След драма на „Тича“: Лудогорец спечели 12-а поредна титла (ВИДЕО)


След драма на „Тича“: Лудогорец спечели 12-а поредна титла (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

5487 0

Лудогорец измъкна драматична победа с 1:0 като гост на Черно море и триумфира за 12-ти пореден път с шампионската титла на България. Разградчани се докопаха до скъценния успех и не позволиха да се сбъдне мечтата на ЦСКА да сложи край на хегемонията им.

Шампионският гол за „орлите“ заби Матиас Тисера в 50-ата минута. Разградчани завършиха двубоя и с намален състав, след като Клод Гонсалвеш получи червен картон в 89-ата минута.

Домакините от Варна се опитаха да се противопоставят на Лудогорец, но не успяха да стигнат поне до равенството. Те изпуснаха и няколко положения, като най-чистото пропиля Матеус Машадо, който се озова сам срещу вратаря Падт в 36-ата минута. Иван Дюлгеров също извади немалко положения пред своята врата.

Така в крайна сметка Лудогорец записа осма поредна победа срещу Черно море в първенството. „Орлите“ финишираха с 85 точки, изпреварвайки ЦСКА с 1 точка, за да спечелят за 12-ти пореден път шампионската титла.

Черно море пък в крайна сметка завърши на 6-ото място с 54 точки, колкото има и Локомотив Пловдив, но „черно-белите“ са с по-добри показатели в директните сблъсъци.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Преди срещата се разбра, че Лудогорец няма да получи титлата и златните медали, ако разградчани станат шампиони на стадион „Тича“. При положение, че „орлите“ са на върха за 12-ти пореден път, ще бъдат наградени на специално организирана церемония в Разград.

В 6-ата минута дойде първия удар по посока не една от двете врати. Отправи го Кирил Десподов, но не затрудни Дюлгеров. Около минута по-късно Фон Витри пробва диагонален шут, но също не порази целта.

Гостите играеха доста по-нахъсано в началните минути. В 9-ата минута пък удар на Десподов бе блокиран.

Първият реален точен удар дойде в 13-ата минута, когато Пьотровски стреля от дъгата на пеналта, но Дюлгеров не трепна.

Разградчани продължиха да владеят инициативата. В 22-ата минута Франко Русо стреля с глава, след което топката рикошира в тялото на Влатко Дробаров. Гостите претендираха за игра с ръка и дузпа, но се видя, че няма основание да бъде отсъдена такава.

След половин час игра Шоу шутира отдалеч, ала право в ръцете на Иван Дюлгеров. В 32-ата минута реферът Волен Чинков спря опасна контраатака за „моряците“, след като прецени, че Панайотов е извършил фал срещу Клод Гонсалвеш.

В 36-ата минута варненци направиха грандиозен пропуск. Иса изведе перфектно Матеус Машадо зад гърба на отбраната. Така той изскочи очи в очи с Серджио Падт, който се хвърли и спаси удара му.

До почивката така и не падна гол в някоя от двете врати.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първото положение след антракта бе в полза на домакините. Алекс Фернандес стреля от дистанция, но Падт прояви класа и отрази мощния шут на бразилеца.

Лудогорец отговори с удар на Тисера от около 20 метра. Дюлгеров се намеси и изби в корнер.

ГОООЛ! Лудогорец откри резултата в 50-ата минута. Десподов изпълни корнер, Шоу изпревари Александър Василев, отклонявайки топката към Тисера. Оставеният непокрит аржентинец от няколко метра не пропусна – 0:1.

След гола домакините пробваха да осъществят натиск, доколкото е възможно. Десподов центрира от корнер в пеналта в 64-ата минута, където Дюлгеров излезе да боксира кълбото, но не бе убедителен и се стигна до сериозно разбъркване, при което Пьотровски и Пипа не успяха да направят резултата 0:2.

В 89-ата минута Лудогорец остана с човек по-малко, след като Клод Гонзалвеш получи втори жълт картон за нарушение срещу Едгар Пашеко.

В първите секунди на добавеното време на мача, Васил Панайотов центрира в наказателното поле на Лудогорец. Атанас Илиев и Александър Василев се разминаха с топката в пеналта и тя излезе в аут.

До края изобилстваха нервите и футбол почти не се игра.

Стартови състави:

Черно море: Дюлгеров, Атанасов, Дробаров, Стефанов, Попов, Василев, Панайотов, Сула, Фернандес, Машадо, Иса

Лудогорец: Падт, Гордон, Пьотровски, Гонсалвеш, Тисера, Десподов, Фон Витри, Русо, Шоу, Пластун, Роча

ПРЕДИ ДВУБОЯ ЗА ТИТЛАТА

В класирането "орлите" са първи с 82 точки, като преднината им пред втория ЦСКА е само 1. При равен брой точки в края Лудогорец ще е шампион поради по-добрата си голова разлика. Черно море пък е пети, на 7 точки от Левски, както и с 1 повече от шестия Локомотив Пловдив.

В дуела Игор Тиаго няма да може да играе след жълтия картон, който си изкара при радостта за гола срещу Левски. Бернард Текпетей пък се завръща след наказание. Рик Джонатан, Диниш Алмейда, Антон Недялков и Дени Групер са трайно контузени. Капитанът на Черно море Даниел Димов пък е под въпрос, но се очаква да е готов за игра.

През този сезон напрежението между Черно море и Лудогорец сериозно се покачи. В двата шампионатни сблъсъка разградчани надделяха със зрелищни резултати от 3:2, като във втория случай бе точно при завръщането на Ивайло Петев.

Последваха и два напрегнати сблъсъка за Купата на България - от полуфиналната фаза, като спорът бе разрешен след дузпи. След всяка среща, особено след тези в първенството, старши треньорът на варненци Илиан Илиев далеч не бе доволен от отсъжданията на съдиите, като поради това бе и изразеното недоволство срещу назначаването на Волен Чинков за този сблъсък.

В мачовете от първенството Лудогорец е в серия от цели 7 поредни победи срещу Черно море - при голова разлика в тях от 16:5. В 10 поредни мача от Първа лига пък "орлите" са непобедени срещу варненци, като последният успех за Черно море е от април 2019 година - с 2:1 у дома.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички