Никой досега не е излизал трети от група в Шампионска лига с 2 точки


Никой досега не е излизал трети от група в Шампионска лига с 2 точки

2716 0

Лудогорец е изправен пред доста трудна задача по отношение на класирането си за Лига Европа напролет, въпреки нулевото равенство с Базел на "Васил Левски". Статистиката е категорична, че нито един отбор не е излизал като трети от своята група в Шампионската лига само с 2 спечелени точки, колкото имат разградчани дотук.

Точките дойдоха след двете равенства с швейцарския тим (1:1 и 0:0), който обаче бяха победили при предишното си участие в ШЛ (сезон 2014/15). Тогава "орлите" останаха на четвърта позиция за сметка на Базел, с двойно по-голям актив - 4 пункта.

С оглед тежкото гостуване на ПСЖ на 6 декември и голямата разлика в класите едва ли Лудогорец ще може да увеличи значително актива си. Най-много той да стане 3 точки.

Именно три пункта е и най-ниската кота, от която тим е продължавал към Лига Европа (или Купата на УЕФА) като трети в своя поток. Това досега са го правили три отбора - Атлетико Мадрид през сезон 2009/10, Виктория Пилзен (2013/14) и Шахтьор Донецк през миналата кампания. Любопитното е, че и в трите случая останалите на четвърто място отбори съответно - АПОЕЛ Никозия, ЦСКА Москва и Малмьо също са с по 3 точки.

Форматът с 8 групи в Шампионската лига, който праща третите тимове във втория по значимост турнир, бе въведен през сезон 1999/2000.

Така, ако Лудогорец и Базел загубят мачовете си на 6 декември, каквито са очакванията, разградчани ще влязат в историята на ШЛ, като тима, класирал се за Лига Европа с най-малък точков актив.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички