Валдас Дамбраускас с болезнено откровено интервю за раздялата с Лудогорец


Валдас Дамбраускас с болезнено откровено интервю за раздялата с Лудогорец
Снимка: Lap.bg

3902 0

Бившият старши треньор на Лудогорец Валдас Дамбраускас даде обширно интервю пред "15min.lt" в родната си страна, в което оцени престоя си в България като "много хубав", въпреки уволнението си: 

"Оценявам престоя си в България като много хубаво и позитивно време. Отиването ми там бе риск, но исках да се издигна на по-високо ниво – да печеля титли, да играя в Шампионската лига или Лига Европа. Преживях всичко това. Сега мнозина ми казват, че е бил отрицателен период, но ми се струва, че е точно обратното. Бюджетът бе много по-висок, отколкото в клубовете, в които работех преди. Наистина много добри уроци, емоции, преживявания. Работата във футбола се оценява от това, което научаваш, а аз научих наистина много. Като отрицателни резултати могат да се споменат само два или три мача", смята литовецът и след това се спря директно на уволнението си:

"Раздялата бе неочаквана, защото говорихме за дългосрочни цели, бъдещето, тренировъчния лагер, наближаващия зимен трансферен прозорец. Все пак достигнахме до плейофната фаза на Шампионската лига и оттам влязохме директно в групите на Лига Европа. Разбира се, основната цел бе Шампионската лига, но ако някой беше казал преди сезона, че ще бъдем в плейофната фаза, всички в клуба щяха да приемат този сценарий. Разбира се, аз, играчите и всички останали искахме повече, но това беше първият път от пет години, в който тимът достига до плейофите", подчерта той.

"Успяхме да стабилизираме отбора, в клуба имаше преходен период. Моята задача беше да реформирам. Голяма част от футболистите за първи път играеха плейофи, за първи път спечелиха титла и Суперкупа. Всичко това отнема време. Когато влязохме в групите на Лига Европа, бяхме на височко ниво, но дойде септември и паузата за националните отбори. 9-10 играчи заминават да играят за страните си и остават да тренират само 8-9, получават се и контузии. През това време и аз отпаднах заради COVID-19. Отбор без старши треньор не е същият отбор. Две седмици лежах в леглото, три дни работих с тима и на четвъртия дойде мачът с Цървена звезда. Може би имаше липса на време да бъда с отбора, да го усетя. След загубата на собствениците вероятно им липсваше търпение. От една страна, беше неочаквано, но от друга… винаги знаеш, че това може да ти е последният мач. Ако погледнем динамиката, всяка година в клуба се сменят 3-4 треньори. Миналата година треньорът се смени след първия мач от груповата фаза на Лига Европа, тази година след втория. Няма голяма разлика...".

"Да, казах, че този клуб е като красива кола, но е жива кола. Сядате в колата, има волан, педал на газта, скоростен лост, мигачи, съединител, гуми, каросерия. И в клуба е така – всяка част от него е жива. Искате да завиете, но мигачът ви казва: "Вижте, уморен съм, не искам да ме свързвате днес" или "нямам настроение", "не се чувствам добре". Както и да е, всички в клуба бяха доволни от работата, от начина, по който напредвахме. Дори след уволнението, при прекратяване на договора, трябваше да се срещна и да поговорим – пак нямаше големи оплаквания. Единственото оплакване бе поражението от Цървена звезда. Решението трябва да се уважава. Когато дойдох в клуба, не бяхме сигурни, че ще спечелим българското първенство, имаше голям страх. Оставих отбора на първо място в шампионата и с добра голова разлика. Двата големи мача, които не успяха да се развият така, както искахме, бяха с Малмьо и Цървена звезда. И в двата ги нямаше лидерите на отбора", обясни Валдас Дамбраускас.

"Във футбола всеки знае всичко - как да тренира, как да прави разликата. Единственият, който не разбира, е треньорът. С годините се научих да се дистанцирам от подобни неща. Когато работиш в Лудогорец, винаги си под напрежение. Особено от клубната администрация, защото от мачовете зависи репутацията на всички и приемат загубата като лична. Може би Разград не е най-големият град, може би няма много фенове, но те са много отдадени и винаги заявяват подкрепата си. Много съм благодарен за това".

"Напрежението в Лудогорец идва от постигнатите успехи в миналото. Да играеш в Шампионска лига и в Лига Европа те поставя под натиск. Каквото и да направиш, нямаш особен шанс да не е правено преди това. Не е най-големият клуб в Европа, но е играл успешно в турнирите, отстранявал е известни противници, играл е с Реал, Милан, Интер, ПСЖ - най-големите отбори. Какво по-добро можеш да сториш? Но хората искат най-доброто. Това е достойно за уважение, но не носи най-положителната енергия на света. Когато живееш само с миналото, губиш реална представа за настоящето", завърши интервюто си бившият треньор на "орлите".

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички