Повдигнати са 7 обвинения срещу собственика на Левски Васил Божков


Повдигнати са 7 обвинения срещу собственика на Левски Васил Божков
Снимка: БГНЕС

7083 0

Поредният олигарх, който е избягал от България. Така главният прокурор на България Иван Гешев определи собственика на Левски Васил Божков, след като стана ясно, че срещу него са повдигнати 7 обвинения от прокуратурата. Също така новоизбраният прокурор обяви, че бизнесменът е обявен и за международно издирване.

"Към момента той има качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване. Изготвена е и европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, защото е установено, че е напуснал границите на страната", каза Гешев при среща с медиите. 

"Не ми е работа да следя всяко дело в страната в реално време. Нямам разрешение да коментирам подробности относно този случай", допълни Гешев. 

Все пак прокурорът обяви част от обвиненията, които са повдигнати срещу Васил Божков, включително за организиране на престъпна група, рекет и опит за подкуп. Той обеща, че прокуратурата ще положи всички възможно усилия, за да бъде подведен под отговорност собственикът на Левски пред българския съд. 

"Към момента Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения - ръководител на организирана престъпна група, принуда, данъчни престъпления, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба", каза Гешев пред медиите. 

"Нашата работа е, когато констатираме нарушения, да повдигнем обвинения и да изправим конкретните извършители пред българския съд. Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Той е поредният олигарх, който бяга от България", отсече Гешев. Както е известно, в интервю по-рано през деня Васил Божков изрази готовност да се върне до няколко часа в България, ако бъде призован от прокуратурата. 

"Мисля, че адвокатът на Арабаджиев обясняваше, че ще се върнат всеки момент, защото има задръстване на границата. Г-н Цветан Василев обясняваше, че всеки момент иска да си дойде, но няма възможност", отговори Гешев по повод интервюто на бизнесмена по-рано през деня. 

Обвиненията срещу собственика на Левски идват само часове, след като бяха проведени паралелни спецакции в Държавната комисия по хазарта и в офисите на компании, собственост на Васил Божков. По все още непотвърдена информация, публикувана в "ПИК", и де факто собственикът на Левски - Георги Попов, също е обявен за издирване. 

Издирването на Васил Божков е поредната стъпка на държавата в разразилата се тема с новия проектозакон за хазарта, както и след сигнала, подаден до прокуратурата от семейство Найденови. 

"Не може да дължиш 555 млн. лева от лотарийни игри за една година на държавата - това са 100 лева към всяка пенсия, каза още Гешев при своеобразния брифинг пред медиите. 

Към момента на последното обновление на статията името на Васил Божков не фигурира в списъка с издирвани лица от Интерпол. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички