Илко Пиргов е героят! Вратарят прати Локо Пловдив към мач с Копенхаген


Илко Пиргов е героят! Вратарят прати Локо Пловдив към мач с Копенхаген
Снимка: Lap.bg

8218 0

Вицешампионът на България Локомотив Пловдив го направи и премина към третия кръг на Лигата на конференциите. „Смърфовете” преклониха глава с 0:1 от Словацко в Чехия и така мачът влезе в продължения. В тях не се случи нищо, а при дузпите Илко Пиргов отрази три от дузпите на чехите и по този начин класира своя отбор напред, където тимът ще спори с датския гранд Копенхаген.

Така Локомотив стана вторият български отбор, който ще играе в елиминациите на Лигата на конференциите, след като по-рано през деня ЦСКА елиминира Лиепая също след наказателни удари.

Иначе, Вастимил Даничек реализира гол в 26-ата минута и по този начин неутрализира актива на пловдивчани, който бе акумулиран през първия мач. В хода на дуела чешкият тим бе далеч по-дейният, а Локомотив сякаш се луташе в играта си, но до втори гол в родната врата не се стигна, благодарение на солидните намеси на Илко Пиргов.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Напълно логично, домакините от Чехия бяха по-напористи в първите минути, но до опасности пред вратата на Пиргов не се стигаше. След близо четвърт час игра вратарят Пиргов трябваше да се намесва за първи път в мача след изстрел с глава на Даничек. Отговорът на пловдивчани бе мигновен и в ответната атака с пробив отдясно на Лукас Салинас, но бразилецът си поведе дълго топката и кълбото се озова в ръцете на  Нгуен.

Малко след това пък Милан Петържела стигна до топката на границата на наказателното поле и отправи изстрел от въздуха, който бе много неточен - аут.

Словацко продължи да бъде по-дейният отбор и в 26-ата минута Вастимил Даничек възстанови равенството в двата мача. Локомотив сбърка при изнасян на топката вляво по нападението на чехите и последва пас към юношата на отбора, който с десния крак матира Пиргов - 1:0 за чехите.

Попадението за Словацко донякъде притъпи настика на домакините, а Локомотив започна да владее по-често топката в хода на първата част, ала без особен успех.

В добавеното време на първата част Калабишка принуди Пиргов да прави поредно спасяване през първото полувреме.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините имаха добър шанс да удвоят преднината си на старта на втората час. Лукаш Садилек напредна през средата и шутира с левия крак, но Пиргов прати топката в ъглов удар. Словацко продължи да бъде по-дейният отбор и през втората част, а Локомотив трудно съумяваше да изнесе спокойно топката дори от своята половина, което лимитира крайно положенията за гол пред вратата на Нгуен.

След час игра нападателят на Словацко Сисилия действа егоистично в добра ситуация за неговия тим. Той се справи с отбраната на Локомотив и можеше да комбинира с Петржела или Навратил, но той реши от малък ъгъл да стреля към българската врата и прати топката аут.

Пет по-късно дойде нова опасност за Словацко, след като Хофман се извиси над всички и стреля отблизо с глава, но за щастие на Пиргов топката дойде право в ръцете му. В 69-ата Кристиан Гомис действа решително след лошо изнасяне на топката от "смърфовете" и блокира удар на Юречка.

С още по-голяма лекота домакините стигаха до положения пред вратата на родния тим. В 71-ата минута Хавлик излезе "очи в очи" срещу Пиргов, но шутира над напречната греда. Три минути преди края на редовното време Словацко изпусна страхотна възможност. Ян Калабишка комбинира с Юречка, който стреля от два метра, фронтално на пловдивската врата, но встрани.

В ответната атака Локо Пловдив вкара гол чрез Карагарен, който бе изведен вдясно от Димитър Илиев, но бе в засада и попадението резонно бе отменено. В добавеното време на срещата Георги Минчев спринтира отдясно и влезе в наказателното поле на Словацко. Таранът отправи диагонален шут, но Нгуен парира изстрела му.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Словачко стартира по агресивно и в продълженията. В 97-ата минута Даниел Холзер стреля в близкия ъгъл, но Илко Пиргов внимаваше и улови.

Локомотив реализира втори гол в мача, който бе отменен, след като Минчев прехвърли с елегантен удар вратаря Нгуен, но бе в положение на засада и голът бе отменен.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 112-ата минута Петър Витанов стреля от сходна позиция, от каквато вкара гола за Локо в първия мач между двата тима, но този път вратарят Нгуен реагира и се намеси. Четири по-късно Хавлик стреля с глава, но Пиргов рутинно отрази удара на халфа на Словацко.

ДУЗПИ

0:0 Илко Пиргов спаси първата дузпа на Даничек.

0:1 Димитър Илиев пронизва Нгуен.

0:1 Спасяване! Илко Пиргов отразява удара на Холзер.

0:1 Спасяване! Ударът на Лукас Салинас е отразен от Нгуен.

0:1 Спасяване! Илко Пиргов отразява трета поредна дузпа на Словацко.

0:2 Конър Руан вкара безпощадно топката във вратата на чехите.

1:2 Юречка вкара първата дузпа за Словацко в мача.

1:2 Пропуск! Словацко получава шанс да изравни резултата, след като Янчев прати топката в трибуните.

2:2 Кадлец стреля силно, Пиргов докосна с тяло, но топката влетя във вратата му.

Къде да гледаме Словачко - Локомотив Пловдив?

СЪСТАВИ

Словачко: Нгуен, Рейнберг, Хофман, Кадлец, Калабишка, Хавлик, Даничек, Савилек, Петржела, Навратил, Сисилия
 
Локомотив Пловдив: Пиргов, Петрович, Крачун, Гомис, Карагерен, Умарбаев, Витанов, Руане, Салинас, Минчев, Илиев

ПРЕДИ МАЧА

Локомотив Пловдив стартира сезон 2021/22 с двубой срещу шампиона Лудогорец, като загуби у дома с резултат 1:3. Очаква се Александър Тунчев да не прави сериозни промени в състава си, като единствено пропуснали първия мач поради наказание Бисент Карагерен ще започне титуляр. Парвиз Умарбаев също ще е на линия, след като травмата му не се оказа сериозна.

Словачко има нужда от успех с два гола разлика, ако иска да продължи напред след 90 минути игра. Чехите ще имат подкрепата на около 5000 зрители на своя стадион "Мирослав Валента". Отборът започна сезона успешно в чешката Първа лига като спечели гостуването си на Слован Либерец с 1:0 с гол на Милан Петржела.

Очаква се Петржела да бъде след титулярите, като в атака с него ще започнат Сисилия и Хоцлер. На враата ще бъде Нгуен, пред него Райнберк, Хофман, Кадлец, Калабишка. В средата на теран най-вероятно титуляри ще бъдат Даничек, Садилек, Хавлик.  

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички