Звездите, които потънаха в забрава и неуспехи след Лудогорец


Звездите, които потънаха в забрава и неуспехи след Лудогорец
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

12443 0

От няколко години насам Лудогорец не прави случайни трансфери. Те са може би единственият български клуб от едно десетилетие, който може да си позволи да взема играчи, които са на гребена на вълната - голмайстори в нашето и в чуждо първенство, топталанти, играчи, спечелили "Футболист на годината" и т.н. Това е една от причините за тяхната несекваща хегемония в Първа лига.

Често пъти "орлите" продават тези играчи с голяма печалба и ги пращат в сериозни европейски и други чужди първенства. Също толкова често обаче трансферът или престоят в Лудогорец е последното позитивно неща, случило се в кариерата на някои от футболистите, играли в Разград. Напомняне за един такъв играч дойде този месец от Нидерландия. Става дума за Йерун Луму - футболистът, който пристигна в клуба като голям талант, европейски шампион с Нидерландия до 17 г. и който на практика осигури третата поредна титла на разградчани. Може би не помните, но с единствения си гол - срещу ЦСКА в Разград, нидерландецът донесе титлата на България на тима през 2014 година.

Луму дойде в клуба през януари 2014 г. и през август същата година премина в Хееренвеен. Лудогорец плати за него 300 000 евро, а го пусна половин година по-късно без трансферна сума. Оттогава едва 26-годишният сега нападател се превърна във футболен клетник. Той смени 12 клуба, като в някои периоди стоеше без отбор. Защо нидерландецът не се наложи в Лудогорец? Защо кариерата му след престоя в Разград е провал? Може би малцина са наясно с отговорите на този въпрос, но вина може да има както самият играч - може да е надценен, мързелив, конфликтен, така и българският клуб, който може да се е заблудил за качествата му, може и да го е демотивирал.

Йерун Луму обаче далеч не е единственият футболист, чиято кариера крушира след Лудогорец. Sportlive.bg разгледа периода от 2016 година насам и установи почти десет такива случаи. На футболисти, които отиват с фанфари на "Лудогорец Арена", а след като си тръгват, кариерата им претърпява фиаско. Ето кои са те:

* Андрей Препелица - През 2016 г. преминава в Ростов, 2017-а е без клуб, 2018-а е в румънския Конкордия, 2019 г. пак е без отбор, после играе в Аржес и през 2021 г. окача бутоните на пирона.

** Цветелин Чунчуков - Взеха го като звезда на Ботев (Пд), но не получи много време в първия тим, след което игра в Черно море, Славия, Клинчени, пак Славия, Сепси, а сега е в румънския Киндия Търговище.

*** Джонатан Кафу - Най-скъпият изходящ трансфер на клуба донесе печалба на "орлите", но на себе си не донесе щастие. Бразилецът не получи достатъчно игрови минути в Бордо и след това смени 5 отбора - Цървена Звезда, Ал-Хазем, Коринтианс, Куяба, а сега пак е в Коринтианс, но там не разчитат на него и бяха напът да го пратят в Турция.

**** Върджил Мисиджан - Четвъртият най-скъп изходящ трансфер на "орлите" премина в клуб от Бундеслигата, но за 2,5 години записа едва 25 мача за първия тим. След това той осъществи трансфер в Цволе, а сега е в Твенте, но за 16 мача в Ередивизи има само 555 игрови минути.

***** Джоди Лукоки - Също дошъл със статута на звезда, нидерландецът си тръгна през 2020 г., като стоя известно време без клуб, после игра в Малатяспор, пак беше без отбор, след което премина в Твенте, но не е играл доста заради контузия. Съвсем наскоро той беше осъден заради побой над приятелката си.

****** Мей Махлангу - Той напусна България след 7 изиграни мача преди 2 години и отиде със свободен трансфер в казахстанския Ордабаси. В момента е 32-годишен, но е без отбор.

******* Жоао Пауло - Пристигна в клуба през 2017 г., също като звезда на Ботев (Пд), но беше върнат там под наем, след което бе зает на Ордабаси и продаден на тях по-късно. В момента е част от друг казахстански тим - Кайрат, но не играе достатъчно там.

******** Жуниор Брандао - Ако новият треньор на "орлите" Анте Шимунджа не го бе взел на зимния лагер, бразилецът вървеше по стъпките на Йерун Луму. И той дойде в Разград като голям талант, а клубът беше убеден да брои 1,5 милиона евро за него. След трансфера си в България Брандао беше върнат в Атлетико ГО, после бе пратен под наем в Иран, оттам бе върнат в Лудогорец и върнат в Атлетико. Последва ново връщане, нов престой под наем - в Рио Аве, после в Клуб де Регатас Бразил, преди да се озове в Разград. А е само на 27 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички