Лудогорец се оказаха дребосъците на Европа този сезон


Лудогорец се оказаха дребосъците на Европа този сезон
Снимка: БГНЕС

2872 0

Българският евроучастник Лудогорец спечели лидерството в една класация в Европа. Тя обаче не касае игрови качества или постижения, а... ръста на отбора като цяло.

Оказва се, че разградчани са най-ниският отбор на континента през този сезон, установи проучване на CIES Football Observatory. И ръстът на играчите, подбрани от екипа в Разград може би не е случаен - за тях пишат, че те обичат да държат топката на земята, рядко играят във въздуха. Такива отбори използват по-ниски играчи, с по-нисък център на тежестта, което им позволява бързо да се измъкнат от съперника.

Средната височина на възпитаниците на Димитър Димитров-Херо е 176.98 см. Те могат буквално да гледат съперниците си отдолу-нагоре.

Както е известно обаче, това не им пречи да спечелят българското първенство шест пъти поред и да са на върха в своята група в Лига Европа.

Най-ниският от "орлите" е бекът Натанаел - 166 см. Съотборниците му Вандерсон и Жуниор Кишада са само със сантиметър-два по-високи.

Сред най-известните клубове при "дребосъците" в Европа са Манчестър Сити (178,97 см.) и Селта (Виго) (178,63 см.). В случая с английския клуб също е показателно, че ръстът на играчите не пречи на успехите му.

Интересното е, че сред "джуджетата" на Стария континент попадат още 2 български отбора. Това са пловдивските Ботев и Локомотив. "Канарчетата" са на четвърто място - 178,59 см., а "смърфовете" са девети - 178,98 см. средно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички