32,980 000 000 и Орбан, или разликата между българския и унгарския футбол


32,980 000 000 и Орбан, или разликата между българския и унгарския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

7982 0

Малко преди отборът им да ни победи и да пореже мечтите ни да се класираме на Евро 2020, унгарски журналисти разкритикуваха България за състоянието на стадион "Българска армия". Казаха, че ако мачът се решаваше според състоянието на стадионите в двете страни, "маджарите" щяха да ни разгромят. Това ме накара да се замисля какво се случва с футболната инфраструктура в тяхната страна. Да, знаем за новия национален стадион "Пушкаш Арена", но какво друго дава основание за такова самочувствие у последния съперник на националите ни?

Наскоро най-успешният наш футболист Христо Стоичков обяви, че като българин завижда на унгарците, след като ги е посетил. Причината е футболната им инфраструктура. А игралият до неотдавна в страната Галин Иванов посочи факта, че е играл на прекрасни стадиони седмица след седмица като едно от най-хубавите неща, с които ще запомни престоя си в Унгария. Любопитството нараства.

И ето какво се оказа: в периода 2010-2020 година (времето на Виктор Орбан) в Унгария са построени 32 стадиона за сумата от 350 милиарда форинта или 980 милиона евро. И най-важното: това се случва с ДЪРЖАВНО ФИНАНСИРАНЕ. В тази сума влизат арените за професионалните футболни отбори, тренировъчни центрове и свързани с тях сгради. Сред всички съоръжения се откроява националният стадион "Пушкаш Арена", който може да побере 67 155 души и е "глътнал" на държавата 150 милиарда форинта (420 милиона евро). Този стадион не е предвиден само за футболни мачове, а и за посрещане на приеми, конференции, културни събития и концерти.

От арените на клубните тимове най-скъпата е "Arena Groupama", стадионът на Ференцварош, струвал 19 милиарда и половина от местната валута (53,2 млн. евро). Стадионът на Мол Види "MOL Arena Sosto"  в Секешфехервар струва 18,1 млрд.(50,7 млн. евро), а съоръжението на Халадаш в Сомбатхей - 17,4 млрд.(48,7 млн. евро). В Унгария не само издигат нови стадиони, те реновират такива и рушат стари. Кипи активна (футболно)инфраструктурна дейност. Неотдавна от 160-хилядния град Печ поискаха от премиера си нов стадион, въпреки че местният тим едва наскоро е преминал във Втора дивизия от Трета. Орбан обещава. И става дума не за строеж на второкласен стадион, а на такъв, който е подходящ за организиране дори на международни срещи. Не е случайно и че за стадион на годината през 2019-а е избрана унгарска арена - "DVTK" с капацитет от 14 655 души.

И тук е моментът да припомним каква е българската действителност в това отношение. Отборите в елита използват стари, в някаква степен пострадали от времето стадиони, което много често се споменава от чужденците, преминали през Първа лига. Националният ни стадион, който единствен може да побере 40-ина хиляди души, е почти на 70 години, а отдавна не се е чувало нищо за амбициозния проект "Арена на розата", който да стане нов дом на националния отбор, и не само. У нас държавата стои настрани и дори създава пречки на клубовете, които имат желание да подобрят съоръженията си, какъвто бе примерът с "Българска армия". За щастие, ръководство и държава се споразумяха да действат съвместно, но това отне време, а и още не е факт. Отпуснаха се и средства за стягане на пловдивските стадиони, но това не само настрои останалите клубове към Ботев и Локомотив, а дори и тях самите един срещу друг, защото сумата не е разпределена поравно. Но... все пак това е светлият лъч в иначе тъмната инфраструктурна действителност на българския футбол. 

От друга страна, изглежда имаме и някаква нереална оценка на това какви пари трябва да вложим във футболни арени. Проектът за "Арена на розата", например, който включваше издигането на още 2 стадиона, струваше 450 милиона евро. А може да излезе поне 3 пъти по-евтино, но не сме специалисти и е по-добре да не вменяваме такива твърдения. Но заслужава да се отбележи, че само сектор А на "Георги Аспарухов" е излязъл до момента 5,88 млн. евро (11,5 млн. лева) на Левски. 

Запитан защо футболът е толкова важен за унгарското правителство, говорителят на министър-председателя - Гергели Гуляш, казва: "Тези пари не отиват само за елитните спортове, но и за масовия спорт и младежите. И ако наистина искаме много добър унгарски национален отбор, това може да бъде постигнато чрез подкрепата на младежите". Но в това не се заключават всички мотиви на държавата и правителството. Депутатът и юрист Янош Харгитай посочва, че строителството (конкретно в област Бараня, където е Печ МФК, но принципно важи за почти навсякъде, бел.ред.) може да играе основна роля за укрепването на икономиката на града и окръга, помага на много компании и повече хора да си намерят работа, а оттам увеличава и местната покупателна способност. 

И последно, но не по важност, този кипеж на работата по футболната и спортната инфраструктура в Унгария няма как да не е помогнал за успеха над България, която е в коренно различно положение в този аспект. Така мисли и бившият унгарски национал Тибор Домби, който каза следното след мача в София на осми октомври: "Преди мача казах, че има повече инвестиции в унгарския футбол, строят се стадиони, работим за подобряване. Кой знае, в решаващите ситуации може би това е, което получихме обратно от съдбата. Ако някой се опита да се подобри във всички области, успехите ще дойдат рано или късно".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички