Лудогорец изпепели Астана - изравни головия си рекорд в Лига Европа!


Лудогорец изпепели Астана - изравни головия си рекорд в Лига Европа!
Снимка: Lap.bg/Ivan Ivanov

10410 0

След като само преди няколко Лудогорец записа най-силния си мач за сезона при боя с 3:0 над ЦСКА, възпитаниците на Ивайло Петев прехвърлиха формата си и в Европа. Шампионите удариха тежко Астана с 5:1 на "Хювефарма Арена" и си уредиха участие в европейските клубни турнири поне до зимата! 

"Орлите", които изоставаха с 1:2 след първия двубой, влязоха прекрасно в мачаи след куп пропуски Текпетей даде аванс на своите. Скоро след това обаче резултатът беше изравнен - Дарбое в 29'. 

След почивката обаче Лудогорец се развихри по начин, който за последно гледахме през 2019 година срещу ЦСКА Москва. До 50' резултатът вече беше 3:1 с голове на Петровски (47') и Текпетей (50'). 

Последваха още един гол на Петровски, а Десподов оформи крайното 5:1. Победата можеше да е още по-категорична, но Десподов направи огромен пропуск през първото полувреме, а стражът на гостите спаси половин дузина положения и беше най-добрият играч на Астана. 

Триумфът пък е изравнен рекорд на Лудогорец за отбелязани голове в мач от Лига Европа - шампионите имат няколко победи с 4 гола разлика, но само в два мача с вкарвали 5 гола. Това беше при 5:1 срещу ЦСКА Москва у дома, когато по сходен начин през втората част "орлите" опустошиха своя опонент. Другият такъв двубой е срещу Дъ Ню Сейнтс (5:0). 

Победата пък гарантира участие на Лудогорец в груповата фаза поне на Лига на конференциите. Както е известно, Десподов и компания ще играят срещу Аякс плейоф за влизане в групите на Лига Европа, но ако загубят, ще отидат директно в групите на третия по сила европейски клубен турнир. 

Развой на срещата 

Първо полувреме 

Двубоят започна с изпълнение на център на футболистите в жълт екип. 

Още в 6' се стигна до първа по-сериозна ситуация в мача. При центриране от пряк свободен удар на Десподов се стигна до жесток карамбол пред стража на Астана. Гонсалвеш овладя пред пеналтерията, нахлу в нея и стреля, но ударът му беше блокиран. Последваха още няколко опит за шут преди Текпетей да промуши топката през купа от тела, но не успя да намери очертанията на вратата. 

Две минути по-късно се стигна и до първия точен удар, дело на Пьотровски, но той беше слаб и право в ръцете на Чондрич. 

В 12' се стигна до първото 100%-ово положение в полза на "орлите". Кирил Десподов бе брилянтно изведен в наказателното поле, той пое топката отлично и стреля със силния си десен крак, но стражът на гостите изби в корнер. След центрирането се стигна до нов карамбол, при който топката стигна до Вердон, той стреля, но отново Чондрич се намеси - фантастични минути за стража на казахстанския тим. 

Натискът си каза думата обаче. В 25' Витри проби по дясното крило и подаде за Текпетей на дъгата на наказателното поле. Той залъга, че ще стреля, смени посоката и, макар и леко да се подхлъзна, успя да стреля точно с левия крак в долния ляв ъгъл на вратата, пазена от Чондрич - 1:0! 

Не беше отминала радостта на Лудогорец преди равенството да бъде възстановено. След центриране от крилото към наказателното поле на Урега, Дарбо изпревари централните защитници и на близката греда засече, за да се разпише за 1:1 - сходен гол допуснаха "орлите" и в първия двубой. 

Второ полувреме 

Само 65 минути след подновяването на играта Якуб Петровски вкара фантастичен гол. Той беше оставен да напредне през центъра и реши да стреля от 20-25 метра - страхотен шут в долния ляв ъгъл и 2:1 за "орлите" - пълен паритет в резултата от двата мача (3:3). 

В 50' "орлите" осъществиха пълния обрат. Руан и Текпетей разиграха по лявото крило и ганаецът се понесе към наказателното поле с топка в крака. На скорост той преодоля двама защитници и се нагласи за стрелба - мощно и точно изпълнение, донесло 3-тия гол за българския шампион! 

След гола две възможности се откриха и пред Кирил Десподов, който отново се отчете с пропуски. 

В 57' всичко в мача беше решено. След центриране от корнер на Десподов Сонко Сундберг засече мощно с глава, но уцели гредата. Топката обаче попадна у Петровски, който успя от трудна ситуация да се разпише отново - 4:1!

След многото си пропуски Кирил Десподов все пак се разписа, за да направи вечерта на Астана още по-тежка. В 67' Круз пое топката в собствената си половина и пусна силно подаване по въздуха в полето на Астана. Десподов овладя брилятно с десен крак и рязко смени посоката наляво, за да нахлуе към наказателното поле. Така той преодоля прекия си пазач, а след това прати топката неспасяемо с ляв крак в долния десен ъгъл - 5:1! 

12-ина минути преди края пък Душан Йованович си изкара безумен втори жълт картон, след като задържа Петровски в половината на Астана - червен картон и гостите останаха с 10 души на терена. 

Състави за Лудогорец - Астана

"Орлите" излизат в нова схема, като този път няма да играят с трима бранители. Йорданов влиза като титуляр на мястото на Русо, който беше с една от най-ниските оценки от първия мач. Лудогорец преминава към стандартното 4-3-3, с което удари ЦСКА с 3:0. 

Лудогорец: Слуга, Витри, Вердон, Сонко-Сундберг, Хайстер, Гонсалвеш, Пьотровски, Йорданов, Десподов, Текпетей, Секо

Астана: Чондрич, Марочкин, Томашевич, Ховнанисян, Ебонг, Йованчич, Лончар, Ворговский, Дарбо, Аимбетов, Урега

Лудогорец - Астана по ТВ: Къде да гледаме реванша от Лига Европа?

Преди Лудогорец - Астана

Футболистите на Ивайло Петев разочароваха сериозно в първата среща между двата тима, изиграна в Казахстан. Дори техният наставник призна, че "орлите" е можело да загубят и с още по-сериозен пасив.

Все пак те вече осъществиха един обрат в европейските клубни турнири през този сезон. Тогава дори паднаха с два гола разлика от Балкани (0:2), но в реванша в Разград бяха повече от категорични и разбиха съперника си с 4:0.

Любопитен факт за Астана е, че преди мача с Лудогорец всъщност отборът бе в серия от цели мача, в които не можеше да отбележи попадение. В тях допусна цели три поражения и едно равенство, като головата разлика бе 0:7.

От другата страна разградчани продължават да блестят с голове във вътрешния шампионат, след като разбиха и ЦСКА с класическото 3:0. Така головата разлика на Лудогорец в последните три мача от Първа лига е... 13:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички