Строят нов Национален стадион до летище "София"?

Интересна информация разпространи консорциумът Витоша, който се опитва да вземе на концесия летище "София". Дружеството се състои от Manchester Airports Group (MAG) и Beijing Construction Engineering Group (BCEG) и днес публикува идеята си за създаване на нов стадион за мачовете на националния отбор в близост до летище "София".

Министерството на транспорта вече е запознато с предложението на компанията, което включва изграждане на стадион и различни съоръжениа около нега за сума 600 милиона евро, което е допълнително към инвестицията от 1.5 милиарда евро в инфраструктурата на столичното летище. Идеята е стадионът да е построен по стандартите на категория 4 на УЕФА.

Местят Националния стадион, има 4 варианта за негов нов дом

Столична община търси ново място, на което да премести Националния стадион "Васил Левски“. Това обяви главният архитект на София Здравко Зд...

Публикуваният проект обещава да превърне стадиона в мултифункционално съоръжение, на което да се практикуват различни видове спорт, както и да се провеждат различни събития и музикални концерти. При одобрение строежът може да завърши до 2024 година - навреме за Младежките олимпийски игри.

Beijing Construction Engineering Group от своя страна планира да ръководи изграждането на стадиона на базата на предишния си опит в подобни проекти, като например много от спортните съоръжения за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., както и Националния стадион на Танзания и Стадиона на работниците в Пекин.

Пълният документ от предложението на "Витоша" вижте на този линк!

Още по темата

Please select answer!