Лудогорец победи Левски в мач с 5 гола и се завърна на върха в Първа лига (ВИДЕО)


Лудогорец победи Левски в мач с 5 гола и се завърна на върха в Първа лига (ВИДЕО)
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

10296 0

В зрелищен и качествен мач от предпоследния кръг на Първа лига, Лудогорец успя да победи Левски с 3:2 на своя стадион "Хювефарма Арена" и по този начин се възползва от грешната стъпка на ЦСКА, завръщайки се на първото място в класирането!

Елин Топузаков пусна доста резерви в Разград, но отборът му накара този на Ивайло Петев да се потруди здраво, за да вземе трите точки и да държи съдбата на титлата в своите ръце.

Кирил Десподов откри резултата в 23-тата минута от спорна дузпа, отсъдена за игра с ръка на Келиан ван дер Каап, а десет по-късно Илиян Стефанов изравни. Столичани осъществиха пълен обрат в 60-тата с гол на Филип Кръстев, а малко преди това Джавад Ел Джемили нацели греда. 

Това накара "орлите" да се вдигнат на щурм, който даде ефект - първо Якуб Пьотровски матира Пламен Андреев с глава в 66-ата, а в 72-рата минута Игор Тиаго също се разписа с глава, оформяйки крайния резултат.

По този начин Лудогорец се върна на върха в Първа лига и вече има 82 точки - една повече от втория ЦСКА. Левски пък остава на четвъртата позиция с 61 - на две зад третия ЦСКА 1948. В последния кръг от сезон 2022/23 "зелените" гостуват на Черно море, а "сините" домакинстват на ЦСКА. И двете срещи са насрочени за 7 юни, от 18:45 часа!

Ето как се разви двубоят Лудогорец 3:2 Левски

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна в умерено темпо и пред почти пълните трибуни на стадиона в Разград. В първите 5 минути двата отбора не успяха да създадат голови положения. В шестата Кайо Видал опита диагонален удар, който бе блокиран от Патрик-Габриел Галчев. Малко след това се стигна и до първия ъглов удар пред "синята" врата, но центрирането отиде право в ръцете на Пламен Андреев.

В 13-ата Клод Гонсалвеш стреля силно от дистанция, но топката премина на около 2 метра встрани от дясната греда. 120 секунди по-късно Филип Кръстев загуби притежанието в центъра, което позволи на "орлите" да организират бърза атака, в края на която Кирил Десподов падна в наказателното поле след единоборство с Келиан ван дер Каап, но съдията не се впечатли от претенциите му за дузпа. В 15-ата минута Илиян Стефанов получи първия жълт картон за удар с ръка в лицето на съперник. 

ГОЛ - След 21 минути игра Десподов центрира от пряк свободен удар, а Ван дер Каап игра с ръка, но в тази ситуация бе избутан от Игор Тиаго. Лудогорец поиска дузпа, Никола Попов отсъди такава, а ВАР прегледа повторенията и потвърди решението му. Зад топката застана Кирил Десподов и матира Пламен Андреев, макар че стражът на Левски разгада посоката на изстрела - 1:0 за Лудогорец! (ВИДЕО)

ГОЛ - В 33-ата минута Илиян Стефанов изравни резултата. Патрик-Габриел Галчев центрира от десния фланг, а Игор Пластун не успя да се намеси по най-добрия начин и нападателят на Левски прати топката във вратата на "орлите" с едно докосване - 1:1!

В 41-вата Филип Кръстев шутира фронтално от границата на наказателното поле, но доста неточно. Малко след това Игор Пластун получи жълт картон за опасно влизане в краката на Асен Митков. Минута преди края на първото полувреме Филип Кръстев бе фаулиран от Нонато на около 20 метра от вратата, за което играчът на домакините получи официално предупреждение. Именно Кръстев стреля технично от пряк свободния удар, а Серджио Падт се отчете с решаваща намеса, за да не позволи на топката да влезе в горния му десен ъгъл. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Елин Топузаков извърши една смяна на почивката - 17-годишният Дейвид Михалев замени Ноа Сонко Сундберг, а този ход промени схемата на "сините", които започнаха да играят с четирима в отбрана. Ивайло Петев също направи корекции - Густаво Нонато отстъпи мястото си на Мануел Шоу, а Тодор Неделев - на Спас Делев.

В 50-ата минута Кирил Десподов засече с глава центриране от лявото крило, но ударът му бе прекалено слаб, за да затрудни Пламен Андреев. Три по-късно Спас Делев подаде от десния фланг, а Кайо Видал шутира с едно докосване от около 9-10 метра, но топката премина доста встрани от дясната греда на вратата на Левски. 

В 57-ата Джавад Ел Джемили нахлу отляво в наказателното поле и стреля с левия крак, а топката се отби от дясната греда. Повторенията показаха, че при изстрела имаше и лек рикошет в крака на футболист на Лудогорец. 

ГОЛ - След точно 1 час игра Левски осъществи пълен обрат! Асен Митков отне една топка и я подаде към Филип Кръстев, а той навлезе в наказателното поле и нанесе удар, който рикошира, заблуди Серджио Падт и влезе във вратата на домакините - 2:1 за Левски!

ГОЛ - В 65-ата Игор Пластун засече центриране на Спас Делев с глава, а Пламен Андреев се отличи с решителна намеса. От последвалия корнер Якуб Пьотровски, който се бе появил на смяна малко преди това, нанесе силен удар с глава, а този път вратарят на Левски не успя да го отрази - 2:2!

В 71-вата минута Джавад Ел Джемили бе заменен от 17-годишния Кристиян Йовов, който дебютира в Първа лига!

ГОЛ - В 72-рата Лудогорец отново поведе - Десподов центрира с левия крак, а Игор Тиаго се извиси над всички и насочи по прекрасен начин топката с глава в левия ъгъл на Андреев - 3:2!

120 секунди след това Илиян Стефанов опита центриране от десния фланг, а топката се отби в лакътя на Кирил Десподов, но капитанът на Лудогорец държеше ръцете си зад гърба и това бе причината Никола Попов да не отсъди дузпа за "сините".

Десет минути преди края на мача Андриан Краев се появи на мястото на Филип Кръстев, който получи лека травма при единоборство с играч на домакините. Доминик Янков пък замени Кайо Видал. В 84-тата Елин Топузаков направи още една принудителна смяна - Роналдо смени Асен Митков, след като Мануел Шоу влезе остро в краката на младока.

В 86-ата Краев шутира по диагонал от границата на наказателното поле, но Серджио Падт не позволи на топката да влети в долния му ляв ъгъл. В третата от добавените 4 минути продължение Доминик Янков стреля от дистанция, а кълбото мина на около метър встрани от дясната греда на "синята" врата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Лудогорец (4-2-3-1): 1. Серджио Падт, 5. Георги Терзиев, 8. Клод Гонсалвеш, 9. Игор Тиаго, 11. Кирил Десподов, 16. Аслак Фон Витри, 20. Нонато, 22. Франко Русо, 32. Игор Пластун, 77. Кайо Видал, 88. Тодор Неделев

Левски (3-5-2): 1. Пламен Андреев, 5. Келиан ван дер Каап, 11. Джавад Ел Джемили, 14. Илиян Стефанов, 20. Асен Чандъров, 22. Патрик-Габриел Галчев, 23. Ноа Сонко Сундберг, 27. Асен Митков, 30. Филип Кръстев, 50. Кристиан Димитров, 88. Марин Петков

Лудогорец - Левски по ТВ: Къде да гледаме дербито от Първа лига?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Елин Топузаков остави извън групата Ивелин Попов и Цунами, тъй като са с по 8 жълти картона и при нов такъв сезонът за тях приключва. Нападателят Рикардиньо, който отбеляза 6 гола в последните 6 мача, също няма да играе. Нови проблеми за "орлите" няма и аут ще бъдат единствено дълготрайно контузените играчи на тима.

Това е четвърти мач между тези съперници през сезона. В двата за първенството не съумяха да се победят и резултатите бяха напълно идентични - равенства без попадения (0:0). За Купата пък "орлите" надделяха с 2:1, а тогава Хосе Кордоба пропусна дузпа в самия край.

В последните четири мача между Лудогорец и Левски в първенството са паднали едва четири попадения, което прави средно по едно на сблъсък. До гол/гол пък се е стигало само веднъж в този период.

В подреждането Лудогорец е втори със 79 точки (една по-малко от лидера ЦСКА), докато Левски е четвърти с 61 пункта (една по-малко от третия ЦСКА 1948). Точките и за двата тима са от изключително значение за постигането на целите им.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички