България опита, но Франция взе по "класически" своето и се насочва към Европейското първенство


България опита, но Франция взе по "класически" своето и се насочва към Европейското първенство
Снимка: Getty Images/Guliver

15146 0

Българският национален отбор по футбол игра мъжки и се бори, колкото имаше сили, но в крайна сметка се оказа безсилен пред класата на световния шампион Франция. Футболистите на Дидие Дешан надделяха с 3:0 в двубоя срещу родния ни тим, като резултатът можеше и да е по-изразителен.

Това бе трета контрола за България, като и трите срещи бяха срещу отбори, които ще играят на предстоящото Европейско първенство по футбол. В предишните случаи загубихме с минималното 0:1 от Русия и завършихме наравно 1:1 срещу Словакия.

Двубоят в Париж бе отличен и невиждан опит за доста от младите футболисти, на които Ясен Петров бе заложил в титулярния състав. Очаквано, през почти целия мач двубоя се игра пред вратата на Даниел Наумов, който се отличи с много добри спасявания. Пред "лъвовете" се откри едва една чиста голова възможност, дошла чак в 79-ата минута, когато съотборниците в Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев и Бирсент Карагерен комбинираха отлично, но вторият не успя да отправи по-добър завършващ удар от удобна позиция.

Именно чак след това дойде и второто попадение за Франция, като до онзи момент България бе удържала вратата си със стабилна защита (и доза късмет след многото пропуски на "петлите"). То бе дело на Оливие Жиру, който се появи като резерва вместо Карим Бензема (напуснал терена принудително). Жиру вкара и втори гол в последните секунди, за да направи успеха за своя тим класически и да му вдъхне увереност.

Преди двата му гола резултатът бе открит от Антоан Гризман. Нападателят на Барселона се разписа в 29-ата минута, като го стори по изключително красив начин - чрез задна ножица след отбила се топка (вижте ВИДЕО от бижуто).

СЪСТАВИ

Франция: Уго Лорис, Бенжамен Павар, Преснел Кимпембе, Рафаел Варан, Лука Ернандес, Н'Голо Канте, Корентен Толисо, Пол Погба, Антоан Гризман, Килиан Мбапе, Карим Бензема

България: Даниел Наумов, Иван Турицов, Валентин Антов, Васил Божиков, Петко Христов, Ивайло Чочев, Илиан Илиев, Доминик Янков, Божидар Краев, Кирил Десподов, Атанас Илиев

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите 10 минути от срещата напълно очаквано домакините контролираха срещата, а българските футболисти се добраха до топката за по-дълго време чак към 7-ата минута. "Петлите" на няколко пъти комбинираха на скорост пред нашето наказателно поле, но до по-опасна ситуация не се стигна. Килиан Мбапе пък опита изстрел в самото начало, но той се оказа много неточен и от малък ъгъл, като топката дори излезе в тъч.

В 12-ата минута се стигна и до наопасната ситуация. Антоан Гризман намери Мбапе в наказателното поле на гостите, младият нападател задържа умело топката и си освободи позиция за изстрел. Ударът му мина между краката на Валентин Антов, а Даниел Наумов видя в последния момент топката, но все пак съумя да спаси с една ръка. Карим Бензема атакува отбитата топка, но бе затворен добре и не стигна до нея.

Самият Бензема бе изведен по великолепен начин от Пол Погба зад защитата на националния ни отбор. Нападателят на Реал Мадрид обаче не успя да стреля точно, след като овладя добре подаването (17').

Точно когато България опита да изнесе играта по-напред и стигна до няколко статични положения, Франция изпусна "златен" шанс. Бензема комбинира с влизащия на скорост в наказателното ни поле Мбапе, който след това стреля от отлична позиция, но право в Наумов, който спаси. Повторенията показаха, че е имало "тънка" засада.

29' - 1:0! Домакините стигнаха до аванс в резултата след красива задна ножица на Антоан Гризман. Топката стигна до него след пресечен от Турицов пас. При изстрела на Гризман Чочев игра с глава, което допълнително затрудни задачата на Наумов (вижте гола).

Малко по-късно се стигна до неприятна ситуация за Дидие Дешан, след като Карим Бензема трябваше да бъде принудително заменен (вижте видео). В 40-ата минута пък Франция като по чудо не удвои аванса си, след като Гризман получи топката и остана срещу Наумов, но леко встрани от вратата. Французинът стреля мощно, но българският страж успя да осъществи контакт с топката и тя излезе в ъглов удар.

В 40-ата минута Даниел Наумов отново бе принуден да се намесва, този път след мощен изстрел на появилия се като резерва Оливие Жиру. Таранът на Челси опита късмета си от нелоша позиция, но ударът му попадна право в българския страж.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началните минути от втората част "петлите" започнаха с по-яростните атаки. Мбапе си освободи добра позиция отляво и опита изстрел в далечния ъгъл, но топката бе в обсега на Наумов, който за пореден път спаси. 

Около средата на първото полувреме се стигна до истинска канонада от удари по посока вратата на Наумов, който се намеси отлично при изстрел на Лука Ернандес. Овен бранителя и Килиан Мбапе за пореден път се опита да се разпише, но неуспешно след удари в аут.

В 79-ата минута се стигна и до най-чистото положение в срещата за българския национален отбор. В основата и бяха двама играчи на Локомотив (Пловдив) - Димитър Илиев и Бирсент Карагерен. Те някак задържаха топката между противниковите футболисти, а накрая Илиев подаде към Карагарен, който от непосредствена дистанция, но леко встрани от вратата, уцели топката не по най-добрия начин и тя придоби фалц, който я отдалечаваше от голлинията.

83' - 2:0! Натискът на "петлите" в последните минути стана твърде сериозен и те закономерно удвоиха аванса си. Бенжамен Павар подаде добре към Оливие Жиру, който изпревари Валентин Антов и с едно докосване бутна топката в мрежата.

90' - 3:0! Бен Йедер бе изведен чудесно, след което подаде успоредно към Жиру, който нямаше как да сбърка от тази позиция и вкара втория си гол.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Родните национали не успяха да запишат победи в предишните си две проверки, завършвайки наравно 1:1 срещу Словакия и губейки с 0:1 от Русия. Предстои третото и най-сериозно изпитание срещу отборите, които скоро започват участието си на Европейското първенство по футбол - сблъсък срещу световния шампион Франция.

"Петлите" не са допускали поражение в 18 от предишните си 19 международни двубои (15 победи, 3 равенства и 1 поражение), като при 11 от случаите, още на полувремето са имали аванс в резултата. Към момента са в серия от 3 поредни мача без допуснат гол, а още един такъв срещу България ще повтори най-дългата им серия от "сухи" мрежи от 2008 година насам.

По-старите поколения във Франция и България все още помнят онази славна победа на "лъвовете" на "Парк де Пренс" през 1993 година, която лиши "петлите" от участие на Световното първенство. Оттогава обаче промените са много - Франция е спечелила всички 3 мача между тези съперници, вкарва средно по 1 гол на 25 минути и във всеки от случаите води на полувремето.

Към момента футболистите на Ясен Петров се намират в серия от 7 поредни мача без победа (3 равенства и 4 загуби), като последната такава дойде срещу Гибралтар. В 4 от последните 8 мача на България първият гол пада още в откриващите 10 минути от срещите.

Колкото до срещите като гост - "лъвовете" се намират в серия от цели 13 поредни двубоя без победа (6 равенства и 7 загуби). В цели 6 от последните 7 такива нашият отбор така и не вкарва. Все пак България е допуснала само един гол преди почивката в последните си 8 гостувания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички