В Италия: Случилото се в София е нищо в сравнение с това на Франция - Турция


В Италия: Случилото се в София е нищо в сравнение с това на Франция - Турция
Снимка: Оф. сайт на Турската футболна федерация

12040 0

Отзвукът от расисткия скандал на евроквалификацията България - Англия продължава да ехти по света. В Италия обаче омаловажиха случилото се, изкарвайки на преден план нещо далеч по-страшно от расизма, случило се в друга евроквалификация, а именно Франция - Турция. Както е известно, в този двубой турските национали почти вкупом показаха жест, с който подкрепиха турската агресия срещу кюрдите и Сирия.

Това се случи в материал на вестник "Il Foglio" - центристко издание с тираж от около 25 000 броя на ден. В него се казва, че принципно политиката не трябва да влиза на стадионите, но винаги го прави.

"През последната седмица наистина видяхме всичко, дотолкова, че това, което се случи в България, в мача срещу Англия, два пъти спиран заради расистки скандирания и жестове, е може би най-малко тежкото нещо и със сигурност най-малко сериозното. Много, но много по-сериознито е, че турските играчи, се прочуха - два пъти! Първо с Албания, а след това и с Франция - поздравявайки военните привърженици на трибуните, ултранационалистичен, хиперполитически жест и изрична подкрепа за турската агресия срещу кюрдите", пише журналистът Джовани Франчезио.

"И това е хубаво нещо за УЕФА, защото е лесно да се използва железен юмрук, когато са замесени феновете, но е много, много по-сложно, когато има замесени играчи и федерация, толкова важни, колкото турската", заключава авторът. Вижте в този материал как коментираха скандала в САЩ, вестник "New York Times".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички