Планът на Христо Крушарски за възраждането на футбола е факт, обяви 13 точки за развитие


Планът на Христо Крушарски за възраждането на футбола е факт, обяви 13 точки за развитие
Снимка: Lap.bg

910 0

Собственикът на Локомотив Пловдив - Христо Крушарски, представи със своя екип програмата си за развитието на детско-юношеския и аматьорския футбол в България.

Припомняме, че бизнесменът обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС. Голямата битка за заместник на подалия оставка Борислав Михайлов ще се състои на Извънредния конгрес, който е насрочен за 15 март.

Христо Крушарски има сериозни амбиции за президентския пост в БФС

Още: Само в SportLive! Ботев Пловдив с крайно любопитно предложение за Георги Николов

Програмата на Христо Крушарски

"Това не е разработеният вариант. Имаме и такъв, който ще обявим, ако спечелим конгреса", заяви пред "Блиц" Христо Крушарски.

"Ако обаче загубим спора за футболния трон, ще предоставим подробната ни програма на победителя, т.е. - на новия президент на БФС. Защо не? Нали всички трябва да работим заедно за родния футбол!", добавя още той.

Програма за развитие на детско-юношеския и аматьорския футбол в България

Още: Араби поискаха звездата на ЦСКА Дюкенс Назон, но "армейците" отказали?

Програма за развитие на детско-юношеския футбол

1. Развитие на инфраструктурата на отборите.

-Работа с държавата,ММС и общините за изграждане на футболни терени. -Кандидатстване по програми на ФИФА и УЕФА -Създаване на отдел,който да подпомага клубовете в изготвянето на програмите и проектите. -Привличане на спонсори за изграждането на терените. Идея игрището да се казва на името на спонсора.

2. Обучение на треньорите в ДЮШ на високо ниво.

Още: Официално! Локомотив Пловдив продаде звездата си

-Промяна на обучението на треньорите в треньорската школа. *Повече лектори от Европа, повече обучения на треньорите в развити клубове в Европа. *Изпращане в чужбина на най-перспективните треньори на обучение всяка година за сметка на БФС. *Обучение на треньорите в школата на единна методология създадена от БФС. *Създаване и обучение на групи с кондиционни треньори. *Наблюдение на тренировъчния процес в ДЮШ на специалисти от чужбина, които да дадат своите оценки и насоки за развитие.

3. Създаване на единна методология от чуждестранни и български специалисти.

-Назначаване на главен методист към БФС, който е работил на високо ниво в чужбина. -Създаване на екип от методисти към БФС, който ще бъдат ръководени от главния методист в БФС и ще бъдат контролен орган на тренировъчния процес в школите. -Всички професионални клубове ще бъдат задължени да изпълняват методиката, като за това ще бъдат възнаграждавани финансово от БФС. -Създаване на платформа ,която ще улесни въвеждането на методиката и където треньорите ще имат за задача да попълват тренировъчния си процес ,развитието на състезателите си, анализ на играчите и отборите си и др. Всичко това ще бъде контролирано от контролен орган създаден от БФС. -Обучение на методисти в треньорската школа към БФС. -Задължителен щат за методист в ДЮШ за професионалните клубове.

4. Тренировъчни компенсации за преминаването на състезателите от един клуб в друг клуб.

Още: Това ли ни е нивото? Втородивизионен китайски тим краде Джовани от Локомотив Пловдив

-Да се започва компенсирането на клубовете от навършилите 12 години. -Да се заплаща на момента, в който състезателя премине в друг клуб, а не както е сега, когато играча навърши 18 години и подпише първи професионален договор. Това се отнася за талантливите състезатели ,а тези които искат да сменят клуба си, защото не получават достатъчно игрово време ще могат да го направят без компенсация ако не са започвали, като титуляри в 50% от срещите. Това лесно може да се следи от информационната система на БФС.

5. Футбол в училище.

-Два или три пъти седмично треньори да тренират деца от 1ви до 4ти клас след учебно време. На тези треньори да им бъде сведена техническа методика за обучение.

6. Футбол в детските градини.

Още: Христо Крушарски е взел решение за Александър Томаш?

-Да бъдат допуснати повече клубове да тренират деца в детските градини, където децата да се възпитават в любов към футбола.

 7. Всеки отбор в А група, задължително да има втори отбор във В или Б група.

-Тези отбори да не могат да изпадат от В група и да могат да се вкарват административно във В група.

-Всеки състезател от втория отбор да може да участва в мачовете на първия отбор, дори да няма професионален договор.(другия вариант е минимум 5 състезатели от втория отбор извън юношеска възраст да имат професионални договори с клуба)

Още: Христо Крушарски с гръмко изказване за поста в БФС, не отрече, но и не потвърди за акциите на Локомотив Пловдив

8. Категоризация на клубовете.

-Въвеждането на ясни критерии за категоризацията на клубовете.

9. Създаване на два центъра за развитие на млади таланти - западен и източен в градовете София и Сливен.

-Веднъж в месеца най-добрите и заслужили състезатели от U14,U15,U16,U17 за по 5 дни да се събират на лагер-сборове.

10. Създаване на етичен кодекс за ръководители, треньори и родители, в който да се изготвят правилници за поведение и преди всеки сезон да се разписват от всеки.

11. Система която да финансира клубовете, който налагат млади състезатели до 21 години в първия отбор.

- Колкото по-малък на години е състезателя и колкото повече игрово време има, клуба ще получава повече средства от БФС. Средствата се получават в седмицата след мача.

12. Промяна на правилника за използване на състезатели от ДЮШ в първия и втория отбор.

- Състезател от ДЮШ,който е играл в официална среща за първенство в ДЮФ да има право на следващия или по-следващия ден да вземе участие в официална среща на първия или втория отбор.(Пример играч Х играе 45 минути в официална среща за първенство в U17 да може на следващия или по-следващия ден да играе за първия отбор максимум 45 минути).Това също се отнася и ако мача на втория отбор е преди този на първия отбор. -Това правило се отнася и за всички първенствата в ДЮФ.

13. Структура на първенствата в ДЮФ:

-(смяна на правилата във всички възрасти)

U7 и U8-градски турнири организирани от БФС за футбол 3,4 или 5 U9-първенство за футбол 5 U10-първенство за футбол 7 U11-първенство за футбол 8 U12-първенство за футбол 9 U13-първенство за футбол 9 или футбол 11 на умален терен U14-първенство за футбол 11 U15-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група U16-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група U17-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група U18-първенство за футбол 11-Елитна юношеска група(клубовете решават дали да участват в U18 или директно от U17 ще влизат във вторите отбори. Клубовете може и да участват в зонално първенство за юноши-старша възраст на тази възраст)

U18-U21-първенство за футбол 11-Втори отбор

Аматьорски футбол

,,В" групите да станат трамплин за млади футболисти, които не са успели да влезнат в професионалния футбол след края на обучението си в ДЮШ.5 млади футболисти до 23 години да започват титуляри срещите за първенство(другата ни идея е 2ма от тях да са до 21 години).

- Всеки от тези футболисти, който излезе от игра да бъде заменен от футболист на същата възраст до 23 години, така че в групата за мача ще има 10 млади играчи до 23 години и 10 опитни играчи на по-голяма възраст

- Запазване на възрастта на състезателите във вторите отбори на професионалните клубове до 21 години, като отборите ще имат право да картотекират и трима по-големи състезатели до 23 години.

- Официалните срещи на вторите отбори на професионалните клубове, които играят във ,,В" и ,,Б" група да бъдат след срещите на първия отбор за да могат играчите, които не са участвали в срещата на първия отбор или имат малко игрово време да могат да вземат участие в мача на втория отбор следващия ден или в мач за първенство на ДЮФ ако състезателя е по-малък.

- Състезатели от вторите отбори на професионалните клубове, които играят във ,,В" и ,,Б" група и имат игрово време едно полувреме или по-малко от едно полувреме в мача на първия отбор да могат да вземат участие във мача на втория отбор следващия ден.

- Забрана да играят чуждестранни футболисти във ,,В" и ,,Б" група, както и във вторите отбори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички