Спартак разтрепери черно-бял Пловдив, но Ожболт прати Локо (Пд) към трети кръг в Лига Европа


Спартак разтрепери черно-бял Пловдив, но Ожболт прати Локо (Пд) към трети кръг в Лига Европа
Снимка: lokomotivpd.com

12166 0

Трудно и измъчено, но с проява на характер в точния момент Локомотив (Пловдив) се класира за третия кръг на Лига Европа, след като загуби с 1:3 в реванша срещу Спартак (Търнава). Именно попадението на чужд терен, реализирано чак в 74-ата минута, прати 'смърфовете" напред в Европа.

Голът бе дело на Ален Ожболт, който донесе на "четрно-белите" и успеха във финала за Купата на България. Словенецът се разписа след асистенция на Бирсент Карагерен. Попаденията за Спартак вкараха Дангубич, Митреа (дузпа) и Таварес.

Както е известно, в първия мач в Пловдив Локомотив победи с 2:0. В следващия кръг пловдивчани ги очаква френският Страсбург.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

Шанс за гостите се откри още във втората минута, но Езе не успя да стигне до центрирана във вратарското поле топка. Мощна агитка подкрепя домакините в Търнава, но това не стряска "смърфовете". Въпреки това, пловдивчани допуснаха съперникът да им поведе в 16-ата минута, при първото си положение. В ситуацията отляво Карагерен изгуби битката с Ловат, който центрира и Дангубич засече с глава, пращайки топката в левия ъгъл на Лукав за 1:0. 

Спартак насочи своите атаки към недобре функциониращия десен фланг на "черно-белите" и в 24' можеха да удвоят аванса си. Този път обаче комбинацията между Ловат и Дангубич завърши с изстрел в ръцете на Луков. В 36-ата минута на двубоя Захубенски извърши нарушение, задържайки непозволено откъсващия се Ален Ожболт. Реферът показа  червен картон на защитника, а при последвалия удар Малембана прати топката над вратата. 

Въпреки че играе с човек по-малко, Спартак продължи да търси втория гол във вратата на гостите. В края на първата част Халилович стигна до опасен изстрел, като на Луков му се наложи да се разтяга, за да отклони пътя на топката, летяща към вратата му. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

В самото начало на втората част Стивън Езе си изкара жълт картон за грубо влизане в краката на Таварес. В 47' дойде най-добрият момент за Локомотив в мача дотук - след комбинация между Димитър Илиев и Ожболт словенецът стреля, но защитник пресече удара му и той мина покрай вратата. Шест минути след подновяването на играта Дейвид Малембана стори глупост, която доведе до изравняване на резултата в двете срещи. Той задържа играч н Спартак в наказателното поле и реферът отсъди дузпа за словаците. Зад топката застана капитанът Богдан Митреа, чийто ъгъл Луков не улови и резултатът стана 2:0 в полза на Спартак. 

В следващите 4 минути на стража на пловдивчани му се наложи да прави две спасявания, а веднъж и гредата спаси мрежата му. Локомотив изглежда е в шок. В 61' "смърфовете" получиха възможност да изпълнят пряк свободен удар, с което се зае Умарбаев. Последва удар с глава на капитана Илиев, който обаче мина встрани от целта. Нова възможност бе пропиляна в 69', след като Карагерен намери Ожболт пред голлинията, но словенецът не успя да стреля. Вместо това се случи нещо ужасно - в 71' Спартак вкара трети гол от статично положение. "Черно-белите" проспаха в ситуацията как Таварес изскочи напред и отблизо с високо вдигнат крак преодоля Луков за 3:0 в Търнава.

Все пак отборът на Бруно Акрапович показа характер в най-важния момент на двубоя. В 74' комбинацията между Карагерен и Ожболт проработи и юношата на пловдивчани центрира, словенецът намери с глава и със силен удар прати топката в мрежата на Русов -3:1. Всичко можеше тотално да приключи за "черно-белите" в последните секунди на мача, но с много битка те оцеляха и продължават към трети кръг, където ги чака Страсбург. Играчите на Спартак бяха бесни на рефера, че свири края на мача и го наобиколиха, един от тях дори си изкара жълт картон. А черно-бял Пловдив вече празнуваше. 

СЪСТАВИ:

СПАРТАК: Русов, Митреа, Захуменски, Месик, Ловат, Тешия, Халилович, Дангубич. Диого, Таварес, Собчук

ЛОКОМОТИВ (ПД): Луков, Томашевич, Малембана,Езе, Карагарен, Витанов, Петрович, Цветанов, Ожболт, Илиев, Аралица

Луков, Томашевич, Малембана,Езе, Карагарен, Витанов, Петрович, Цветанов, Ожболт, Илиев, Аралица

ПРЕДИ МАЧА:

В първия двубой "черно-белите" постигнаха победа с 2:0, а при нов положителен за тях резултат ще играят в трети кръг. Там съперник ще им бъде победителят от двойката Макаби Хайфа - Страсбург.

Очаква се в реванша треньорът на пловдивчани Бруно Акрапович да не прави промени, поне не съществени. В състава няма контузени и наказани и той ще може да разчита на оптималния си състав.

За последно "смърфовете" отстраниха съперник в Европа през 2005 година - елиминиран бе ОФК Белград за Купата на УЕФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички