Михайлов пред НС: Горд съм, че спасихме човешки животи, ние сме изкупителна жертва


Михайлов пред НС: Горд съм, че спасихме човешки животи, ние сме изкупителна жертва
Снимка: Деница Китанова Actualno.com

3395 0

Президентът на БФС Борислав Михайлов обясни на изслушване на Комисията по младежта и спорта в Народното събрание, че повод да започнат комуникация с УЕФА за преместването на мача с Унгария и затварянето му за публика са сведения от компетентни органи и информация от Фейсбук страници.

Отговността за протеста не е на БФС

Той отсече, че БФС носи отговорност за случилото се на стадиона, а не извън него и отговорност за кървавия протест трябва да поеме организаторът, инстутуцията, разрешила събитието, провокаторите и хората, които са им платили.

"Ние, като футболен съюз, няма как да знаем, обърнали сме се към компетентните органи, има писма, включително и към министъра. БФС не е местил и затварял мача, а е направил всичко за безопасното му провеждане. Двама офицери на УЕФА по сигурността и съветник на Чеферин установиха, че е било правилно", заяви Михайлов на изслушването.

"Не може да се превръщаме в изкупителна жертва!"

"Не може ние с БФС да се превръщаме в изкупителна жертва, след като някой е провокирал ексцесии с цел публично прехвърляне на вината върху нас. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи", допълни той.

В хода на изслушването стана ясно, че от комисията са недоволни от това, че едва вчера са получили хронологията от събитията и че това се е случило само след поканата за изслушване. "Поздравления, че дойдохте, но обясненията Ви са крайно необходими, но закъсняли. Ако не бяхме Ви поканили, медиите и обществеността нямаше да научат защо се е случило това", заяви Кристина Петкова от ДСБ.

Как БФС разбра, че на мача има заплаха?

"Цялата информация за опасността идва от сведения от компетентни органи, Фейсбук страници, от изследване на сигурността от страна на УЕФА. Очакваха се над 3500 крайно десни фракции за мача с Унгария", каза още президентът на футболния съюз. БФС носи отговорност за случилото се на стадиона, а не извън него. Да се търси от нас отговорност за протеста е недопустимо!", отсече той.

"Отговорност трябва да се търси на институцията, позволила протеста, на провокаторите и хората, които са им платили. Името на организатора е известно вече", каза още той. От МВР пък се похвалиха, че са предотвратили международен скандал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички