"Мрежа от детайли": Пълен анализ на Първа лига за сезон 2023/24 - обща цена 166 млн. евро, 179 чужденци


"Мрежа от детайли": Пълен анализ на Първа лига за сезон 2023/24 - обща цена 166 млн. евро, 179 чужденци
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

3908 0

"Мрежа от детайли" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни и ключови щрихи във футбола. Чрез нея ще научавате или ще си припомняте важни и интересни детайли както за българската Първа лига, така и за топ 5 първенствата на Европа.

След старта в Първа лига: Колко струват всички играчи в първенството?

След като родното първенство вече започна, в този материал ще обърнем внимание на отборите, с които разполагат всички клубове. Разбира се, правим уговорката, че въпреки че шампионатът вече стартира, ще последват още както входящи, така и изходящи трансфери. С тях въпросните показатели може да варират в следващите седмици.

Към момента всички отбори в родния елит притежават футболисти на обща стойност 166,43 милиона евро. В статистиката попадат 424 играчи, като средната стойност на един състезател е 393 хиляди евро.

Едва ли е изненада за някого, че най-скъпо оценен е тимът на шампиона и хегемон в Първа лига за последните над 10 години Лудогорец. "Орлите" притежават играчи на обща стойност 44,55 милиона евро, което е с най-малко два пъти повече от всеки друг.

Втори се нарежда ЦСКА с обща стойност 20,89 милиона евро. Между "армейците" и следващите тимове разликата е далеч по-малка в сравнение с тази между първия и втория. Левски е трети в своеобразната класация (18,95 милиона евро), следван от ЦСКА 1948 (16 милиона евро) и Ботев Пловдив (11,90 милиона евро).

В кои отбори от Първа лига има най-много чужденци?

"Орлите" са лидер и в подреждането за най-много чуждестранни състезатели в състава. 179 футболисти към момента в Първа лига са такива, като при разградчани те са 25. Любопитното е, че по този показател Ботев Пловдив се нарежда втори, изпреварвайки другите тимове, които са борят за титлата.

ЦСКА следва с 20, а Берое е със 17. Следващите по този показател са съответно: ЦСКА 1948 (14), Левски (12), Локомотив Пловдив и Крумовград (по 11). Всички останали тимове от елита са с едноцифрен брой чуждестранни играчи.

Средна възраст на отборите от Първа лига: Левски е вторият най-млад състав

Що се касае средната възраст на състезателите в първенството ни: ЦСКА 1948 притежава най-опитните футболисти, като средната възраст в отбора е 27,1 години. На другия полюс с най-млад състав е Берое (22,6 години), следван от Левски със средна възраст от 22,7 години.

Основните претенденти за титлата от миналата кампания Лудогорец и ЦСКА са на или над средни показател (25 години) за всички тимове. "Армейците" са със средна възраст от точно 25 години, докато при "орлите" тя е 26,8 години. Данните са от специализирания сайт Transfermarkt.

Още от рубриката на SportLive.bg - "Мрежа от детайли".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички