Преса, интензитет и потентност пред гола: Левски записа първа победа за сезона


Преса, интензитет и потентност пред гола: Левски записа първа победа за сезона
Снимка: Официален сайт на Левски

6231 0

След изиграването на 4-ия кръг на българската Първа лига, столичният гранд Левски  най-накрая може да се похвали с победа. След 2 поражения и равенство за старт на шампионата, възпитаниците на Георги Тодоров най-накрая се "отпушиха", след като разбиха с 4:0 новака Монтана на стадион "Огоста".

"Сините" бяха безапелационни в срещата, като благодарение на постоянната си преса си осигуриха страхотни положения, а победата можеше да е още по-убедителна. Стайн Спиерингс се превърна в герой за своите, след като се разписа на два пъти. Първият гол бе ключов, като в 28' той получи отлично подаване от Станислав Иванов и с класно изпълнение около дузпата се разписа за 1:0. В края на първото полувреме Паулиньо удвои, а в началото на втората част падна и втория гол на Спиерингс, който бе вторият в мача, паднал след отнета топка в половината на Монтана. 

В 67' и Найденов успя да се разпише и с това фиксира крайния успех в полза на столичани. Така след 3 мача без "суха" мрежа, "сините" този път не само показаха подобрена игра в дефанзивен план, но и смачкаха своя опонент в атака. Също така успехът означава, че Монтана остава без успех над Левски в елита на тима. 

Благодарение на 3-те точки, столичани се измъкнаха от предпоследната позиция в шампионата и вече са с 4 точки - 9-о място. Монтата е на 7-о място, след като допусна първото си поражение след завръщането си в елита. 

Какво се случи в мача? 

"Сините" избраха да играят без типичен централен нападател и в определени периоди от мача се опитваха да играят с висока преса. В началото ходът на Тодоров не сполучи, но с течение на срещата в определени моменти именно това донесе категоричния успех на "сините" 

В 28' "сините" все пак намериха път към вратата на своя домакин. Старокин бе оставен без пресиращ футболист в центъра на терена и пусна дълъг пас за Станислав Иванов към десния фланг. С гърди той пое топката и се освободи от защитник на Монтана и след това видя Спиерингс на дъгата на пеналта. Пасът бе малко неточен, но нидерландецът овладя с левия крак и в последния момент с десния крак стреля през шпагатите на двама играчи - страхотен удар и 0:1 за играчите в жълти екипи. 

4 минути преди края пресата на Левски даде резултат. Башлиев се опита да изчисти топката, но Иванов подложи крак и блокира подаването. Топката се озова у Паулиньо, а ситуацията се разви светкавично. При положение трима срещу трима бразилецът нахлу към наказателното поле и стреля много точно в долния десен ъгъл, докато защитниците очакваха подаване - 2:0 за гостите от София. 

Само 2 минути след подновяването на играта Левски покачи на 3:0. Топката отново беше отнета в центъра на терена и след индивидуална акция Спиерингс нахлу през сърцето на халфовата линия и с точен удар в долния десен ъгъл от 15-ина метра реализира втория си гол в мача. 

В 67-ата минута Левски реалзира четвърто попадение във вратата на Монтана. Ивайло Найденов се пребори на границата на наказателното поле с Тони Тасев и Росен Кръстев, след което стреля към вратата, топката излъга Марин Орлинов и влетя в мрежата.

Само няколко минути по-късно Здравко Димитров можеше да покачи на 5:0, след като получи на удобна позиция и стреля, но вратарят Орлинов изби отлично. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

МОНТАНА (4-2-3-1): Марин Орлинов, Александър Башлиев, Иван Михов, Преслав Петров, Йордан Йорданов, Димитър Илиев, Борислав Балджийски, Тони Тасев, Николай Цветков, Николай Минков, Сергей Георгиев

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): Николай Михайлов, Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Тома Даске, Матео Стаматов, Орлин Старокин, Илия Юруков, Станислав Иванов, Стайн Спиерингс, Здравко Димитров, Паулиньо

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Домакините в днешната среща определено не изглеждат като отбор, срещу който Левски може лесно да спечели. Нещо повече - от началото на шампионата, докато столичани нямат победа, то новакът няма нито едно поражение. Монтана е с две равенства и победа в последния кръг срещу Етър и дава атестат за един добър сезон, въпреки че се завърна в елита след дългогодишно отсъствие. 

Проблемите в Левски са много сериозни, като чисто игрово тимът се представя трагично. "Сините" страдат от голова немощ и правят сериозни грешки в защита, а това доведе до спечелването само на 1 точка в първите 3 кръга при голова разлика 1:4. Също така все още няма никаква яснота около финансирането на отбора, а старши треньорът Георги Тодоров е готов да напусне заради ситуацията в клуба. 

Последният мач между двата отбора беше приятелски през 2018 година, когато Монтана спечели с 3:2. Последната победа на домакините над "сините" в официален мач бе през 2014 година за Купата на България, а в първенството домакините нямат успех над столичани. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички