Стойчо Стоев: И в тежката ситуация с "Левски" може да се постигне нещо голямо


Стойчо Стоев: И в тежката ситуация с "Левски" може да се постигне нещо голямо

1857 0

Стойчо Стоев от днес е не просто треньор, той е треньор на Левски, а това променя всичко. Специалистът стана шампион с Лудогорец и класира тима на 1/8-финал в Лига Европа, но на "Герена" ще има далеч по-тежка задача. Той ще трябва да изправи на крака Левски, което на фона на тежката финансова криза и шепата качествени играчи, давещи се в море от ментета, е много тежка задача. В навечерието на сбора на "Герена" Стойчо Стоев даде обширно интервю пред "Меридиан Мач".

Готов ли е Стойчо Стоев за първия си истински работен ден в Левски - психически и физически?

- Чакам го с нетърпение, в интерес на истината. Отдавна съм готов за такъв ден, в който да водя Левски. Вече съм добил и нужната увереност след периода Лудогорец и съвсем нормално е да съм до­бил и нужното самочувствие, което да ми помага в професията. Нормално при всяко ново начало да се надяваме, че то ще донесе нещо положително. Надявам се да сме готови и шефове, и футболисти най-вече, защото те са основният инструмент, пролетта да е по-радваща за феновете на Левски.

Кое най-много ви притеснява?

- По принцип във футбола притеснителни са две неща - финансирането, което не зависи от мен. Надявам се там да има някакъв стабилитет. Второто е селекцията, която е важен инструмент във футбола, защото Левски има нужда от нови футболисти. Проблемът е, че сме в точно такъв период, в който трудно се намират играчи. Доста футболисти се гледат, с някои вече сме в преговори. Надявам се с една част от тях да съумеем да се разберем и да ги привлечем, за да се вдигне нивото на отбора.

Колко пъти в последните дни се чувахте с директора Георги Иванов?

- Всеки ден, но ние всеки ден се виждахме. Общо взето, в началото всички ме питаха: Как ще работиш с Георги Иванов... Ние вече 20 дни сме заедно и работим отлично в екип. Всеки си знае задачите и приоритетите в Левски. Надявам се да работим все така добре.

Стана въпрос вече за селекция. Колко нови играчи ще започнат с отбора?

- Не знам. Всичко е въпрос на разговори, договорки с техните мениджъри. Те говорят с футболистите си, имат някакви условия, допълнителни неща. Всяко едно привличане на футболист е съпътствано с такива разговори и не винаги става бързо. Сключваме договор с Юргачевич. В напреднали преговори сме и с други футболисти.

А Александър Александров-Алвеша няма ли да започне?

- Да, да, но той е договорен от преди аз да дойда.

Какво се случва с камерунския нападател Джъстин Менголо?

- Имаме интерес към него, но проблемът е, че той е собственост на Университатя Клуж. Той не може да дойде със свободен трансфер, а евентуално само с договорка за наем, в която има анекс за откупуване след края на сезона.

Научихме и за бек от Слован (Братислава) - Багайоко...

- Към него има интерес и от други клубове и това малко ни пречи. Надявам се и него да привлечем.

Контролите уточнени ли са?

- Датите са уточнени отдавна - кога искам да играем контроли. Те ще са осем на брой. Има една в България с Вихрен (Сандански), която ще бъде нещо като учебна игра. На четири контроли имаме потвърждение, но не сме конкретизирали всичко и затова няма да ги обявявам. Търсят се още четирима съперници.

Една от сигурните контроли е срещу отбора на Станимир Стоилов-Астана...

- Да, точно така. И то последната контрола, преди да си тръгнем. Тя ще бъде в по-ранен час - 11,00 часа, тъй като ни предстои пътуване.

Имайки предвид кой е Мъри Стоилов за Левски, контрола с неговия отбор си е сериозна работа.

- Аз не съм гледал по принцип съперника. Това, което исках, са сериозни отбори за контроли, защото тогава мога да си извадя някакви изводи за нивото, до което сме стигнали. Срещу слабите отбори и да победиш, ефектът е нулев.

Защо треньор, който спечели дубъл в България, отборът му игра на 1/8-финал в Лига Европа, после остана толкова време без работа?

- Причините са няколко. Първата е, че не се изхвърлих. Имах предложения, но не прибързвах. Това, което постигнах с Лудогорец, ми даде самочувствието да не прибързвам с решенията. Втората е, че в един момент предложенията, които дойдоха от чужди отбори, не ме задоволиха чисто финансово.

Имаше ли конкретно предложение и откъде?

- В началото имаше предложение от Гърция, но нивото на отбора беше такова, че не ми се захващаше, Последното предложение беше от украински отбор, което в интерес на истината не беше лошо, но в същия момент дойде офертата от Левски и предпочетох "Герена".

В Украйна водят война...

- Да, така е, но предложението не беше лошо... Избрах Левски.

Димитър Димитров-Херо не успя да се разбере с Левски шест месеца. Вие за колко време си стиснахте ръцете с Гонзо?

- Разбрахме се за половин час. Трябва обаче да подчертая, че когато Гонзо ми се обади вечерта и си насрочихме среща за следващия ден, аз вече бях мислил принципно, че от Левски може да ми се обадят. Вътрешно в себе си съм обмислял това предложение и дали ще го приема. Отдавна бях убеден, че ако дойде такава оферта един ден въпреки негативните на този етап неща, които се случват е Левски, ще я приема. Предизвикателството е огромно за мен. Имам стремеж, че и в такава тежка ситуация, винаги може да се постигне нещо в голям клуб като Левски.

Изобщо не сте се интересувал от финансовата страна на нещата...

- Не съм се интересувал. Дори Георги Иванов в разговора ни се учуди, че въобще нямам финансови претенции, тъй като това е второстепенно на този етап. Всеки труд трябва да е адекватно заплатен, но на този етап предизвикателството е по-важно.

Без да сте навътре в нещата, защо според вас Херо не се разбра с Левски?

- Нямам представа. Херо си е имал съображения, които са надделели в неговия избор. Аз не съм човекът, който може да го съди за решението му.

Бихте ли приели първоначалното предложение към Херо, което беше веднага след уволнението на Пепе Мурсия през лятото в един неприятен момент за Левски?

- Лесно е да се каже сега четири месеца по-късно щях или нямаше. Херо си беше изборът за Левски, каквото и да кажа, ще се приеме двузначно. Това, което мога да кажа, е, че с мен в нито един момент не са се водили паралелни разговори. Чак когато Херо публично обяви, че няма да става треньор на Левски, Гонзо ми се обади. Към него „сините" са били винаги коректни.

Точно в тази връзка премиерът Бойко Борисов каза наскоро, че много отдавна ви е препоръчал на Левски и те много са се забавили с назначението ви...

- По принцип думите на премиера могат само да ме ласкаят. Само това мога да кажа, нищо повече.

Всички казват, че сте добър треньор, който разбира от работата си. Всичко при вас е на добро ниво, но в един момент просто изпускате съблекалнята. Как ще коментирате подобни твърдения?

- Малко се преекспонират нещата и е нормално, защото самата ми визия е на добър човек. Може би в някои случаи в България е парадоксалното, че като имаш някаква средна интелигентност, не излиза като плюс, а напротив - футболистите ти се качват на главата. Никога не съм имал проблем с футболистите, със съблекалнята. Винаги съм се стремял първо да съм човек с играчите и едва след това треньор. Но изискванията са си изисквания. При мен футболистите винаги са знаели кой е шефът. В един отбор треньорът е човекът, който взима най-важните решения и той си носи отговорността. Това отдавна съм го разбрал и никога не съм позволявал даден футболист или дадена група футболисти да ми се качва на главата. Знаел съм, че това веднага ще рефлектира на моята работа.

Защо се стигна до конфликта ви с Домусчиев?

- Това е стара тема, отдавна затворена страница. Мога да кажа само това, че оставам с най-добри впечатления от Лудогорец, тъй като малко или много там се доразвих като треньор. Изживях много паметни моменти, най-вече Лига Европа, които завинаги ще останат паметни за мен, а и може би за историята на българския футбол.

Месеше ли се той в работата ви?

- Не, в интерес на истината. Имаше много спекулации как той се е месел и т.н., но това не беше вярно. В никакъв случай.

За трансфери, състава, тактиката…

- Не. При трансферите е нормално аз да харесам даден играч и когато се стигне до финанси, да одобри той условията, защото в Лудогорец купувахме. Но иначе избор на играч, на състав - не. Нямаше как.

Чувал съм, че се е случвало Домусчиев да нахлува с охраната си в съблекалнята. Давам конкретен пример - мач с Ботев (Пд), на почивката, влиза с гардовете при отбора...

- Имаше един мач. Може и да е точно с Ботев, не помня. Беше разочарован и влезе в съблекалнята, даже мен малко ме напуши смях. Каза две-три думи и си излезе. За мен беше нещо ново, нещо непонятно, но футболистите тогава казаха "Старши, той шефът си е такъв".

"Герена" е известна месомелачка за треньори. За последните 3-4 години са се извъртели 10-ина специалисти. Какво ви дава увереност, че ще се справите, и плаши ли ви този факт?

- Това е слабост в българския футбол. Това лъкатушене, тази смяна на треньор, е лоша. Гледам на европейската сцена как хората са много толерантни към треньори дори на грандове, които не вървят, а целите им са много високи. Просто хората са друг тип, по-търпеливи, след като веднъж са избрали треньора. Те са обмислили добре кой е точният човек и му се дава голям кредит на доверие. Това в България не се случва. Все още сме в процес на растеж и дано дойде времето, в което треньорът ще е институция, която да е изключително уважителна.

Представяте ли си обаче как Левски може да падне от Хасково и Марек и да ви сменят скорострелно?

- Във футбола няма нищо сигурно. Един треньор винаги е подвластен на резултатите, които постига. Това го знам, защото съм от доста време във футбола и мен специално не ме притеснява. Знам, че има и „Осанна", и Разпни го". Нормално е, след като съм се захванал със сериозно предизвикателство като Левски, да знам, че има и хубава, и лоша страна. Но в никакъв случай лошата не ме притеснява, тъй като се надявам с този труд, целенасочен труд, който да е точен, така да кажа, да постигна резултати, футболистите да претворят моите виждания на терена.

Вече имали ли сте разминавания с Гонзо относно политиката на клуба?

- По принцип нямаме разногласия, защото знам какво е състоянието на Левски и е нормално да се съобразявам с него. Аз може да искам някой играч, който струва 500 000 евро, но такъв няма как да ми се даде. Това ми е пределно ясно и спрямо финансовото състояние в Левски се стремя да извлека нещо позитивно.

Плаши ли ви финансовата криза на „Герена"?

- Винаги е плашещо, защото както и да си говорим, футболистът е един работник и трябва да му се плаща. Когато има договорка, той е нормално да иска да си вземе заработеното. Когато клубът има затруднения и не му плаща, това се отразява на неговата психика, защото страда семейството му. Отразява се на целия му живот, а спортният му живот е част от цялата картинка. Тогава вече може да се отрази и на представянето му на терена. Надявам се обаче нещата да се оправят и Левски да стане малко по-стабилен клуб. Това е в ръцете на г-н Батков и на спонсорите, които му помагат. Това, което видях през тези 20 дни, е, че те се стремят всячески да обезпечат отбора.

Как гледате на факта, че Георги Иванов не взима заплата в Левски или например, че отнякъде се намираха пари за премии - 500 лв. на футболистите и по 100 на помощник-треньорите? И всичко това на фона на предишната ви работа...

- Лудогорец е над всички български отбори и в това отношение. Първото нещо е, че там има финансова стабилност, за пари не се говори. Всичко е като в западен клуб. Заплатите са си заплати, плащат се редовно, премиите също. Там мислиш само за професионалната си изява и това е много важно. Може би изключвам 1-2 други отбора, в които също има стабилност, навсякъде другаде е криза и има нестабилност. Просто не сме разделени от икономиката в България, в която има криза. Нормално е, след като навсякъде има затруднения, и във футбола да има. Но ние трябва да се справяме и в тази ситуация, защото феновете искат Левски да побеждава.

Подготвен ли сте за възможността да не вземате в следващите два месеца заплата?

- Да. И това го има като вариант, но аз вече казах, че парите не ми бяха водещи. Най-важно за мен бе да направя Левски по-добър отбор.

Възможно ли е утре Стойчо Стоев да бъде съблечен, както бе сторено с Ивайло Петев?

- Не ми е минавало през главата. Случиха се такива неща, но не виждам и повод, и индикация да се случи за в бъдеще. По принцип мисля, че наистина феновете на Левски са по-емоционални, по-искащи, което е нормално. Те са свикнали да бъдат на върха, а в последните години имат проблеми и не се стига това ниво. Това ги изнервя. Трябва известно търпение, няма с магическа пръчка всичко да се оправи. Но когато се виждат позитиви в играта на един отбор, като се вижда, че нещата тръгват нагоре, феновете ще оценят това, което се прави от отбора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички