Нов опит за голям форум: Всички провали на България да се класира след Евро 2004


Нов опит за голям форум: Всички провали на България да се класира след Евро 2004
Снимка: БГНЕС

1451 0

Съвсем скоро националният отбор по футбол на България започва квалификациите за Европейското първенство през 2024 година. А всички родни запалянковци се надяват най-сетне да видят "лъвовете" на голям форум - точно 20 години след последния такъв случай.

Както е известно, в Португалия през 2004 година е последният случай, в който страната ни играе на световно или европейско. Тогава завършваме без нито една спечелена точка и с едва 1 отбелязан гол срещу селекциите на Италия, Дания и Швеция.

Оттогава обаче минават близо 10 квалификационни цикъла и нито веднъж не съумяваме да се класираме за финалната фаза. В този материал ще разгледаме всеки от въпросните случаи след 2004 година.

Квалификации за Световното първенство през 2006 година

Световното през 2006-а е спечелено от Италия, а България гледа форума по телевизията, след като в квалификациите Швеция и Хърватия завършват пред "лъвовете". Двете страни са с по 24 точки, докато България остава 3-та с 15.

Зад нас в групата се нареждат Унгария, Исландия и Малта. Тогава в 10-те мача записваме 4 победи, 3 равенства и 3 загуби, но дори не оставаме близо до това да изпреварим някой от първите два тима. Сред най-разочароващите резултати тогава е равенството 1:1 с Малта.

Квалификации за Европейското първенство през 2008 година

Испания е големият победител на континенталната надпревара през 2008-а. България не успя да се класира, след като отново завършва трета в квалификационната си група. Пред нас са Нидерландия и Румъния, докато Беларус, Албания, Словения и Люксембург остават зад нас.

Тогава финишираме само с точка по-малко от втория Нидерландия (26 пункта за "лалетата", 25 за нас). Сред разочарованията са две равенства с Албания, които се оказват фатални.

Квалификации за Световното първенство през 2010 година

Мондиал 2010 е спечелен от Испания. Това е и третият пореден голям форум, в чийто квалификации се класираме 3-ти. Този път пред нас са Италия и Република Ирландия, която завършва с 4 точки пред нас. Зад "лъвовете" пък остават Кипър, Черна гора и Грузия.

Тогава взимаме точка от Италия, не губим нито една от срещите с Република Ирландия, но пък допускаме тежко поражение от Кипър с 1:4, а освен това и Черна гора, и Грузия успяват да ни вземат по точка.

Квалификации за Европейското първенство през 2012 година

Трети пореден голям форум, който Испания печели. Четвърти пореден, на който България не се класира. И ако в предните случаи завършваме 3-ти, то този път квалификациите са същински провал. България остава последна в група с Англия, Швейцария, Уелс и Черна гора

Печелим едва 5 точки, а сензацията в групата е фактът, че Черна гора успешно се преборва за втората позиция с 12 точки, оставяйки Швейцария с точка по-малко. Разбира се, първото място е за Англия. В тези квалификации записваме само 1 победа, 2 равенства и цели 5 загуби.

Квалификации за Световното първенство през 2014 година

Световната титла през 2014-а е за Германия. Надпреварата в нашата квалификационна група остава много оспорвана. Разликата между 2-рия и 5-ия в крайното класиране е едва 3 точи. След въртележка от разменени победи между замесените, в крайна сметка Дания печели второто място, след като първото е за Италия.

Ние оставаме 4-ти - с две точки пасив от 3-тия Чехия, както и с равен брой точки с Армения. Малта е единственият отбор, който от самото начало до края няма никакви шансове. Завършва с 3 спечелени точки.

Квалификации за Европейското първенство през 2016 година

На този форум Португалия спечели исторически трофей, докато за България това бяха 6-и поредни квалификации без успех. В тях отново си правим компания с Италия, която печели първата позиция. Втората е за Хърватия, въпреки че изтърпява санкция от 1 точка заради расистко поведение.

3-тото място също можеше да доведе до участие на Евро 2016, но те бе за Норвегия. С 8 точки след нея завърши и България, която записа победи само над Азербайджан (на два пъти) и Малта (веднъж). Допускаме цели 5 поражения и в крайна сметка приключваме още в квалификациите.

Квалификации за Световното първенство през 2018 година

Тогава попадаме в една група с Франция, която впоследствие става световен шампион. "Петлите" финишират на първа позиция с 23 точки, следвани от Швеция (19 т.) и Нидерландия (19 т.). Въпреки някои положителни резултати не съумяваме да се преборим за 2-рото място и финишираме с 6 точки под изброените тимове.

Зад нас са Люксембург и Беларус, който приключват със съответно шест и пет пункта.

Квалификации за Европейското първенство през 2020 година

Европейското първенство, което се провежда с една година по-късно от плануваното (заради коронавируса), е спечелено от Италия. Квалификациите за него пък ще бъдат запомнени за България най-вече с расисткия скандал срещу Англия.

"Трите лъва" без проблеми печелят първото място, а зад тях остават Чехия и дори Косово, която изпреварва България с цели 5 точки, след като печели на Националния стадион "Васил Левски" с 3:2. Единствено Черна гора остава под нас с 3 пункта.

Квалификации за Световното първенство през 2022 година

Най-скорошният провал - иначе казано квалификации номер 9 поред, след които не успяваме да се класираме за голям форум. До болка познатата ни Италия, коронясан еврошампион, отново е в групата ни, но сензационно не успява да завърши първа след 4 равенства в последните 5 мача (а впоследствие не се класира за Мондиал 2022).

Пред нея финишира Швейцария с 2 точки повече (18). България пък е изпреварена и от Северна Ирландия с точка повече, като единствено Литва завършва с по-лош актив и спечелени само 3 точки (срещу 8-те за България).

Квалификации за Европейското първенство през 2024 година

Сега поглеждаме с надежда към поредните квалификации. Трудно бихме могли да попаднем в по-приемлива група, като компания ще ни правят отборите на Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва. Всичко започва през този месец март. Селекционерът Младен Кръстаич вече обяви избраниците на България за първите мачове, а сред тях няма играч на ЦСКА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички