120 минути, дъжд, 9 дузпи, червен картон - Лудогорец отстрани гръцкия гранд Олимпиакос!


120 минути, дъжд, 9 дузпи, червен картон - Лудогорец отстрани гръцкия гранд Олимпиакос!
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

49071 0

Българският шампион Лудогорец отстрани гръцкия гранд Олимпиакос в третия квалификационен кръг на турнира Шампионска лига и вече е само на едно стъпало от групите на най-комерсиалния европейски клубен турнир!

Момчетата на Валдас Дамбраускас напълно заслужиха крайния успех в този невероятен мач, който бе белязан от 120 минути игра, две дузпи в редовното време, още 7 след края му, червен картон, пороен дъжд и много, много емоции на "Хювефарма Арена" в Разград.

Срещата не започна добре за Лудогорец и в 31-ата минута Олимпиакос поведе в резултата, но само за броени минути в началото на втората част "орлите" стигнаха до пълен обрат след автогол на Семедо и дузпа, реализирана от Сотириу. 

В 68-ата минута реферът отсъди много спорeн 11-метров наказателен удар за гърците, който Ел-Араби превърна в гол, а в 86-ата минута Ба бе изгонен с втори жълт картон и Лудогорец остана с човек повече на терена.

При дузпите българският шампион не сбърка нито един удар от бялата точка, докато Олимпиакос пропусна един, а веднъж и Кахлина спаси. Така след 2:2 в редовното време и 4:1 при дузпите, Лудогорец се класира за финалния плейоф преди групите на Шампионска лига, където ще срещне шведския Малмьо, който победи за втори път Глазгоу Рейнджърс. 

Дори тимът на Валдас Дамбраускас да отпадне от шведите, той ще играе в групите на втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа! Ето и как се разви днешната драматична среща в Разград:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

На стадион "Хювефарма Арена" в Разград се бяха събрали около 6 000 зрители, за да подкрепят Лудогорец в така важния му мач срещу Олимпиакос. 

Предвид големия залог в срещата, мачът започна доста припряно и в първите десетина минути двата отбора допускаха доста грешки при разиграването на топката. След това гърците стигнаха до два ъглови удара в рамките на 2-3 минути, но от тях не последва нищо по-интересно. 

В 18-ата минута Лудогорец стигна до първата си по-сериозна опасност - Антон Недялков проби навътре от фланга и намери с пас Каули, който се завъртя на границата на наказателното поле и стреля веднага, но топката премина на около метър от лявата греда на гърците.

В следващите 10 минути Олимпиакос погледна по-смело към българската врата. В 31-ата минута натискът даде резултат и тимът поведе в резултата! При едно центриране отляво на българската врата защитата на "орлите" се пропука и остави М'Вила непокрит на втора греда, а той не сбърка - 0:1!

В 35-ата минута Кирил Десподов комбинира със Сотириу в наказателното поле и след лек контакт със защитник на гостите кипърският нападател падна за дузпа, но съдията не се впечатли.

Три минути преди края на първото полувреме Десподов нахлу на скорост по диагонал в наказателното поле и тъкмо когато щеше да стреля, бранител на гърците се хвърли на шпагат и успя да избие топката в ъглов удар. От него не последва нищо опасно... При ситуацията преди това играчът на "орлите" поиска дузпа, но такава бе трудно да се отсъди. На стадиона в Разград започнаха да се чуват възгласи "Мафия"!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в началото на второто полувреме Лудогорец успя да изравни резултата! При едно центриране от дълбочина играч на "орлите" опита от втора греда да свали топката с глава към свой съотборник, но кълбото срещна тялото на Рубен Семедо и влетя директно във вратата на Олимпиакос - 1:1!

В 56-ата минута на срещата Кирил Десподов успя да открадне една топка в наказателното поле на Олимпиакос, а след това бе фаулиран и съдията този път нямаше друг избор, освен да посочи бялата точка... Зад топката застана Сотириу и не сгреши - 2:1 за Лудогорец!

Междувременно над Разград започна да се изсипва пороен дъжд! В 61-ата минута бе отсъдена странна дузпа за Олимпиакос, след като съдията първо бе посочил флагчето за изпълнение на корнер, но след това размисли и реши да даде наказателен удар за опасна игра на Гонсалвеш срещу Ел-Араби. 

Последваха нервни минути, в които настъпи истинско объркване на стадион "Хювефарма Арена" - съдията показа жълт картон, а след това и червен картон на Вердон, забравяйки, че футболистът на Лудогорец не беше декориран в жълто преди това. След много спорове главният рефер отмени червения картон, а Ел-Араби застана зад топката и реализира от бялата точка за 2:2!

В 74-ата минута "орлите" бяха много близо до това отново да поведат в резултата, но първо удар на Сотириу попадна право в тялото на Цолакис, а при добавката от неудобна позиция волето на Кирил Десподов мина на сантиметри от дясната греда на Олимпиакос.

120 секунди по-късно много дейният Десподов проби отляво и стреля по диагонал в близкия ъгъл от около 21-2 метра, но Цолакис внимаваше и с една ръка изби - силни минути за Лудогорец!

В 80-ата минута Кахлина с върха на пръстите си спаси бомбен удар от около 30-35 метра и предотврати сигурен гол - страхотна изява! Четири минути по-късно Ба влезе с бутоните в краката на Десподов и получи втори жълт и съответно червен картон

До края на редовното време не се откри нова възможност пред двата отбора и така мачът влезе в продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

По всичко изглеждаше, че Валдас Дамбраускас не желае да се стига до дузпи и затова направи някои офанзивни смени, а Лудогорец се възползва от това, че е с човек повече на терена и притисна съперника си.

В 99-ата минута влезлият на смяна Сантана опита удар от дистанция, но той не бе точен, а в следващите минути той пробва късмета си още три пъти - без резултат.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 112-ата минута Сисиньо стреля с глава, но прекалено слабо и Цолакис нямаше проблем да улови топката. До края на срещата Лудогорец имаше една-две ситуации за гол, но играчите на "орлите" прибързваха и не успяваха да нанесат добър завършващ удар.

ДУЗПИ

1. Лудогорец - Сотириу - гол (1:0)

1. Олимпиакос - Валбуена - пропуск (1:0)

2. Лудогорец - Сантана - гол (2:0)

2. Олимпиакос - Кока - спасяване на Кахлина (2:0)

3. Лудогорец - Вердон - гол (3:0)

3. Олимпиакос - Лала - гол (3:1)

4. Лудогорец - Сисиньо - гол (4:1)

КРАЕН РЕЗУЛТАТ - Лудогорец 2:2 Олимпиакос (4:1 след дузпи)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Лудогорец: Кахлина, Икоко (Сисиньо - 106`), Пластун, Вердон, Недялков, Баджи (Сантана - 88`), Са (Дорин Ротариу - 94`), Гонсалвеш, Десподов, Каули (Доминик Янков - 106`), Сотириу

Олимпиакос: Цолакис, Семедо, Ба, Ребчук, Андруцос, Камара, Бухалакис, М'Вила, Масурас, Врусай, Ел-Араби

ПРЕДИ МАЧА

Десеткратният шампион на страната ни се изправя за втори път срещу Олимпиакос в рамките на една седмица. Първата среща в Гърция завърши при резултат 1:1, а "орлите" бяха близо до много престижна победа на гръцка земя. Гол в края обаче им попречи да запишат неочакваната от букмейкърите победа...

Днес Лудогорец приема в мач-реванш на своя "Хювефарма Арена" Олимпиакос и Валдас Дамбраускас и неговите футболисти ще опитат всичко възможно, за да победят и да стигнат до последното стъпало преди групите на Шампионска лига!

Там ги очаква победителят от двойката Малмьо (Швеция) - Глазгоу Рейнджърс (Шотландия). Ако "орлите" не успеят да се справят с Олимпиакос, те ще отидат във втория по сила европейски клубен турнир - Лига Европа. В плейофен мач за влизане в групите му Лудогорец би срещнал победителя от двойката Линкълн (Гибралтар) - Слован Братислава (Словакия).

Както вече знаем, правилото за гол на чужд терен бе премахнато през този сезон, така че Лудогорец може да отстрани Олимпиакос само след победа в редовното време или равенство и победа в продълженията/дузпите!!!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички