Няма друг такъв случай през този век! Преди 59 години националите записват подобно "постижение"


Няма друг такъв случай през този век! Преди 59 години националите записват подобно "постижение"
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3455 0

Националният ни отбор по футбол завърши 2023-та година без нито една победа! Нещо, което е трудно постижимо, за който и да е тим, без значение в каква форма е и какво е състоянието на местния футбол.

През настоящата календарна игра "лъвовете" изиграха 10 мача, а статистиката е повече от красноречива - 6 загуби и 4 равенства. Само 2 от тях са приятелки срещи, а всички останали 8 са официални двубои от евроквалификациите.

В група G отборът ни завърши на последно място с 4 точки, като преди жребия надеждите за класиране на Евро 2024 бяха сравнително обнадеждаващи. Унгария, Сърбия, Черна гора и Литва бяха на пътя ни, като в някои от двубоите бяхме близо до 3-те точки, но все нещо убягваше на "лъвовете". Сякаш като припомняме и забележка от съдбата, че футболът ни в последните години е на дъното. Далеч от всякакви световни и европейски форуми.

Няма друг такъв случай през този век

Статистиката показва, че през този век няма друг такъв случай, в който да завършим календарна година без нито един успех. Справка в "Transfermarkt" показва, че за последно България има такава статистика през 1964 година, като тогава има само 4 официално срещи и те са срещу Югославия (б. ред. два двубоя), СССР и Турция.

Иначе - периодът 1962 – 1974 г. е един от най-плодотворните за българския футбол. Националният отбор се класира за финалите на 4 поредни световни първенства и отбелязва най-успешното си участие на европейско първенство – 5-то място в Европа. На 4-те световни първенства в отбора участва Добромир Жечев, рекорд ненадминат и до днес.

Що се отнася до 21-ви век, то най-лошите години преди настоящата са няколко. Последните са 2019 и 2020, когато националите ни имат по 1 победа. През първата посочена се стига до победа срещу Чехия в европейска квалификация, а през втората е срещу Гибралтар в приятелски двубой. През 2011 година също имаме един успех, и то в контрола срещу Кипър от общо 9 мача за 12-те месеца.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички