Преди четвърт век: Бленуваната първа победа, дала начало на лудото българско лято

Датата 26 юни е изключително значима за българския футбол. Точно на този ден преди 25 години националният отбор на България постига своята първа победа на Световно първенство, което се случва по време на Мондиала в САЩ.

Момчетата на Димитър Пенев буквално прегазиха Гърция с 4:0 на "Солджър Фийлд" в Чикаго, за да започне похода към 4-то място от Световното първенство. България чака 32 години, за да види своя първи успех на най-голямата сцена, но чакането си струва.

7 по-интересни занимания от това да гледате националния отбор по футбол

Отминаха поредните силно неуспешни квалификационни мачове на националния отбор по футбол. Народът е разочарован от предствянето на възпитаниците ...

Христо Стоичков дава тон в срещата, като вкарва първия гол за тима ни в Америка и то още в 5'. Камата е точен от бялата точка, а в 55' повтаря упражнението с нов точно изпълнен наказателен удар. 10' по-късно Йордан Лечков също се разписва, а в последната минута това прави и 24-годишният Даниел Боримиров, който прави успеха още по-голям.

След това всеки българин знае какво се случва. Нова победа, този път срещу един от фаворитите Аржентина, ни праща във фазата на директните елиминации, за да отстраним Мексико и Германия преди Пеневата чета да бъде спряна от Италия в 1/2-финалите.

Ето колко струват всички извикани играчи от Балъков в националния отбор

Новият селекционер на националния отбор по футбол Красимир Балъков извика много нови играчи за двете евроквалификации срещу Чехия и Косово. Това ...

Треньорът на тима по това време Димитър Пенев пък направи любопитно разкритие относно завръщането на отбора от САЩ. Как Пенев щял да пропусне посрещането на героите от Световното през 1994 година може да видите в този материал на SportLive.bg.

Още по темата

Please select answer!