Повдигнаха конкретни обвинения срещу 9 души заради расисткия скандал


Повдигнаха конкретни обвинения срещу 9 души заради расисткия скандал
Снимка: СДВР

1984 0

Един обвинен за хулиганство и 8 осъдени по Закона за спортното хулиганство. Това е равносметката от акцията на СДВР и Софийската районна прокуратура заради расисткия скандал на мача България - Англия, предаде"24 часа".

Според информацията, хората, отправили нацистки поздрави, били идентифицирани по записи от камери, но според БНТ все още не всички от общо 15 заподозрени са хванати и разпитани, защото част от тях били от провинцията. Някои от вече идентифицираните и заловени обаче са само разпитани и освободени, но други са задържани. Става дума за радикализирани фенове на български футболни агитки, съобщиха от полицията. Повечето от тях са с криминални регистрации.

В 1-о районно бяха отведени 9 души. Първоначално бяха четирима, после станаха шестима, преди и останалите трима да бъдат намерени и арестувани. От прокуратурата обвиниха за квалифицирано хулиганство 18-годишния Цветан Георгиев Гечев. Той е дал тон на расистките скандирания, показвал и нацистки знаци. Затова е обвинен, че хулиганството му се отличава с особена дързост и цинизъм, показващи крайно неуважение към установения в страната ред, съобщи за "24 часа" зам.-районната прокурорка на София Невена Зартова. Ако бъде признат за виновен, ученикът може да получи до 5 години затвор.

8 от другите задържани са на съд по Закона за спортното хулиганство. Тодор Грудов, Живко Желев, Момчил Марков, Милен Панайотов, Любомир Делев, Борислав Трайков, Димитър Панайотов и Никола Добринов рискуват санкции от забрана за посещаване на спортни мероприятия от 1 до 2 години и глоби от 1000 до 2000 лева. Сред шестимата отървали се попадат двама мъже със звучните прякори Бакърчето и Гарвана. Възможно е те да бъдат обвинени на по-късен етап. Съдените по Закона за спортното хулиганство пък ще дават показания по наказателното дело. Има вероятност да бъде направен опит и част от английските футболисти да бъдат разпитвани, включително треньора им Гарет Саутгейт. Възможно е и капитанът на българския национален отбор Ивелин Попов да даде показания, както и представители на УЕФА.

А какви разкрития направи английският "ВВС" за провокаторите вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички