Украинецът в Лудогорец Игор Пластун: Цивилизованият свят разбира какво се случва, борбата е между доброто и злото


Украинецът в Лудогорец Игор Пластун: Цивилизованият свят разбира какво се случва, борбата е между доброто и злото
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2934 0

Украинският централен защитник на Лудогорец - Игор Пластун, даде интервю пред "Блиц", в което говори по актуалните теми в родния футбол и войната в Украйна. В началото той сподели какво е чувството да си шампион на България:

"Отлично, отлично. Миналото лято се върнах с тази задача - да стана отново шампион и да играя в европейските клубни турнири. Остават ни още четири мача, в които да покажем, че сме шампиони. Да покажем дух. За нас това е важно. На терена трябва да показваме добра игра и че сме шампиони".

На въпрос какво е мнението му за другите два водещи отбора - ЦСКА и Левски, бранителят каза следното: "ЦСКА и Левски продължават да са сред най-добрите отбори в България, както и Лудогорец, разбира се. С тях винаги е интересно и трудно да играеш. Потвърждение на думите ми е фактът, че Левски ни отстрани на полуфиналите за Купата на България. При всеки мач с тези отбори трябва да си готов на 100% и да показваме защо сме 11 поредни години шампиони".

"Моето мнение е, че тук отборите не са лоши. Ако погледнем от гледна точка на средното ниво, трябва да е по-високо. Не става дума само от спортно-техническа гледна точка. Всички виждаме какви проблеми има със стадионите. Нужно е да се подобрява инфраструктурата. Футболът се превърна в бизнес. Колкото повече пари имат българските отбори, толкова по-добри играчи ще вземат и нивото ще става по-добро постоянно", заяви Пластун по отношение на нивото на футбола в България и допълни: "Ако има желание, българският футбол ще расте. Нужна е амбицията на хората, които отговарят за развитието на българския футбол".

Последваха и въпроси за войната между Украйна и Русия, тъй като семейството на Игор Пластун се намира в столицата Киев:

"В Киев останаха моите родители и моят брат. От самото начало на войната, ситуацията там е много тежка и много напрегната. На моменти, близка до критична. Защото в някои райони на Киев имаше улични сражения. Беше много сложно и опасно", разкри защитникът и добави: "Ситуацията е сложна - както в Киев, така и на всички места, на които има бойни действия. Това ще продължава до края на самата война, чийто край не се знае кога ще дойде. Обикновените хора, като мен, само чакат. Ние сме хора, които във военен смисъл не могат да помогнат. Военните са нашите герои. Те се опитват да направят така, че тази война да приключи. Молим се и се уповаваме на тях".

В края на своето интервю, играчът на Лудогорец бе попитан от изданието и дали България трябва да помогне на Украйна с оръжие:

"Имам мое мнение, но ако започнем сега да разгръщаме тази тема, разговорът ще стане дълъг. Искам всички да разберат едно нещо - в този момент забравете за САЩ, те са на друг континент. Забравете за други страни. Между Украйна и Русия има много голяма история, която знаят само хората в Украйна. В продължение на години сме били подлагани на геноцид, знаете за "Гладомор" през 1932-33 година. Ние знаем какво са правили руснаците с нас. Те отново дойдоха да ни подлагат на геноцид по най-нагъл начин. Убиват и насилват жените ни. Нека оставим политиката на заден план. Когато войната влезе в такава фаза, в която на Украйна се помага от САЩ и ЕС, казваме голямо благодаря".

"В първия ден на войната обаче, нашият президент каза, че никой не ни помага и че сме сами срещу Русия. Нашите хора показаха в първите дни, че можем да издържим и че ще се противопоставим на агресора. След като Европа видя, че се противопоставяме, започна силно да помага. Ако не беше силният дух на нашия народ, никой нямаше да започне да философства за борбата между САЩ и Русия, а Украйна щеше да е разпарчетосана. Само заради това, че имаме дух, се противопоставихме. Сега се нуждаем от помощ. Вашият министър-председател е на посещение в Украйна, това показва, че цивилизованият свят разбира какво се случва. Днес борбата е между доброто и злото", завърши Игор Пластун.

Вижте още: Виталий Кличко избухна с гневен коментар срещу българските политици

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички