Бернар Лама: България ни направи световни шампиони през 98-ма


Бернар Лама: България ни направи световни шампиони през 98-ма
Снимка: Getty Images/Guliver

9026 0

Българският национален отбор, при това пряко, е отговорен за спечелването на единствената досега световна титла на Франция. Това призна бившият френски национал Бернар Лама, който бе част от отбора през 1998 година, когато "петлите" триумфираха.

Лама направи признанието в интервю за tuttomercatoweb.com, в което говори за шансовете на тима на Дидие Дешан да триумфира на Световното първенство по футбол в Русия.

"Нашата група от 1998 година играеше заедно от много време, група, която възникна от некласирането ни на Световното през 1994 година в САЩ. Това беше голяма травма, но тя ни направи по-силни, разбрахме грешките си, научихме се да не ги повтаряме. Ние загубихме решителния мач срещу България у дома, травма, която промени нагласата ни. И резултатите започнаха да се виждат още през 96-а, когато достигнахме полуфиналите. Този резултат ни инжектира голяма доза самочувствие и през 1998 г. бяхме по-зрели и сплотени", обясни французинът.

Според бившия вратар шамарът на "Парк де Пренс" не може да се сравнява по значение дори със загубата от Португалия във финала на Евро 2016. "Онова беше истински удар, урок, който ни застави да спечелим международния си опит", заяви Лама.

Както е известно, той говори за мача през ноември 1993 година, когато на Франция ѝ трябва равенство срещу България, за да се класира на Мондиал 1994. Но с гол на Емил Костадинов България стигна до сензационната победа в "парка на принцовете" и си подпечата билета за САЩ, където постигна най-големия успех в българския футбол - четвъртото място на Световно първенство. Франция остана да гледа шампионата у дома, пред телевизора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички