мачове на съперника. Нямаше как да бъдем по-организирани", споделя Пената пред френското издание, като споделя, че е изолирал отбора. На 100 км от Франкфрут.

"Не знаех, че при пристигането на стадиона Красимир Балъков е видял шампанско в съблекалнята на френския отбор… Но ще ви разкрия една малка тайна – ние също бяхме подготвили една бутилка (избухва в смях). Донесохме нашето шампанско от България, но не го показахме на играчите до края на мача, за да не ги дестабилизираме. Сега въпросът е кое шампанско е по-хубаво – френското или българското", допълва той.

Емоциите след двубоя

"Беше фундаментален мач, който лансира златното поколение. Най-важното беше да се върне патриотичният порив на българите. Нали не ме обвинявате много от 30 години? Ние ви травмирахме, но Франция организира следващото световно и го спечели. Ние бяхме на върха преди 1998 г., а после се гмурнахме. Сега нашата дисциплина не съществува, трябва да удряме шамари на играчите, за да ни слушат, но това вече не е моя работа", бяха думите на Пенев, предадени от "Тема спорт". За жалост вече ситуацията е много по-различна, като по пътя за Евро 2024 записахме вече две загуби от Черна гора и Унгария.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички