Томас Лафчис: В България фенове не могат да издържат отбор


Томас Лафчис: В България фенове не могат да издържат отбор
Снимка: Lap.bg/ Vladimir Stoyanov

1993 0

Бившият президент на Левски - Томас Лафчис, даде подробно интервю пред "Код Спорт" по RING. Бившият страж на "сините" коментира ситуацията около клуба и желанието на привържениците да го издържат. Ето какво сподели Лафчис:

- Г-н Лафчис, в предишните ни разговори бяхте притеснен за бъдещето на Левски. Сега по-спокоен ли сте, след като начело на отбора е Станимир Стоилов, а на вашето място е легендата на "сините" Наско Сираков?

- Спортно-технически със сигурност съм по-спокоен и по-обнадежден. С по-голяма увереност гледам на бъдещето. Мъри доказа, че има тази способност да обединява както футболистите, така и феновете. Оттам нататък надявам се предстоят по-добри времена финансово, защото не е възможно да се очаква само от феновете да издържат клуба. Няма такова нещо по света.

- Как гледате на сдружението "Левски на левскарите"? Споменахте, че клуб като Левски трудно може да се издържа само от феновете.

- Левски винаги е бил на левскарите. С няколко изключения в собствеността, за мен фиктивна, които прехвърляха акциите от един на друг. Хора, които никога не са имали нещо истинско с Левски. Винаги е бил на левскарите. Няма кой да отнесе клуба някъде другаде, макар че имаше такива заявки. Въпросът е, че състоянието на икономиката в България не позволява феновете да бъдат тези, които ще издържат клуба. Нямаме толкова богати хора, които да си дадат сърцето, защото Левски и ЦСКА се управляват със сърце.

Нито ти трябват много пари, нито акъл. Но когато това не ти е основното, трудно може да се издържа. В „Левски“ в последната година и половина има една еуфория, хората са готови на всичко. Но ако примерно, не дай си боже, отборът тръгне малко назад тези хора ще се оттеглят, ще се отдръпнат. Колкото и да ми казват, че това няма да стане, ние сме го виждали през годините.

Това е реалността за България. Виждаме в Испания Реал и Барселона са дружества, както може би беше при нас сдружение с идеална цел. Там всеки член има право на глас, те са 250-300-400 хиляди. Плащат си членския внос редовно, но попитайте в България кой си плаща членския внос в клубовете?

- В интервю за "Код Спорт" Цанко Цветанов сподели, че Левски също има „бащица“ и това са феновете. Очаквахте ли това, което направиха те? На практика да спасят от фалит "синия" клуб…

- Това са тези две години, в които клубът реално може би не изцяло, но голяма част от задълженията се поемаха от феновете. Едни фенове, които имат по-малки възможности, други с по-големи възможности. Но смятам, че ако ние искаме да имаме един отбор… Нали разбирате, че в момента тези футболисти, които идват тук, те не идват за по 20-30 хиляди лв. на година. Няма как другите отбори да имат футболисти за по 500-600 хиляди евро на година, а ти да имаш играчи за 100 хиляди и да искаш да бъдеш конкурентноспособен на тези отбори. Това е нереално и за мен затова звучи пресилено, че това е пътят, по който трябва да се развива Левски.

За мен Левски трябва да си остане акционерно дружество. Кой е основният акционер има много голямо значение. Очаква се смяна в скоро време и ако този голям акционер, който идва има 90% и повече от акциите, и иска да направи нещо много голямо с Левски, ще бъде в състояние да го направи, защото има основата да стъпи като спортно-техническа и най-вече има основата като огромна маса фенове, които ще го подкрепят и ще бъдат до това ръководство винаги. Затова смятам, че това е по-правилният път. Да има такава собственост, хора с възможности, които да могат да отделят парите си за развитието на Левски.

Eто как се разви последната среща на "сините"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички