Шампионска група или групата на шампиона: кой за какво се бори?


Шампионска група или групата на шампиона: кой за какво се бори?

2100 0

Първата пауза за националните отбори през 2019 година вече приключи и настъпи времето да се завърнем в рутината на клубния футбол. Националният ни отбор по футбол успя да стигне до две измъчени точки от първите си два мача от евроквалификациите, но там вече анализите бяха направени, така че е време да погледнем към родното първенство. От тази седмица вече Първа лига се разделя на Шампионска група, включваща 6 отбора, и група на изпадащите, включваща 8 отбора, които по-скоро ще играят, за да поддържат игровото си темпо, без да има особено състезателен характер. Единствената игра в тази група е, че ще определи кои отбори ще се борят за оцеляване и кой ще е отборът, който ще се класира на 7 място и ще играе с представител от първата група бараж за Лига Европа.

Сега обаче ние ще отправим поглед към първите 6 отбора, които в следващите два месеца ще се борят за призовите места и за тези, осигуряващи място за европейските клубни турнири. Кой за какво ще бори до края на шампионата, има ли шанс някой да бутне Лудогорец в шампионската група, или тя може да се определи просто като групата на разградчани, в която шампионът отдавна е известен?

Лудогорец

7-кратният шампион на България може да се представя доста колебливо и далеч под възможностите си през този сезон, но отново има една добра преднина на върха – 5 точки пред ЦСКА и 8 точки пред Левски. В редовния сезон на Първа лига „орлите“ показаха в много от двубоите си незадоволителна игра и загубиха изненадващо много точки от непретенциозни отбори. Първият мач, в който показаха, че все още са най-добрият отбор в шампионата, бе срещу Левски на „Герена“. Тогава, вдъхновени и от смяната на Антони Здравков със Стойчо Стоев, показаха, че все още играят добър футбол и задачата да бъдат свалени от футболния трон за другите отбори ще бъде изключително трудна. Лудогорец стартира с домакински двубой срещу Берое, в който очакванията са да не срещнат особени затруднения и да грабнат трите точки.

След този двубой обаче следват тежки десет дни, в които ще се изправят два пъти срещу ЦСКА – веднъж за Купата и веднъж за първенството, а след това имат и отново гостуване на Левски. Добрата новина за Стойчо Стоев и неговия отбор е, че и двете срещи с „червените“ са на „Лудогорец Арена“ и ще имат леко предимство. Именно тези две срещи обаче може да са изключително ключови и за двата отбора. От гледна точка на разградчани, ако стигнат до две победи, то почти си гарантират шампионската титла и Купата, макар да не е сред любимите им надпревари, може да прибавят и нея към витрината си, тъй като Ботев Пловдив ще се яви като най-сериозният им конкурент, ако, разбира се, продължи напред. Въпреки всичко спадове през този сезон, които видяхме в играта на разградчани, то отборът продължава да е големият фаворит и за двата трофея.

ЦСКА

В последните няколко дни се появиха новини, които показаха, че не е особено спокойно и при „червените“, поне на управленско ниво. Макар от клуба да опровергаха думите на Юлиян Инджов, че ще се раздели с акциите си, то остана впечатлението, че по-скоро предстоят промени, за които ще се изчака, докато минат важните двубои за отбора. А те наближават. Подобно както за Лудогорец, така и отборът на Любослав Пенев, шансовете за трофей през този сезон може да се сринат или увеличат след двубоите в Разград. В последните няколко години повечето отбори, извън Лудоогрец, виждат турнира за Купата на България като по-лесния и лек вариант, за да се добереш до трофей и до място в Лига Европа. Първата среща ще бъде именно ¼-финалната от турнира, в която „червените“ ще хвърлят всичко, за да отстранят един от най-големите си съперници в последните 3-4 години.

Освен това тази среща може да се окаже като нож с две остриета. Ако ЦСКА успее да стигне до победата, то този успех би могъл да ги превърне и в скрит фаворит за титлата, макар на този етап това да изглежда невероятно, предвид играта на двата отбора. Със сигурност обаче отстраняване на Лудогорец ще вдъхне доппълнително мотивиция и увереност и за първенството за двубоя, който ще е само 3 дни по-късно. И ако имат физическите възможности, то разликата в шампионата би могла да се скъси до 3 точки и да накара, ако не друго, то отборът от „Армията“ да мечтае и за трофей. Дали обаче възможностите им се простират до там, или ще наблегнат на Купата ще разберем още през следващата седмица.

Левски

При „сините“ ситуацията е доста по-различна и трофей през този сезон не е сред приоритетите. Основната цел е стартирането и заздравянето на клуба, както и да се постави началото на една добре работеща структура. Левски изпусна шанса си да направи първенството по-интересно при двубоя с Лудогорец, който загуби с 2:0 на „Герена“. Тогава отборът на Георги Дерменджиев разочарова, но не заради резултата, а заради играта, която показа и мотивацията, която липсваше в тима. Ясно, че шансовете за титла през този сезон за нищожни, но това по никакъв начин не означава, че отборът трябва да се предаде. Напротив. Всеки един от следващите двубои в първата шестица е дерби, в което феновете на отбора ще искат да видят как техните любимци са готови да се раздават и това е най-важното, а не как ще завършат срещите. В ръководството на „Герена“ отново не е спокойно, но това не е изненада. Изненада би било, ако бе обратното.

В началото на седмицата се заговори, че отново се обсъжда треньорска смяна, която да докара Петър Хубчев начело на тима. Макар и тази информация да бе категорично отречена от изпълнителния директор на клуба Павел Колев, то предвид предни подобни ситуации опитът показва, че в немалка част от случаите има и нещо вярно. След появилата се информация играчите на Левски били разтревожени и дори говорили с настоящия си треньор , за да окажат подкрепата си към него. Така че, ако наистина искат той да остане начело, това е един допълнителен стимул за предстоящите двубои. И ако не могат да се преборят за титлата, то да се борят за своя треньор. От другата страна пък идните двубои ще са перфектната възможност за Георги Дерменджиев да даде шанс и на играчи, които до този момент не са го получавали и той самият да покаже, че е способен да промени играта на отбора.

Ботев Пловдив

Пловдивчани са четвърти в класирането, но разликата с третия Левски е доста сериозна – 9 точки. Още в неделя двата тима се изправят един срещу друг в София, но по традиция Ботев играе много трудно на „Герена“. Като реална цел, за която мислят Николай Киров и неговият отбор е спечелване на Купата на България, където на ¼-финалите ще домакинстват на Черно море. „Канарчетата“ само преди две години хвърлиха в екстаз своите фенове, като триумфираха в турнира, а на финала победиха големия фаворит Лудогорец.

В Пловдив още помнят щастието от този трофей и през тази година виждат нова възможност да си осигурят място за Европа. Отборът разполага с качествени играчи, като не малка част от тях са основни цели на други родни отбори. Освен с голямата си звезда Тодор Неделев, към когото очакванията винаги са огромни, на вратата Даниел Кайзер неведнъж е измъквал отбора от трудни ситуации. Неговата съдба обаче също не е ясна, тъй като договорът му е до края на сезона, а до този момент двете страни не успяват да се разберат.

Черно море

Това е един от отборите, който се явява като най-труден съперник за фаворитите в първенството. Илиан Илиев направи един силен отбор, с който всички да се съобразяват. Реалната цел до този момент е четвъртото място, което в края на сезона може да се окаже, че ще е достатъчно за Лига Европа. Само при положение, че някой измежду Лудогорец и ЦСКА спечели Купата на България. „Моряците“ също са в битката за Купата и ако продължат добрата си серия, то това може да ги превърне и в един от основните претенденти за трофея и най-сериозен опонент за победителя от Лудогорец – ЦСКА.

Последната загуба за състава на Илиев бе на 19 февруари от Славия в София, като оттогава има 3 победи, една, от които срещу Лудогорец, и две равенства. Самият треньор вярва, че и третото място е реална цел в първенството: „Реално е третото място. Математически е възможно. Важното е да играем добре. Всичко друго е в следствие на играта“. За това може да разберем още днес, когато варненци гостуват на ЦСКА и ще може да се покаже до къде се простират амбициите им.

Берое

Старозагорци се намират в много тежко положение, като преди паузата за националния отбори натрупаха три поредни загуби. Една от тях бе и изненадата срещу Витоша. Изглежда, че раздялата с основни играчи като Мартин Райнов и Борислав Цонев през зимата изключително много са повлияли и Александър Томаш не може да се справи все още с това. И той от любимец на феновете в последните срещи събра много негативи и дори имаше викове „Оставка“ на стадиона в Стара Загора. Първият сериозен тест е още днес, когато гостуват на шампиона Лудогорец.

По-лошото за Берое не са резултатите, а това, че няма и помен от борбената игра, която показваха преди това. От реални претенденти дори и за третото място те се смъкнаха до шестата позиция, като дори имаше и моменти, в които бе под съмнение, че ще влязат в шампионската група. Сега като основната цел пред отбора е да стабилизират представянето си и играта си, защото ако не се стигне до това, е много вероятно да се предприемат промени и дори да се стигне до смяна на треньора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички