"ВВС": Провокаторите са от "София Запад", Животното неутрализира расистите в сектор Г


"ВВС": Провокаторите са от "София Запад", Животното неутрализира расистите в сектор Г

16016 0

Английският "BBC" направи собствено разследване на расисткия скандал на мача България - Англия и публикува интересни твърдения. Според наши сънародници, с които се свърза журналистът на медията Джордж Райт, у нас има фенове с расистки прояви зад гърба си, които изнудват клубовете за пари, за да спрат.

Друго интересно заключение в материала е, че във фракциите на ЦСКА доскоро е имало много фенове, споделящи възгледите на движението "скинхедс". Те обаче са с намалено влияние, благодарение на лидера Росен Петров-Животното.

Според българския репортер Момчил Инджов, много от провокаторите в скандалния мач са част от "SW99" - хулиганска фракция, принадлежаща на Левски. Той потвърждава мнението на мнозина изказали се по темата, а именно, че стореното от тях е планирано.

Публикуваме тази част от материала на Райт, в която са тези твърдения.

"Тихомир Безлов и д-р Атанас Русев, изследователи от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), в София, смятат, че поведението не е обусловено само от расистки нагласи, но и от финансови интереси.

Някои привърженици с история на расистко поведение изнудват клубовете за пари, за да спрат, казват те.

Кои са хулиганите на България?

През 2015 г. ЦИД изготви доклад, озаглавен „Радикализация в България: заплахи и тенденции”. Той документира широко разпространен расизъм сред футболните привърженици на страната.

"Известен привърженик на Левски обясни, че не обича афро-американците, турците и арабите, но няма нищо против тъмнокожите футболисти на Левски", се отбелязва в доклада.

Въпреки че "скинхедс, споделящи расистки възгледи, бяха много популярни във фракциите на ЦСКА", в доклада се казва, че тяхното влияние е намалено, отчасти заради намесите на лидера Росен Петров.

Изследователите на ЦИД - г-н Алипиев и българският репортер Момчил Инджов, заявиха пред Би Би Си, че подозират, че има връзки между някои футболни хулигани и крайнодесни националистически движения.

Д-р Русев заяви, че футболни хулигани са били мобилизирани по време на протести и за нападение на ромски общности.

Г-н Инджов каза, че вярва, че много от участниците в расистката злоупотреба в понеделник са част от SW99 - хулиганска фракция, принадлежаща на Левски София - и каза, че поведението им изглежда планирано". Междувременно, стана ясно, че някои от виновниците за скандала са задържани. Вижте подробности в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички