Лудогорец показа на ЦСКА отблизо 1 от съставките за шампион: Би и дръпна в класирането на Първа лига


Лудогорец показа на ЦСКА отблизо 1 от съставките за шампион: Би и дръпна в класирането на Първа лига
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

8110 0

Българският шампион Лудогорец взе много важен успех по пътя към поредната титла от Първа лига. "Орлите" победиха "по шампионски" ЦСКА с 2:0 и по този начин дръпнаха с цели 7 точки на върха пред "армейците", които са и с мач по-малко.

Двата отбора далеч не впечатлиха с представянето си, но Лудогорец показа една от съставките за това как се става шампион - печелейки именно подобен тим мачове. В герои за орлите се превърна Мавис Чибота. Той се появи от пейката и първо спечели дузпа, реализирана от Пиерос Сотириу, а в последните секунди и самият той се записа сред голмайсторите.

В един период преди първото попадение за разградчани ЦСКА бе натиснал своя съперник и може да съжалява, че не откри резултата, след като удар на Лам завърши със спасяване на Падт и удар в страничния стълб.

Това е 3-та загуба в последните 5 мача за ЦСКА. "Армейците" отново не успяха да се разпишат в Разград. Последно го сториха на 6 април 2018 година. След това изминаха над 470 игрови минути, в които не успяват да реализират.

Така "орлите" нанесоха и втори голям удар по съперника в рамките на месеци, след като през юли спечелиха Суперкупата на България с разгромното 4:0. Сега те рано-рано си осигуряват комфортна преднина чрез успеха над големия конкурент за титлата.

"Червените" продължават да играят изключително трудно срещу този опонент за шампионата, като до момента имат само... 2 победи.

За ЦСКА предстои домакинство срещу Локомотив (София) в междинния кръг от Първа лига в четвъртък (02.12), а след това и визита на Пирин (Благоевград) в неделя (05.12). Лудогорец играе в същите дни, но първо отново у дома срещу Арда, а след това гостува на Локомотив (София).

СЪСТАВИ

Лудогорец: Падт, Сисиньо, Терзиев, Пластун, Пинас, Гонсалвеш, Кафумана Шоу, Янков, Десподов, Ману, Сотириу

ЦСКА: Бусато, Турицов, Матей, Лам, Мазику, Жеферсон, Юга, Кери, Йомов, Вилдсхут, Кайседо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 4-ата минута се стигна до първия ъглов удар в срещата и първа по-любопитна атака. Вилдсхут проби отляво и опита меко центриране, но не намери свой съотборник в наказателното поле, където играч в зелено изчисти в корнер. След центрирането на Кери топката бе избита и се озова на границата на наказателното поле, откъдето Вилдсхут стреля, но много неточно.

Лудогорец отговори в 11-ата минута. Десподов центрира добре от пряк свободен удар и успя да намери Сотириу в наказателното поле. Нападателят успя от трудна позиция да отправи изстрел, но той мина с малко покрай страничния стълб.

В следващите 10-ина минути родният шампион наложи контрол над топката и по-рядко даваше шансове на "червените" да играят с нея. Въпреки това домакините също не съумяха да създадат нещо опасно пред вратата на Бусато.

В 28-ата минута Гонсалвеш фаулира Кери на границата на наказателното поле, което даде чудесна възможност на гостите. С изпълнението на пряк свободния удар се зае именно Кери, който завъртя отлично топката, но Падт демонстрира страхотна намеса, с която спаси отбора си.

10 минути след това домакините създадоха най-добрата си атака в мача. Сисиньо се отличи с невероятен пас в наказателното поле към Ману. Там отбраната на ЦСКА се справи и изчисти, но топката попадна в Янков, който я върна в наказателното поле. Там пък Сотириу пропусна и остави за Десподов, но неговият изстрел бе блокиран и се стигна до ъглов удар. След корнера топката бе изчистена.

Секунди по-късно имаше още едно добро нападение за разградчани, този път отдясно. Там Бусато излезе неразчетено, но грешката му не бе наказана от Десподов, чийто удар отново бе блокиран.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част прякото предаване бе прекъснато за няколко минути. През това време Ману подаде към Янков в наказателното поле и го изведе на чудесна позиция, но там Бусато излезе предвидливо и спря родния национал.

В 57-ата минута Лам бе намерен в наказателното поле с чудесно подаване на Матей. Той стреля, падайки на земята, но Падт спаси, като имаше късмет, тъй като впоследствие топката срещна страничния стълб, за да може да я улови спокойно след това.

В 66-ата минута Каули направи превъзходно подаване към Десподов, с което го изведе срещу Бусато, но от малък ъгъл. Българският национал обаче не се справи по най-добрия начин при финалното отиграване и нито успя да стреля, нито да подаде точно.

В 74-ата минута дойде първият точен удар в срещата за Лудогорец. Шоу опита късмета си отдалеч, но Бусато нямаше проблеми и улови спокойно топката.

В 77-ата минута Лудогорец организира скоростна контраатака. Чибота показа добър дрибъл и се справи с няколко играчи в червено, след което финтира и Густаво Бусато, който не успя да се спре и събори Чибота, заради което Георги Кабаков бе длъжен да отсъди дузпа. И го стори.

78' - 1:0! Пиерос Сотириу се нае с изпълнението и би по земя в долния десен ъгъл на Бусато. Бразилецът хвана ъгъла, но ударът бе пласиран точно до гредата и не съумя да отрази.

90+1' - 2:0! Чибота удвои аванса на своя отбор в последните секунди. Той получи на фланга и показа отлична техника, след което преодоля и Бусато.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Сблъсъкът може да бъде много показателен за това как ще се развие сезонът, тъй като при успех, разликата в полза на "орлите" отново ще стане сериозна рано-рано, което може да им осигури и нужното спокойствие. Те могат да дръпнат със 7 точки пред "червените" още след 16-ия кръг, като добавяме уговорката, че ЦСКА е с мач по-малко.

И двата тима далеч не се намират в най-добрата си форма - имат 3 загуби в последните си 5 двубоя. И за двата гранда само една от тях е в Първа лига (за "червените" - от Локомотив (Пловдив), а за "зелените" - от ЦСКА 1948), като останалите са в европейските клубни турнири.

След последните им срещи там вече е ясно, че никой измежду тях няма да продължи с участието си към елиминационните фази, а така основната им голяма цел ще остане една - Първа лига.

След дълъг период, в който равенството царуваше, последните мачове между тези съперници предложиха повече попадения и емоции. Особено най-скорошните два, след като първо "армейците" разгромиха опонента си с 4:1 в края на миналия сезон (малко след като го бяха отстранили за Купата на България), а във финала за Суперкупата Лудогорец си отмъсти и спечели с 4:0.

Ако иска да стигне до безценния успех, ЦСКА ще трябва да наруши сериозна негативна тенденция. "Червените" не са отбелязвали попадение в Разград в шампионата от... 6 април 2018 година, когато губят с 2:3. А оттогава са изминали цели 1334 дни (или 379 минути на терена), в които гол няма.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички