Късни голове попариха надеждите на България срещу Литва


Късни голове попариха надеждите на България срещу Литва
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7738 0

Мъжкият национален отбор по футбол на България с 1:3 гостуването си на Литва в мач от световните квалификации. Още в 14-ата минута момчетата на Ясен Петров имаха шанс да поведат в резултата. Реферът отсъди дузпа в полза на "трикольорите" и Димитър Илиев стреля прекалено слабо и вратарят Шеткус спаси.

В 18-ата минута Литва поведе чрез Ласицкас. България изравни в 64-ата минута, след като Кирил Десподов изпълни точно пряк свободен удар. Два гола на Фьодор Черних в 82-ата и 84-ата минути обаче донесоха победата на домакините.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди Десподов центрира от фал към Божиков. Защитникът стреля в аут. Лаугжениц в следващата минута създаде опасно положение за Литва, като топката се размина на милиметри от вратата. В 5-ата минута Десподов напредна, но се засуети и топката му беше отнета.

В 8-ата минута Тодор Неделев отправи изстрел от воле, който мина високо над вратата. Две минути след това домакините опитаха атака чрез центриране на Новиковас. Играч на Литва обаче игра с ръка при нападението.

В 13-ата минута реферът отсъди дузпа в полза на България. Зад топката застана Димитър Илиев. Ударът на Илиев беше прекалено слаб и вратарят Шеткус лесно спаси.

18 - 1:0! Литовците започнаха да играят на контраатаки и при пробив на Новиковас отляво Ласицкас излезе на празна врата и без проблеми прати топката в мрежата.

В следващите минути момчетата на Ясен Петров продължиха да владеят повече топката. В 22-ата минута обаче Ласицкас опита нападение от дясно, като центрира към Черних. Нападателят на Литва извърши нарушение.

В 26-ата минута Неделев опита нещо между центриране и удар, което затрудни Шеткус, който спаси и изби в конер. Отново Неделев центрира от корнера, като Васил Божиков не успя да стигне топката.

Литовците продължиха да използват предимно фланговете. Валентин Антов изчисти центриане, топката попадана в Сливкас, който стреля много неточно. В 34-ата минута отново Ласицкас дриблира и стигна до удобна позиция, Луков излезе и улови.

В 36-ата минута Десподов центрира към Илиев, който беше спрян от защитата на Литва. Десподов създаде още едно положение като Шеткус се намеси решаващо.

В последните минути отново литовците имаха повече положения, но нито един от ударите не беше особено опасен.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 47-ата минута Литва изпълни корнер, а Ласицкас влезе брутално и получи жълт картон за нарушението си. Две минути след това Сливка беше много близо до гола, като само подлагането на крака на Валентин Антов отклони изстреля в корнер.

Нов удар на Литва в 53-ата минута поизпоти Мартин Луков, който трябваше да се намесва. Темпото се поуспокои в следващите минути. В 57-ата минута Димитър Илиев и Десподов опитаха да организират нещо интересно и изстрелът на последния беше крайно разочароващ.

В 60-ата минута Ивайло Чочев и Илиан Илиев се появиха на терена на местата на Петър Витанов и Кристиян Малинов.

63' - 1:1! В 63-ата минута България получи правото да изпълни пряк свободен удар. Кирил Десподов застана зад топката и се разписа за 1:1!

Две минути по-късно Илиев опита да изведе Йомов, който не успя да преодолее литовската защита. Домакините опитаха да се отърсят от допуснатия гол с безуспешни атаки. Десподов тръгна сам в 68-ата минута и изгуби топката.

В 71-ата минута Вербицкас се опита да се откъсне напред и беше спрян. Калоян Кръстев влезе на мястото на Димитър Илиев, а Спас Делев замени Георги Йомов в 72-ата минута. Бербицкас отправи удар в 75-ата минута и Мартин Луков трябваше да се намеси за пореден път.

В 80-ата минута Литва нацели греда, след като Линас Климавичус стреля с глава.

82' - 2:1! След центриране Ласицкас свали топката към Фьодор Черних, който с мощен удар изненада защитниците на България и вкара за 2:1!

84' - 3:1! Литва продължи да натиска и след центриране отляво Черних с глава вкара втория си гол в двубоя.

Ясен Петров извърши и последната смяна като пусна Доминик Янков вместо Тодор Неделев. Литва продължи да натиска.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Литва: Шеткус, Миколюнас, Шаткус, Уткус, Вайткунас, Мегелайтис, Бербицкас, Черних, Новиковас, Казлаускас, Дубицкас

България: Мартин Луков, Андреа Христов, Петко Христов, Валентин Антов, Васил Божиков, Петър Витанов, Кристиян Малинов, Георги Йомов, Тодор Неделев, Кирил Десподов, Димитър Илиев.

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ МАЧА ЛИТВА - БЪЛГАРИЯ

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

България е в търсене на първа победа като гост в официален мач след повече от три години. Преди около година "лъвовете" прекъснаха и негативна серия от 19 мача, в която имаха само една победа. Съперник на България е тимът на Литва, който пък е в серия от девет поредни загуби.

Една от тези загуби дойде в София, когато "лъвовете" надделяха с 1:0 с късен гол на Ивайло Чочев.Евентуална победа днес ще запази надеждите на България за второто място, въпреки че в група с Италия и Швейцария това е доста илюзорно.

Отборът обаче е в добро настроение, след като записа престижно равенство с "адзурите" на тяхна земя и победи днешния си съперник вкъщи. В последвалия приятелски мач с Грузия пък "трикольорите" постигнаха резултат, който дава увереност - 4:1.

За днешния мач селекционерът Ясен Петров няма да може да разчита на контузените Георги Георгиев, Георги Костадинов, докато Антон Недялков пътува за Литва, но е под въпрос за срещата. Атанас Илиев пък е наказан за днешния двубой. Други петима играчи "висят" с картони в днешния мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички