Според правилата: Бойко Борисов е собственик на Левски и само той може да се разпорежда


Според правилата: Бойко Борисов е собственик на Левски и само той може да се разпорежда
Снимка: МС

4907 0

"Бойко Борисов е новият собственик на Левски и само той може да се разпорежда с акциите"; "Джирото е едностранен акт" - тези две твърдения бяха направени от няколко юристи, което изглежда заплита ситуацията около Левски.

"Бойко Борисов е собственик на Левски и само той може да се разпорежда с акциите на клуба - да ги продава, подарява ,залага в обезпечение и т.н. Джирото е едностранна сделка, която зависи само от прехвърлителя. Уставът на дружеството по принцип може да предвижда по-тежки процедури за прехвърляне на акции, но специално за тези не е така - джирото е достатъчно. Ако Борисов не ги приеме, може да твърди че не са му били предадени и така да бави играта" - споделя единият за "dsport".

"На първо място джирото е способ за прехвърляне на заповедни ценни книги и акции. Джирото е едностранен, формален, писмен акт, който се изразява в изписване на гърба на акцията на кого се прехвърля. Джиранта (старият собственик-прехвърлител) изписва на гърба на акцията или ако няма място, на прикрепен алонж на кого джиросва акциите. Трябва да се отбележи, че тези неща, които Сашо Диков носи са временни удостоверения, а не са акциите. Временните удостоверения са масова практика в търговския оборот, тъй като самото действително издаване на акции е скъпо и сложно - има си ред за това. Поради това акционерните дружества издават временни удостоверения, които инкорпорират в себе си всички права по акцията + правото да получиш издадените акции (ако има такива). Удостоверението се прехвърля по същия начин като акцията - пак с джиро. Джирото не е договор" - потвърждава втори пред медията.

"Срещу прехвърлянето стои задължение дали получателят да приеме акциите или не. В момента само и единствено Бойко Борисов може да се разпорежда с акциите. Единствената възможност Васил Божков да има контрол върху тях е да направил умишлено нищожно джиро. Тоест да липсва някой задължителен елемент от джирото, който е необходим по закон" - споделя и трети. Междувременно, Сашо Диков вече отнесе акциите на Левски на "Герена". 

Следете НА ЖИВО всичко около ситуацията с акциите на Левски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички