"Синята" вихрушка край Варна не развали футболния празник за феновете на Спартак


"Синята" вихрушка край Варна не развали футболния празник за феновете на Спартак
Снимка: Официален сайт на Левски

9877 0

Въпреки ранния час и лошото време, както и фактът, че срещата се игра в Балчик, няколко хиляди фена на Спартак (Варна) усетиха отново чувството да гледаш футбол от най-високо българско равнище. За тях остана радостта, че техните любимци успяха да вкарат гол във вратата на Николай Михайлов, но Левски нямаше никакви проблеми на стадиона заобиколен наполовина от трибуни, наполовина от скали, и спечели с 5:1 в мач от 1/16-финалите от турнира за Купата на България. 

Променената селекция на Петър Хубчев стартира с доста грешки срещата, но във втората половина на първото полувреме напипа верния ритъм. В 26' "сините" успяха да разпечатат домакинската врата след превъзходни действия на Ивайло Найденов, който навърза няколко играчи и подаде на Мазурек пред пеналтерията. Аржентинецът показа усет към терена и без да гледа стреля право в долния ляв ъгъл на вратата, отбелязвайки за 1:0. 

2 минути преди края на полувремето пък Иван Горанов с марково центиране качи топката на главата на Дени Алар, който се разписа за втори път в мача, а и за втори път със "синята" фланелка - 0:2 до почивката. 

Може би някои очакваха играчите от София да пестят сили, но истинска вихрушка се изля пред вратата на Иван Иванов в началото на второто полувреме. Всичко започна от блестящ извеждащ пас за Насиру Мохамед в 48', а новото попълнение на Левски се разписа хладнокръвно за 3:0. Последва влизането на Мартин Петков на мястото на Иван Горанов, а това донесе нови два бързи гола за Левски. 

В 55' след центрирнае от корнер Алар имаше малшанса да уцели греда, но пък радостта беше за Петков. Отскочилата топка попадна в младока, който се разписа за пръв път в официален мач за тима, чийто кадър е той. Само минута по-късно Найденов с блестящо подаване от десния фланг намери Петков в половината на Спартак, а той овладя ефирно и пусна топката покрай вратаря - 0:5. 

В 63' пък дойде паметният миг за феновете от Варна, които видяха как Смирнов даде всичко от себе си, за да отнеме топката от Мартин Райнов, а след това с гръб към вратата съумя да намери Ивайло Русев. Нападателят изпревари Каргас и засече неспасяемо във вратата на Николай Михайлов - гол, радост и песни за привържениците на Спартак (Варна). 

Фенове от София също имаше, но през второто полувреме те отново не се понравиха на футболна България, след като хвърлиха няколко бомбички и скоро Левски ще получи нова глоба за поведението на собствени си фенове. 

Важното в мача за Левски беше, че суъмя да запази основния състав, без да жертва рано-рано участието за Купата на България. "Сините" се присъединиха към вече класиралите се от вторник Кариана, ЦСКА и Черно море, а към настоящия момент в сряда няма изненади и Ботев Пловдив, Ботев Враца и Славия също спечелиха своите мачове от 1/16-финалите на турнира. 

Първо полувреме

Първият точен удар в мача бе отправен от Дени Алар. Нападателят стреля с плонж след центриране на Нашименто, но вратарят на Спартак улови. В 12' 'сините" дори стигнаха до гол, който обаче не бе зачетен, тъй като Насиру Мохамед се намираше в положение на засада.

В 25' Левски получи страхотен шанс за гол след прекрасно дълго подаване на Райнов. Той пусна прехвърлящо подаване от централната част към наказателното поле, къдео Мохамед стреля атрактивно от воле, но Иванов се намеси блестящо. Последва и добавка от Алар от неудобна позиция, но стражът улови. Събитията скорострелно се пренесоха в наказателното поле ма "сините", като Найеденов бе изведен на границата на пеналтерията, но ударът му беше слаб и уловен от Михайлов.

Така се стигна до 28', когато Ивайло Найденов получи топката по дясното крило и нахлу успоредно на голлинията към наказателното поле. Младокът бе привлякъл вниманието на няколко защитници, което му позволи да комбинира с Мазурек, който се намираше пред пеналтерията. Аржентинецът овладя, нагласяйки си топката около дъгата, а след това стреля много точно в долния ляв ъгъл - 0:1 за гостите от София! 

3 минути преди края на полувремето Левски до голяма степен реши срещата. Иван Горанов беше прекрасно изведен по лявото крило, където защитникът на Левски преодоля Добрев, а след това центрира меко пред малкия пеналт. Там Мазурек се размина с топката, ударен от Иво Иванов, но Алар беше зад тях и с глава направи Иван Иванов безпомощен - 0:2 за столичния гранд. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините действаха прекалено разсеяно на старта на втората част и бяха наказани още в 48'. Мазурек изведе Назиру Мохамед зад отбраната и, останал сам срещу вратаря, крилото успя да реализира за 0:3. Това позволи на Петър Хубчев да смени Иван Горанов и да му даде почивка. 

Именно влезлият на негово място Мартин Петков беше точен за 4:0. При центриране от корнер Алар засече отлично с глава, но удари греда. Отскочилата топка обаче се озова в Петков, който се разписа в 55'. Само минута по-късно отново юношата на "сините" вкара и втория си гол. Далечно подаване на Ивайло Найденов към наказателното поле намери Петков, който укроти кълбото с десен крак, а след това завърши с ляв - 5:0 за гостите от София. 

В 62' феновете на Спартак избухнаха в сериозна радост! Мартин Райнов се опита да задържи топката в наказателното поле, но Янаки Смирнов го притисна и му отне топката, а след това успя и да центрира към границата на малкия пеналт. Там Ивайло Русев съумя да засече току пред Янис Каргас и да се разпише - 1:5. 

До края на мача Левски уби темпото и не позволи повече опасности пред Николай Михайлов. Все пак в последните 3-4 минути Левски потърси 6-и гол на своята сметка, но Иван Иванов отрази отлични удари на Насиру Мохамед и Здравко Димитров. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

СПАРТАК (ВАРНА): Иван Иванов, Васил Добрев, Иво Иванов, Георги Динков, Архах Исуф, Янаки Смирнов, Стоян Иванов, Ивайло Русев, Боян Илиев, Стефан Иванов, Иван Пенев

ЛЕВСКИ: Николай Михайлов, Ивайло Найденов, Янис Каргас, Мартин Райнов, Иван Горанов, Илия Юруков, Филипе Нашименто, Франко Мазурек, Насиру Мохамед, Здравко Димитров, Дени Алар

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Преди 5 години и 2 дни беше последният мач между двата отбора, когато "сините" спечелиха като гости с 1:7, а това се оказа и последният мач на Спартак преди разпадането на тима заради финансови неуредици. Сега варненци се опитват да изградят всичко наново и целта е завръщане в Първа лига в близките години, макар и в момента отборът да не притежава необходимата класа за атака на българския футболен елит. 

Въпреки това в тези мачове за Купата на България, в които няма реванши, всичко е възможно. Доказа го Царско село, след като отборът отпадна от Кариана безславно с 3:0 във вторник и се превърна в най-голямата изненада в турнира до момента. 

Левски ще се опита да затвърди силната си форма напоследък, тъй като отборът е в серия от 5 поредни мача без загуба и 5 успеха в последните 7. Петър Хубчев ще ротира своя титулярен състав, но очакванията са за успех на "сините". След слаб старт на кампанията пък Спартак се намира в серия от 4 мача без поражение (2 победи, 2 равенства). Иначе варненци за последно спечелиха срещу Левски през 1998 година, когато спечелиха с 2:1. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички