Guardian: Георги Аспарухов - българският художник, който смая Англия на "Уембли"


Guardian: Георги Аспарухов - българският художник, който смая Англия на "Уембли"
Снимка: Официален сайт на Левски

10422 0

Тази вечер българският национален отбор гостува на Англия в квалификация за Евро 2020. Ден преди двубоя британското издание Guardian публикува материал за легендата на българския футбол - Георги Аспарухов, който е единственият българин отбелязвал гол във вратата на англичаните на "Уембли".

Освен че има 150 гола в 247 мача в българската лига, Аспарухов не само освети националната сцена, но направи име и в Европа, разписвайки се срещу отбори като Бенфика на Еузебио и Милан на Нерео Роко. Връзката му с националния отбор започва през 1962 г., когато на 19 години той вкарва срещу Чили на първото Световно първенство за България.Шест години по-късно нападателят на Левски, когото хората наричаха "Художника" заради елегантния му стил, създаде най-добрата си футболна магия срещу "Трите лъва".

На 11 декември 1968 година Гунди минава безпроблемно през цялата защита на англичаните, за да открие резултата. Пред 80 000 зрители България се изправя срещу Англия, в чийто състав личат имената на Боби Муур, Джеф Хърст и Боби Чарлтън. Напук на всички прогнози обаче в 32-ата минута мечтаният гол на Аспарухов става факт и бързо смълчава домакинската публика. Той печели единоборство с глава още преди централната линия, също с глава си повежда топката, майсторски преодолява английски бранител и с прекрасна скорост се озовава в наказателното поле, където с прекрасен техничен удар реализира в долния ляв ъгъл. На легендарния нападател са му нужни 5 докосвания и 12 секунди, за да се разпише.

В крайна сметка срещата завършва 1:1, но играчите на Англия остават впечатлени от представянето на Аспарухов и припомнят думите на Чарлтън след двубоя: "Такива футболисти не могат да се видят всеки ден".

Изданието разказва и как след мача родната легенда разменя фланелката си с Мартин Питърс, който впоследствие я подарява на музея на Уест Хем. Тук идва и връзката с настоящия ни национален тим. През 2016 година капитанът Ивелин Попов участва в търг за тази фланелка и я печели. "Това бе страхотна възможност за Попов, който започва своята кариера в Левски и още от ранна детска възраст превръща в идол Аспарухов и връща тази фланелка у дома", пишат британците.

По-малко от месец преди да отбележи на "Уембли" Аспарухов е голямата  звезда на дербито между неговия Левски и големия съперник ЦСКА. Той вкара хеттрик, като Левски спечели със 7:2, втората им най-голяма победа в този мач. От изданието отбелязват още, че отново срещу ЦСКА е последният му мач на 28 юни 1971 година преди да загине в трагичен инцидент заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков." На погребението на двете футболни звезди присъстват хора от всички краища на България. Според различни оценки на очевидци и медийни съобщения между 150 000 и 550 000 души излизат на софийските улици, за да се сбогуват", припомня Guardian.

Почти 30 години по-късно, през 1999 г., Аспарухов е обявен за най-добрия играч на България на 20 век. И сега с фланелката на България, тази, която носеше на „Уембли“, е там, където тя принадлежи. Футболното му наследство ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения на страната. „Може би фланелката на Аспарухов ще бъде нашия късмет срещу Англия“, казва Попов.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички