Махлангу - от съдбата на сираче, през доживотния бан в националния до Футболист на годината в Швеция


Махлангу - от съдбата на сираче, през доживотния бан в националния до Футболист на годината в Швеция
Снимка: Getty Images/Guliver

7214 0

Много интересен играч е привлякъл Лудогорец в лицето на южноафриканеца Мей Махлангу. Халфът е минал през какво ли не, за да стигне до тук, имал е и нещастно детство. Сега обаче тъмнокожият футболист е оставил лошото зад гърба си и се готви да пише история с Лудогорец.

Африканецът загубва и двамата си родители преди да навърши 11 години. Годината е 2000. Отгледан е от баба си, в момента 90-годишна, която смята за по-голям герой от Нелсън Мандела. По-нататък ще ви разкажем защо.

"Социалните ѝ помощи не стигаха за нормален живот и за мен беше лесно да се подведа и да стана престъпник, като много момчета от бездомни семейства. Мей обаче избира футбола и на 12-годишна възраст се присъединява към местния футболен тим Ремембър Таун. По-късно играе в академията на Кайзер чийфс и Stars of Africa Academy.

Потръгва му и на 19 години заиграва в Европа, за шведския Хелзингборг. Там разгръща качествата си и постига най-големите си успехи дотук. През 2011 г. е избран за Играч на сезона във шведската лига, след като помага на тима си да завърши втори в първенството и да спечели Купата на страната през 2010 г. Избран е и за шведски спортист на годината.

"Получаването на тази награда ми спечели място в националния отбор на Южна Африка", признава Махлангу. Дебютира за тима през януари 2012 г. срещу Екваториална Гвинея в приятелски мач. И докато предполагаме, че това е реализиране на голямата мечта на халфа, в родината му стигат до извода, че той не е щастлив да играе за ЮАР. Дори федерацията го гони доживот от националния отбор.

Ето какво се случва.

Годината е 2014-а. ЮАР играе срещу Судан в събота и срещу Нигерия следващата седмица, като мачовете са решителни за класирането на тима за Африканската купа на нациите 2015. Махлангу е сред повиканите от селекционера Ефраим Машаба, но преди да дойде денят на мача със Судан му изпраща e-mail, в който отказва да играе, оправдавайки се с натрупана умора. Скандалът е чутовен.

"Надявам се, че медиите виждат какво правят някои играчи, защото като не викнем дадени футболисти, се пита защо. Надявам се властите да докладват за това в CAT и ФИФА, защото това е недопустимо", изригва треньорът.

Местната футболна федерация взима най-строги мерки и забранява на Махлангу да играе в националния отбор завинаги.

"Махлангу е наказан за цялата си кариера. Няма нужда от дисциплинарно изслушване. Той вече няма да бъде викан за Бафана Бафана за каквото и да е", каза изпълнителният директор на SAFA Денис Мумбъл пред медиите.

Агентът му Роб Мур се опитва да го защити, като заявява: "Мей вярва, че е постъпил правилно, тъй като е дал на треньора достатъчно време, за да повика негов заместник. Не съм сигурен дали хората знаят, че в един от последните си мачове за Гьотеборг той получи неприятна контузия, заради която напусна терена на носилка. Седмица по-късно той игра с дискомфорт".

За щастие на Махлангу, той успява да успокои бесните функционери и треньора и е реабилитиран в националния тим.

"Дълго време бях извън отбора и се връщам с удоволствие. Чувствам се толкова добре да бъда част от този отбор. Нека не говорим за миналото и гледаме към бъдещето. Казах, че съм щастлив, че съм тук. Проблемът беше решен и можем да продължим напред. Да, не беше хубаво да пропускам квалификациите за Купата на африканските нации, защото всеки играч мечтае да помогне на своята страна, но всичко това вече е в миналото", казва той пред медиите в ЮАР.

Африканецът затваря успешно един много негативен цикъл, тъй като преди скандала, през юли 2013 г., къса ахилесово сухожилие, извън игра е за година и кариерата му се намира под въпрос.

Мей никога не забравя откъде е тръгнал и често се връща в ЮАР, макар твърдо да се бори да продължи кариерата си в Европа. Той посещава, например, бившето си училище и раздава спортни комплекти на децата. Опитва се и да дава социален пример: посещава затворниците в южноафриканския град Бетал, за да им вдъхне кураж.

"Затворът не е краят на живота, а само препятствие и възможност за коригиране на грешното поведение", казва поучително звездата. Той обещава на лишените от свобода да ги посети пак, като този път ще им донесе футболни обувки и топки.

Към близките си играчът на Лудогорец е повече от щедър. На чичо си, например, миналата година подарява чисто нов автомобил "Toyota Avanza". А баба си... нея просто боготвори. Преди една седмица той ѝ посвещава гола си срещу Виторул. Прави го с жест, с който озадачава фенове и журналисти. Събува си обувката, прави се все едно тя е телефон, набира въображаем номер и разговаря с някого. Оказва се, че "звъннал" на 90-годишната си баба.

"Преди мача говорих с нея по телефона и ѝ обещах да вкарам гол. Много съм щастлив, исках да ѝ се обадя и да ѝ кажа, че вкарах. На нея ѝ е трудно да гледа мачовете ми, но гледа клипчета в YouTube. Тя е моят герой. Говори се, че Нелсън Мандела е герой в Южна Африка, но за мен баба ми е моят герой", казва развълнуван Мей.

В Лудогорец няма друг африканец (по народност, бел. ред.), но Махлангу със сигурност ще се постарае да създаде приятелски кръг около себе си. За него това е много важно във всеки отбор, в който играе.

"Приятелствата са много важни в нова среда, защото улесняват работата ви. Изведнъж се чувствате малко по-добре дошли в отбора и вие сте в състояние да постигнете най-добрите си игри", споделя той при идването си в Букурещ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички