Славия срещу Левски: "Сините" трагични срещу "белите" за Купата


Славия срещу Левски: "Сините" трагични срещу "белите" за Купата
Снимка: LAP.BG

2919 0

Левски е насочил почти изцяло вниманието си през този сезон върху Купата на България и евентуален провал в четвъртфиналния сблъсък срещу Славия ще се счита за абсолютно разочарование, независимо от финансово неблагоприятното време, настъпило на "Герена". "Белите" обаче са възможно най-тежкия съперник за "сините", поне в исторически план. 

Всички помнят финала в турнира за Купата през 2018 година, когато 26-кратните шампиони на България се скъсаха да пропускат пред вратата на Георги Петков, който спаси и дузпа в полза на Левски. Тогава след дузпи Славия (символичен домакин в срещата на стадион "Васил Левски") спечели след изпълнение на 11-метрови наказателни удари, а "сините" продължиха трофейната си суша, датираща от 2009 година. 

Славия е традиционно неудобен съперник за "сините" в тази надпревара, като "белите" имат 6 победи, 4 равенства и 6 загуби срещу големия си столичен съперник. Нещо повече - това е отборът с най-добра голова разлика в своя полза от всички съперници, срещу които Левски се е изправял от създаването си насам (18:24 в полза на "белите"). Това е и най-успешният отбор срещу "сините" в този турнир, ако не броим тимове, изиграли до 2 мача със столичния гранд. 

Ситуацията за Левски се усложнява още повече, когато се налага да гостува на Славия, независимо дали в "Овча купел" или символично. До настоящия момент "синята лавина" има 7 срещи в ролята на домакин срещу столичния си опонент, в които има само 1 загуба. Тя е през 1990 година и Левски бие с 3:2, но всъщност отпада от турнира, след като в първата среща "белите" бият опонента с гръмкото 4:1. 

В останалите мачове "сините" имат две равенства (от които следват отпадания) и 4 поражения. Едното равенство е през 1972, когато Левски отпада след 8:9 в полза на Славия при дузпите, а турнирът тогава се казва "Купа на съветската армия". 

Скорошната статистика в мачовете между двата отбора също не е в полза на Левски, тъй като Славия се намира в серия от 3 поредни победи (5:2 голова разлика). Задачата на "сините" със сигурност ще е трудна - ето как Славиша Стоянович планира да спре черната серия срещу Славия

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички