Лудогорец обърна Черно море и вече е първи: Много нервен мач и много псувни за съдията Чинков (ВИДЕО)


Лудогорец обърна Черно море и вече е първи: Много нервен мач и много псувни за съдията Чинков (ВИДЕО)
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

4734 0

Българският шампион Лудогорец се настани на лидерската позиция в Първа лига веднага след подновяването на шампионата. "Орлите" победиха досегашния лидер Черно море с 3:1 в зрелищен мач, игран на "Хювефарма Арена" в Разград.

Дуелът предложи пълен обрат още през първото полувреме, греда за "моряците", както и достатъчно положения за гол и пред двата врати. Въпреки че мачът е в работен ден и в неособено удобен за гледане час, гостите разчитаха и на солиден брой свои привърженици.

Всички те, както и старши треньорът на варненци (+ играчите на тима) доста пъти останаха разочаровани от отсъжданията на главния арбитър Волен Чинков. Най-голямо недоволство бе провокирано от момент, в който Падт изчисти топка в наказателното си поле, но след това стъпи с бутоните си върху глезена на Калкан, но дузпа не последва.

След срещата разградчани събраха 45 точки, колкото имат и Черно море, и ЦСКА. "Орлите" обаче са с по-добри показатели в преките мачове срещу тях. Трябва да се отбележи и че те са с мач по-малко от конкурентите за титлата.

Така футболистите на Георги Дерменджиев взеха и своеобразен реванш за първия мач помежду им през кампанията, когато "моряците" победиха с минималното 1:0 във Варна. Това е втори успех за разградчани срещу този съперник в последните четири официални мача.

За Лудогорец предстои тежък реванш в Лигата на конференциите, където отборът приема на "Хювефарма Арена" Сервет (22.02), след като в първия дуел двата тима приключиха без победител (0:0). В Първа лига следващото изпитание за "орлите" е гостуване на Берое (26.02). Черно море пък има нов много труден сблъсък - срещу ЦСКА, но във Варна (24.02).

Лудогорец победи Черно море

Първо полувреме

Мачът започна на високи обороти. След само 3 минути игра се стигна и до напрежение, след като Сундберг влезе по-грубо в единоборство в своята половина и закачи с лакът съперника. Това не се хареса на "моряците" и на техните фенове, като започнаха обидни скандирания към главния арбитър Чинков.

В 5-ата минута Панов отне ис е понесе по левия фланг, а там Текпетей го изблъска в гръб и последва нарушение. Това бе и първа по-добра потенциална голова ситуация след статично положение, но топката бе пратена право в ръцете на Падт.

Две минути след това се стигна до най-доброто положение за гол. Фон Витри бе изведен отдясно и подаде успоредно на голлинията, но Рик Джонатан не успя да играе с нея току пред голлинията. Виктор Попов се намеси с блестяща намеса, за да му попречи.

8' - 0:1! Фон Витри допусна груба грешка и подцени топка, като не успя да я овладее. Това позволи на Даниел Мартин да отнеме, като дебютантът за "моряците" директно стреля към вратата и се разписа с едно докосване.

12' - 1:1! Текпетей бе изведен с дълго подаване, след което пусна остра топка в наказателното поле и намери Руан Крус, който с едно докосване прати топката в мрежата, след като изпревари противниковите бранители.

Двубоят продължи да бъде все така двуостър. След близо 20-ина минути игра и Клод Гонсалвеш сбърка пред вратата си, но гостите не успяха да доразвият атаката. Продължиха и решенията на Чинков, които вбесяваха Илиан Илиев и феновете. Такова бе и игра с ръка на Гонсалвеш пред наказателното поле, която не бе отсъдена.

Напрежението и физическите сблъсъци останаха на висота, но чистите положения намаляха. В 36-ата минута Гонсалвеш бе намерен в наказателното поле на Черно море, но ударът му бе блокиран. Впоследствие Фон Витри стреля отдалеч, а Пьотровски отклони, но Дюлгеров се справи.

37' - 2:1! "Орлите" организира скоростна контраатака. Рик Джонатан се оказа с топка в крака пред наказателното поле, мина твърде леко покрай Живко Атанасов и влезе навътре, след което прехвърли технично Дюлгеров. Там Исмаил Иса изчисти от голлинията, но Руан Секо бе там, за да довкара топката на опразнената врата от непосредствена дистанция.

В 40-ата минута бе отсъдена несъществуваща засада на Мартин Милушев, заради което не последва корнер и това отново вбеси гостуващите фенове.

42' - 3:1! Руан Крус пресече подаване в центъра на терена и нахлу опасно на скорост отляво, след което пусна топката в наказателното поле към Пьотровски, който нямаше проблем да се разпише отблизо, въпреки че Дюлгеров игра с топката.

В последните минути от полувремето (включително в добавените 5') гостите наложиха натиск в търсене на гола, но стигнаха само до това да вкарат смут в противниковото наказателно поле. Лудогорец пък на няколко пъти организира нови опасни контраатаки, но в тези случаи не успя да ги доразвие до край. Недоволството на играчи и фенове на Черно море продължи до края заради претенции за неотсъдени нарушения.

Второ полувреме

За старта на второто полувреме се появи Ивайло Чочев, който записа официален дебют. Той влезе на мястото на Педро Нареси.

Секунди след подновяването на играта се стигна до спорна ситуация. Фон Витри върна слабо към Падт, а Калкан бе много близо да овладее топката. Падт обаче излезе и изчисти. "Моряците" имаха огромни претенции, тъй като след това стражът настъпи глезена на Калкан доста болезнено и опасно, което се свири като нарушение по всяка друга част от терена.

В 51-вата минута Калкан бе изведен сам срещу Падт след прекрасна комбинация. Той пусна топката над стража, но тя се спря в страничния стълб.

След малко над час игра Падт се намеси добре след изстрел отдалеч, а след това домакините отговориха с отлична атака и удар покрай Дюлгеров на Руан Секо, който обаче се спря в страничния стълб. Все пак повторенията показаха, че в ситуацията имаше засада.

В 80-ата минута Тодор Неделев стреля отдалеч от пряк свободен удар. Изпълнението му бе много красиво, но и Иван Дюлгеров блесна с чудесна намеса и изби в ъглов удар.

Три минути след това Пабло Гарсия стреля извън наказателното поле в близкия ъгъл на Падт, но стражът се намеси и изби встрани.

В 90-ата минута Калкан се отличи със сериозен пропуск. Той бе непокрит в наказателното поле и получи топката, но техничният му опит, потърсил далечния ъгъл, излезе в аут. В последните секунди и Атанас Илиев пропусна сам срещу Падт, макар и встрани от вратата, а Пабло Гарсия стреля в ръцете на стража от добра позиция на границата на наказателното поле.

Стартови състави 

Лудогорец: 1 Серджио Падт 6 Якуб Пиотровски 7 Рик Джонатан 8 Клод Гонсалвеш 16 Аслак Фон Витри 17 Сон 24 Оливие Вердон 26 Сонко Сундберг 30 Педро Нареси 37 Бернард Текпетей 99 Руан Секо

Черно море: 25 Иван Дюлгеров 4 Росен Стефанов 3 Живко Атанасов 6 Виктор Попов 2 Цветомир Панов 71 Васил Панайотов 5 Пабло Гарсия 17 Мартин Милушев 8 Мазир Сула 86 Исмаил Иса 15 Даниел Мартин

*Новото попълнение Ивайло Чочев е вписан като резерва за Лудогорец

Преди мача

"Орлите" навлизат в игрови ритъм, след като до този момент натрупаха две ремита - 1:1 с ЦСКА 1948 за Суперкупата (спечелена след изпълнение на дузпи) и 0:0 със Сервет в елиминационен сблъсък в Швейцария за Лига на конференциите.

Възпитаниците на Илиан Илиев са на другата крайност - те не са участвали в официален двубой от девети декември. Тогава Славия бе разбит с 3:0 на "Тича". След тази победа "моряците" събраха 45 пункта и с три точки и двубой по-малко водиха на втория Лудогорец в зимното класиране.

Трябва да се отбележи, че изпитанията за Лудогорец продължават в сгъстен график и след двубоя днес с домакинство на Сервет в четвъртък. Днес за "зелените" се очаква да дебютира Ивайло Чочев. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички