Лудогорец се скъса да пропуска, но би ХИК и ще играе в Европа и през пролетта


Лудогорец се скъса да пропуска, но би ХИК и ще играе в Европа и през пролетта
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

7089 0

 

Лудогорец Разград официално си гарантира участие в европейските клубни турнири и напролет. Това се случи, след като „орлите“ поразиха с 2:0 финландския първенец ХИК Хелзинки в четвърти мач от групите на Лига Европа у дома и се утвърдиха на второто място във втория по сила европейски клубен турнир.

Крайният резултат напълно оправда очакванията на световните сайтове за футболни залози, тъй като българският шампион бе обявен предварително за фаворит, с коефициенти, вариращи между 1.50 и 1.70. 

Двата гола за разградчани бяха дело на Дени Групер, който се разписа през първата част, а през второто полувреме Рик Джонатан материализира превъзходството на Лудогорец спрямо скандинавския си опонент.

Генерално, в хода на мача родният шампион отправи повече от 22 удара посока вратата на своя съперник, но точността не беше на нужното ниво, като това е казус, към който в Разград могат да обърнат допълнително внимание.

По този начин „орлите“ вече имат седем точки в Лига Европа и са втори, на три зад лидера Реал Бетис (10). ХИК остава последен с една, докато Рома има четири пункта, като със сигурност „орлите“ ще играят минимум в Лига на конференциите през пролетта, ако завършат трети зад Рома. ХИК няма шанс за продължаване напред.

В следващия рунд Лудогорец приема лидера в групата Реал Бетис, докато ХИК Хелзинки ще срещне у дома Рома.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Финалндският тим стартира агресивно в срещата на "Хювефарма Арена" и рамките на 60 секунди извърши два фала срещу разградчани. В деветата Лудогорец разигра отлично отляво, а топката се озова у Каули. Плеймейкърът пробва да изведе Текпетей сам срещу Конър Хазард, но вратарят на ХИК притича и улови топката току преди ганайския футболист на "орлите" да отправи удар.

В 19-ата Конър Хазард се намеси добре след добре премерен удар от дистанция, отправен от Текпетей.

Постепенно родният шампион наложи териториален натиск, а в 21-ата минута Антон Недялков атакува с много силен удар вратата на ХИК, но топката не намери очертанията на вратата.

Упоритостта в игрови план от домакините даде нужния резултат шест минути преди края на първата част. Тогава Пьотровски спечели единоборство вляво и с шпагат намери Рик Джонатан. Бразилецът пусна към Дени Групер, а левият бек стреля много силно към финландската врата, като дори намесата на Хазард не спря топката да влети в мрежата му - 1:0.

В последната минута на първата част ХИК не успя да се възползва от грандиозна грешка от "орлите". Недялков върна назад към Вердон, но той не пое добре кълбото и Хетемай открадна. Голмайсторът за ХИК от първата среща видя Малик Бубакари, който стреля, ала Падт с тяло спря удара му.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Шест след рестарта гостите стигнаха до отличен шанс за изравняване на резултата, но не успяха. Топката беше дадена отдясно към Хощика, който стреля към празната лудогорска врата, но Сисиньо с изключително важна намеса предотврати попадение във вратата на разградския тим.

Въпреки това, Лудогорец продължи да бъде по-настоятелният тим, като това нещо се очертаваше и по предварителен план, но серията от удари на разградчани все бяха неточни. В 64-ата минута обаче "орлите" вкараха втори гол в мача. Текпетей открадна топката от ХИК още в половината на разградчани и се понесе напред. Крилото тръгна да лъже Хазард и го стори, но не успя да стреля от чиста позиция, след което върна назад за Джонатан, който удвои - 2:0.

До края на срещата и Каули Оливейра се разписа за "орлите", но голът му беше отменен поради засада, а Юка Райтала от гостите беше изгонен в 93-ата минута след грубо влизане в краката на Спас Делев.

Стартови състави:

Лудогорец: 1. Серджио Падт – 14. Дени Групер, 24. Оливие Вердон, 3. Антон Недялков (к), 4. Сисиньо – 95. Каули Оливейра, 6. Якуб Пьотровски, 23. Мануел Кафумана – Шоу – 37. Бернард Текпетей, 10. Матиас Тисера, 73. Рик Джонатан

ХИК: 1. Конър Хазард – 22. Юка Райтала, 15. Миро Тенхо (к), 5. Арту Хосконен – 23. Пири Соири, 8. Лукас Лингман, 21. Сантери Ваананен, 56. Перпарим Хетемай, 24. Дейвид Брауни – 77. Малик Абубакари, 7. Сантери Хощика

Преди мача:

Българският шампион продължава участието си в Европа и ще се опита да затвърди високата си позиция в Лига Европа след изиграването на четвъртия кръг от груповата фаза. "Орлите" влизат в двубоя от втора позиция с 4 точки, което е с една повече от третия Рома и с три от днешния съперник - ХИК.

Междувременно родният гранд не се представи на изключително силно ниво в понеделник срещу ЦСКА, но постигна важна шампионатна победа, което допълнително ще вдигне духа. От такъв обаче не страдат и гостите, които си гарантираха нова титла във Финландия след успех през уикенда. 

Домакините са определяни за фаворити, а Анте Шимунджа няма да може да разчита на контузения Доминик Янков. Липсващите за гостите пък са двама - Морен и Риски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички