Левски отстрани Лудогорец след дузпи, Миятович герой за "сините"


Левски отстрани Лудогорец след дузпи, Миятович герой за "сините"
Снимка: Оф. сайт на Левски

68915 0

Отборът на Левски направи всичко по силите си и съумя да отстрани хегемона в българския футбол Лудогорец в четвъртфинален мач от турнира за Купата на България. "Сините" се бориха 120 минути, стигнаха до дузпи и в тях бяха по-точни от своя съперник, за да се класират за полуфиналите в турнира. 

Редовното време приключи при резултат 0:0, но големият геройбезспорно беше  Милан Миятович, който направи няколко отлични спасявания, включително и отразена дузпа на Драгош Григоре буквално в последните секунди на редовното време. 

При изпълнението на 11-метровите наказателни удари след изиграването на 120 минути всички "титулярни" изпълнители бяха точни - 5:5 след първите 10 дузпи. Холмар Ейолфсон отбеляза шестия удар за столичани, докато най-скъпото лятно попълнение на Лудогорец - Мавис Чибота, пропусна рамките на вратата и прати кълбото високо в аут - 6:5 при дузпите за домакините на стадион "Георги Аспарухов". 

Така Левски се превърна в четвъртия и последен полуфиналист за Купата на България, след като за тази фаза вече се класираха тимовете на Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив и ЦСКА. Така съдбата на трофея ще се реши от пряк сблъсък между двата най-големи града в страната, а столичните тимове ще се опитат да спрат "канарчета" и "смърфове", които играха финал през миналия сезон. Както е известно, Локомотив тогава триумфира със златните медали. 

За цялата хегемония на "орлите" в шампионата, то Купата остава мисия "невъзможна" вече 6-и пореден сезон, след като за последно отборът от Разград триумфира в надпреварата през 2014 година. За сравнение - разградчани имат 8 титли, но в другия основен турнир у нас нещата за шампионите не се получават. 

Левски от своя страна е рекордьор по трофеи за Купата на България с 25, но последният триумф беше през далечната 2007 година. Отборът е бил финалисто ще 12 пъти, в които не е печелил купата, като последните финали, загубени от "сините", бяха през 2013, 2015 и 2018 година. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

В 4-тата минута Лудогорец стига до първия шанс в сблъсъка. Каули Оливейра центрира отдясно и Марселиньо засече топката с глава, но бе неточен. В 8-мата минута и Левски пробва удар към вратата на Стоянов. Найджъл Робърта проби отдясно и намери включилия се Нуно Реиш, но ударът на защитника бе неточен. В 16-тата минута Станислав Иванов тръгна на скорост в центъра на терена и бе фаулиран от Антон Недялков, който получи първия жълт картон в срещата.

Малко след това Станислав Костов имаше добро положение за гол, но ударът му мина встрани от вратата на Владо Стоянов. В 23-тата минута Клаудиу Кешерю имаше отличен шанс да открие резултата, след като бе оставен сам при центриране от корнер, но не успя да намери вратата на Миятович след удар с глава. Малко след това Драгомир Драганов показа жълт картон на Нуно Реиш за фаул срещу Каули. Малко след това Милан Миятович бе на път да сбърка фатално, след като хвърли топката към Иван Горанов, който не бе подготвен да играе с нея, но Левски избегнаха опасност пред вратата си.

В 38-мата минута Янис Каргас извършва нарушение на границата на наказателното поле на Левски и е декориран в жълто. Клаудиу Кешерю стреля от свободния удар, но пращата топката много над вратата. В последната минута румънският нападател на Лудогорец пробва пореден удар, но той е изключително слаб. Първата част завършва без голове.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Много грешки в представянето на футболистите на двата отбора в началото на втората част. В 53-тата минута Владислав Стоянов бе на път да сбърка, като изпусна една топка в наказателното поле, но тя бе изчистена от Григоре. Впоследствие Хали Тиам извършва нарушение и получава жълт картон. В 55-тата минута Спиерингс опитва да застраши вратата на Стоянов, но е неточен. В 59-тата минута Вандерсон опита да застраши вратата на Миятович, ударът му бе слаб.

В 63-тата минута се получава разбъркване в наказателното поле на Лудогорец след центриране от корнер. Топката се озовава в Тиам, който стреля неточно. В последните минути Левски осъществява натиск пред наказателното поле на Лудогорец. Разградчани обаче имаха шанс на контраатака, но топката достигна до Вандерсон, който стреля крайно неточно. В 74-тата минута Лудогорец стигна до най-добрия си шанс в срещата. Вандерсон бе изведен на отлична позиция и остана сам срещу Миятович. Изстрелът му обаче бе отразен от черногорския вратар.

След 80 игрови минути най-накрая виждаме първата смяна в срещата. Клаудиу Кешерю напуска терена и на негово място влиза Якуб Швиерчок. В последните десетина минути не се случва нищо по-интересно на стадион "Георги Аспарухов", като Тиам и Станислав Костов пробваха нещо като удари към вратата на Владо Стоянов, но крайно неуспешни. В 89-тата минута и Хубчев прави първа промяна. Костов излиза и на негово място се появява Насиру Мохамед.

В 93-тата минута Холмар Ейолфсон направи невероятна глупост. Марселиньо се измъкна и бе дръпнат от исландеца, а съдията отсъжда дузпа в полза на Лудогорец. Зад топката застава Драгош Григоре, но Милан Миятович спасява дузпата! Така мачът влиза в продължения.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ:

В 98-мата минута Якуб Швиерчок отправя първи удар по посока на вратата на Миятович в продълженията, но вратарят спасява. Антон Недялков опита да изведе играч на Лудогорец в наказателното поле, но Миятович отново е на пътя на топката и лови. Вандерсон напуска терена в 103-тата минута, а в игра влиза Мавис Чибота. Левски отвръща чрез удар на Стайн Спиерингс в края на първото продължение, но той е крайно неточен.

В 106-тата минута Станислав Иванов падна в наказателното поле на Лудогорец, но за дузпа трудно може да става въпрос. В 108-мата минута Живко Миланов стреля отлично от пряк свободен удар, но Владо Стоянов успя да отрази удара. Станислав Иванов напуска, а на негово място влиза Мартин Петков. В 116-тата минута Стайн Спиерингс бе съборен от Георги Терзиев в наказателното поле на Лудогорец, но Драганов прецени да не дава дузпа за Левски. Малко преди 120-тата минута Козмин Моци заменя Георги Терзиев. Край на продълженията, ще гледаме дузпи.

ДУЗПИ:

Живко Миланов - вкарва
Козмин Моци - вкарва
Иван Горанов -вкарва
Якуб Швиерчок - вкарва
Найджъл Робърта - вкарва
Драгош Григоре - вкарва
Стайн Спиерингс - вкарва
Каули Оливейра - вкарва
Хали Тиам - вкарва
Марселиньо - вкарва
Холмар Ейолфсон - вкарва
Мавис Чибота - пропуска

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЛЕВСКИ: Милан Миятович, Холмар Ейолфсон, Янис Каргас, Живко Миланов, Нуно Реиш, Хали Тиам, Станислав Костов, Найджъл Робърта, Иван Горанов, Стайн Спиерингс, Станислав Иванов

ЛУДОГОРЕЦ: Владислав Стоянов, Антон Недялков, Сисиньо, Георги Терзиев, Абел Анисе, Драгош Григоре, Стефан Баджи, Марселиньо, Вандерсон, Каули Соуса, Клаудиу Кешерю

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Домакините от Левски елиминираха два съперника по пътя си към четвъртфиналната фаза. Играчите на Петър Хубчев победиха с убедителното 5:1 тима на Спартак Варна в Първия кръг, а на осминафиналите се справиха с Черно море след минимален успех с 1:0. Разградчани достигнаха до двубоя с Левски след победа над Нефтохимик с 4:1 при старта им в надпреварата. В предния кръг Лудогорец се справи лесно със Септември, надигравайки ги с 3:0.

Ситуацията в двата клуба е напълно различно. "Сините" изживяват изключително турбулентни времена заради несигурното бъдеще, което имат - най-вече заради финансирането. Заради проблемите на Васил Божков и основния спонсор обаче феновете на тима се мобилизираха до краен преден и опитват да помогнат по всички възможни начини на любимия си клуб.

Отборът обаче ги разочарова и ще сега ще опита да се реваншира заради загубата от Славия на "Герена". Извън сметките му за мача поради наказания са Мартин Райнов и Дани Алар. С контузии са вратарят Николай Михайлов, Филипе Нашименто, Симеон Славчев и Паулиньо. След наказания се завръщат Холмар Ейолфсон, Иван Горанов и Янис Каргас.

Разградският клуб е далеч от такива сътресения, като всичко изглежда спокойно. Отборът на Павел Върба отпадна от Лига Европа от отбора на Интер, а заради пътуването до Милано и епидемията в северна Италия от коронавирус, последния двубой на "зелените" от Първа лига бе отменен. Това означава, че и играчите ще са доста по-отпочинали в първия по-важен тест за Върна на родна сцена. Двубоят ще е втори между двата тима през настоящия сезон, като в началото на октомври „орлите“ надвиха Левски в Разград с 2:0. Победителят в срещата ще стане последният полуфиналист, заедно с пловдивските Локомотив и Ботев и тима на ЦСКА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички