Самозалъгването в Лудогорец удари критична точка


Самозалъгването в Лудогорец удари критична точка
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

4073 0

"Контролирахме двубоя". Тази фраза от интервюто на Пауло Аутори след поражението на Лудогорец се загнезди в ума ми часове наред и дори ме принуди да изгледам отново двубоя, в който "орлите" бяха бледа сянка на отбора, който гледаме вече 7 години - както в България, така и в Европа. Шампионите играха трагично, а кой точно контролираше двубоя - домакинът, за който и равенството беше добър резултат, тъй като е в ролята на аутсайдер, или българският тим, който задължително трябваше да търси победата срещу по-скромен съперник?

Няма спор за това по чий вкус се разви мачът, и това категорично не е този на бразилския специалист. "Многото положения", за които говори капитанът Светослав Дяков, пък бяха... едно, и то през първото полувреме, когато не стана ясно дали Марселиньо се опита да си спре топката, да бие или се спъна в коженото кълбо. И това е. Имаше няколко добри пробива по крилата, но не и опасни удари. Да, срещу Ренан също нямаше тежки изстрели и 100%-ови положения, но едва ли някой е очаквал отбор, който практикува традиционно дефанзивен футбол да пресира и атакува постоянно Лудогорец. Май само в Разград не бяха готови за изминалия двубой и това си пролича - една грешка в защита, един гол и поражение.

Но не загубата е притеснителна за Лудогорец. Начинът, по който отборът проведе срещата, беше, меко казано, неадекватен. Никаква креативност в предни позиции. Тотално разконцентрирана халфова линия, поне в офанзивен план. Дяков се справи в защита, но в изграждането на атаките той и Кампаняро бяха посредствени. Крилата - неработещи. Марселиньо - отсъстващ. И най-притеснителното - когато Цюрих поведе, Лудогорец не отправи нито един удар до края на мача. Реакция нямаше. Имаше футболисти, напълно примирени, че тази вечер футбол няма да играят.

Така че хората, които казаха след мача, че "Лудогорец е контролирал мача" и е "имал много повече положения от съперника", трябва по-скоро да изгледат отново срещата, както и всеки втори мач на тима в Европа, а защо не и в Първа лига? В Лудогорец отсъства интензитетът, с който този клуб се отличаваше от всички останали в България, и този, който на моменти притесни и най-сериозните европейски съперници, изправили се срещу "орлите". В Лудогорец очевидно са във фаза на отричане, че нещата не просто не вървят, а регресират. И час по-скоро да се вземат мерки, защото "голямата разлика" с останалите (Левски, ЦСКА, Берое) не изглежда толкова колосална, колкото беше само преди няколко месеца. Шампионите са в криза. И колкото по-бързо го признаят, толкова по-добре за тях. В противен случай Лудогорец е под угрозата не просто да запише една от най-безличните си кампании в Европа, но да загуби и доминацията си в България... питайте Левски и ЦСКА колко лесно е да се върнеш там, откъдето са те бутнали. Последната титла на един от двата отбора беше през 2009.

Проблемите на шампионите са явни. Следват два сценария. Единият е осъзнаване на пробойните в зелената машина. Вторият е дългоочакваното детрониране на отбора, който не слиза от върха, откакто се появи на футболната карта в България. И това все повече изглежда като реалност, вместо директорски летни блянове, угаснали още преди зимната пауза.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички