"Рулетката" на дузпите продължи могъществото на Лудогорец в турнира за Суперкупата на България


"Рулетката" на дузпите продължи могъществото на Лудогорец в турнира за Суперкупата на България
Снимка: Lap.bg

13839 0

Лудогорец спечели за втора поредна година Суперкупата на България, след като феновете изгледаха уникална драма на Националния стадион "Васил Левски". 11-кратният шампион на страната надделя над Левски след изпълнението на наказателни удари, тъй като срещата в редовното време завърши 2:2. При дузпите "орлите" наложиха волята и опита си, като вкараха 4 от своите 5 изпълнения, докато "сините" го сториха с един път по-малко.

По този начин Лудогорец спечели рекордната шеста Суперкупа на България - 2012, 2014, 2018, 2019, 2021 и 2022 г., с общ резултат от финала - 6:5.

В герой за шампионите се превърна Кирил Десподов, обърнал резултата в редовното време с попаденията си от 69-тата и 71-ата минута, докато "сините" откриха резултата в 42-рата минута след гол-шедьовър на Георги Миланов. За "сините" пък още по-голям герой в редовното време се превърна бранителя Кевин ван дер Каарп, който успя да изравни за 2:2 в 91-рата минута. Преди това той сгреши фатално при 1:1 и последва нарушението на Пламен Андреев, довело до наказателния удар, реализиран от Десподов. 

Срещата започна равностойно, като символичните домакини създадоха първите атаки, докато носителите на Купата - честия контрол на топката. Това продължи до 14-ата минута, след която инициативата бе поета от столичани. Именно и тогава успяха да открият резултата от Илиян Стефанов, който изненада противниковия страж, но се оказа, че при извеждащото подаване е имало засада.

След 13 минути центриране на Георги Миланов срещна напречната греда. Българинът напредна по десния фланг и прати топката посока наказателното поле, но капитанът на "орлите" Антон Недялков постави тялото си пред кълбото и то се отклони.

Възпитаниците на Станимир Стоилов увеличиха натиска си и в последните минути на първата част успяха да вземат ценен аванс в резултата. Първо те пропиляха чиста възможност в 40-ата минута, когато разбъркване в наказателното поле не успя да бъде използвано по най-добрия начин. След две минути топката попадна в Георги Миланов след рейд на Роналдо и българинът не се поколеба да открие резултата.

Възпитаниците на Анте Шимунджа излязоха с коренно различна нагласа през втората част и още с първите атаки дадоха да се разбере, че имат желание за успех. Така между 54 и 57 минута създадоха две опасни положения чрез Десподов и Тиаго, но не се стигна до попадение.

Левски също отговори с толкова опасности, но и те не промениха резултата. Илиян Стефанов и Уелтън можеха да удвоят разликата, но Падт се намесваше в правилния момент. 

Така последва и триминутната акция на Кирил Десподов, който с двете си попадения обърна резултата. Първо българинът засече центриране в 69-ата минута, а в 71-рата - се разписа от наказателен удар. 

"Сините" не се предадоха и се впуснаха в опасни атаки, които бяха парирани от противниковия тим до самия край. Именно и тогава дойде коварно разбъркване в наказателното поле, което бе използвано от Кевин ван дер Каарп и изравни в 91-ата минута. 

При дузпите символичните домакини надделяха, като за тях се разписаха Каули, Сисиньо и Игор Тиаго, а Верон донесе крайния успех. Втората дузпа бе изпусната от Рик Джонатан. Именно преди него шанс изтърва младия Марин Петков, докато юношеският национал Асен Митков пропусна петата дузпа. За "сините" от бялата точка вкараха Попов, Кордоба и Билал Бари. 

Първо полувреме:

Първите десет минути от срещата преминаха равностойно, като липсваха изключително опасните атаки. "Сините" контролираха топката през по-голяма част от времето, докато "орлите" се втурваха по-често в нападения.

В 14-ата минута Илиян Стефанов бе отлично изведен и след стрелба от рамките на наказателното поле успя да прати топката в мрежата на Падт. Веднага обаче бе отсъдена засада, която след минута преглеждане - бе потвърдена. 

В 27-ата минута възпитаниците на Станимир Стоилов нацелиха и греда. Георги Миланов се впусна в атака по десния фланг и опита да центрира, но Антон Недялков постави тялото си пред топката. Така рикоширалото кълбо срещна напречната греда, след което последва и опит на Кръстев, но той не затрудни противниковия страж.

След 12 минути "сините" отново се оказаха пред вратата на шампионите, но опитът им бе осуетен. Те успяха да поемат контрола на срещата и поставиха "зелените" в положение, в което единствено може да се отбраняват и да се опитват на контраатаки.

Гол! Георги Миланов открива резултата в 42-рата минута след удар от границата на наказателното поле. Той получи чудесен пас от Роналдо, залъгал двама преди подаването. Българинът прати кълбото в горния десен ъгъл с изключително прецизен удар. 0:1!

Второ полувреме:

 

Възпитаниците на Анте Шимунджа излязоха за втората част с мисъл за обрат, като подобна теза бе доказана още след първите атаки. В 54-ата минута Кирил Десподов създаде едно от най-опасните положения пред вратата на Левски, когато по чудесен начин успя да се измъкне от Цунами, но последвалият удар бе отразен храбро от младия Андреев.

След три минути "зелените" отново осъществиха опасна атака, но и тя не се отрази на резултата. Игор Тиаго бе изведен сам срещу стража на Левски, който успя да отрази последвалия удар. След това бе отсъдена и засада.

"Сините" отговориха с две опасни атаки - съответно в 57-ата минута чрез Илиян Стефанов, а след четири минути Уелтон също се оказа на голова позиция. Първият акробатично изпълнение със странична ножица след центриране на Цунами, а след това бразилецът навлезе навътре и шутира, но в аут.

Гол! В 69-тата минута шампионите организираха атака през центъра, която продължи по левия фланг чрез Антон Недялков. Бранителят прати пас към Кирил Десподов, който вторият превърна в попадение! 1:1!

Огромна грешка на "сините"! Символичните домакини веднага се впуснаха в атака след подновяването на играта, като опасна атака принуди стража на Левски да извърши нарушение в наказателното поле. По този начин Лудогорец получи дузпа, реализирана от Кирил Десподов в 72-рата минута! 2:1! 

Столичният колос не се предаде след второто попадение на символичните домакини и веднага се впусна в опасни атаки. 11-кратният шампион успя да отбие част от тях, но "зелената" защита се пропука в самия край!

Късна драма в София! Кевин ван дер Каарп връща съотборниците си в срещата, след като се разписа в първата добавена минута от срещата. "Сините" комбинираха около наказателното поле и в крайна сметка топката попадна в наказателното поле. Разбъркване прати кълбото в бранителя, а той без да се замисля го прати в противниковата мрежа! 2:2!

 

Дузпи:

Наказателните удари ще се изпълняват пред най-верните привърженици на "сините"! 

Гол! Първи зад топката застава Ивелин Попов, появил се като резерва! Хладнокръвно изпълнение на българина в левия ъгъл! 

Гол! За "орлите" се разписва Каули! Той би в долния десен ъгъл, като стражът докосна топката, но не успя да я отклони достатъчно!

Пропуск! Втори, появил се като резерва за Левски - Марин Петков, пропуска. Той опита технично изпълнение, но опитът му бе разгадан от Падт.

Пропуск! Рик Джонатан също пропуска!

Гол! Хосе Кордоба не остави шансове на противниковия страж, след като уверено прати в десния ъгъл, докато Падт се хвърли в ляво.

Гол! Сисиньо също показва класа и не оставя шансове на младия Пламен Андреев в горния ляв ъгъл!

Гол! Билал Бари подскочи преди да шутира, но не сгреши - в долния десен ъгъл!

Гол! Игор Тиаго също се разписва!

Пропуск! Асен Митков опита в левия ъгъл, но Сержио Падт направи всичко по силите си и спаси!

Гол! Оливиер Вердон се разписва в десния ъгъл и слага край на драмата!

Стартови състави:

ЛУДОГОРЕЦ: Серджио Падт, Сисиньо, Вердон, Пластун, Недялков, Пьотровски, Шоу, Каули, Текпетей, Десподов, Тисера

ЛЕВСКИ: Андреев, Петрис, Ван дер Каап, Кордоба, Цунами, Краев, Кръстев, Миланов, Роналдо, Уелтън, Илиян Стефанов

*Ако срещата завърши при равен резултат в редовното време, ще има директно изпълнение на наказателни удари!

Преди мача:

Двата тима познават отлично стиловете си на игра и трудно ще се изненадат по някакъв начин. Те вече трябваше да се срещнат и в мач за първенството през миналите седмици, но бе отменен поради европейските ангажименти на двата тима.

Преди това обаче те се срещнаха цели четири пъти в рамките на няколко седмици, тъй като се срещаха в кръговете от Първа лига и в полуфиналната фаза за Купата на България.

Левски на два пъти победи Лудогорец и по този начин стигна до спечеления финал в надпреварата за националния трофей. За първенството обаче "орлите" не оставиха шансове на противника си и победиха в двете срещи.

"Орлите" са рекордьори по отношение по печеленето на Суперкупата, която завоюваха 5 пъти в последните години - през 2012, 2014, 2018, 2019 и 2021 г. Столичани пък имат с два трофея по-малко, но могат да намалят разликата тази вечер - 2005, 2007 и 2009 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички