Помните ли? Николай Костов "откри" Хенрих Мхитарян, направи го капитан, а той го похвали


Помните ли? Николай Костов "откри" Хенрих Мхитарян, направи го капитан, а той го похвали
Снимка: Getty Images, оф. сайт на Левски

8837 0

Треньорът на Левски Николай Костов е работил с големи имена във футбола по време на треньорската си кариера в чужбина. Едно от тези имена е футболистът на Интер Хенрих Мхитарян, като именно Костов е човекът, който го набелязва в Пюник и настоява за привличането му в Металург Донецк. Това разкри преди години президентът на арменския клуб.

"Костов отдавна искаше Мхитарян"

"Хенрих остави много добро впечатление в приятелския мач с Донецкстал. Всички видяха, че той е много грамотен футболист. Треньорът на Металург Николай Костов също беше доволен. Именно по негова молба беше привлечен Мхитарян. Той отдавна искаше да го вземе в Металург", сподели Саркис Исраелян.

Играчът разказа за любопитен тактически ход на Костов

Най-младият капитан в историята

Арменецът натрупа доста мачове при Костов, който дори го направи капитан на отбора, въпреки че бе 21-годишен. Това го прави най-младия капитан в историята на украинския клуб.

"Нашият наставник обяви, че от днес функцията на капитан е възложена на мен. Мисля, че Николай Костов ми има пълно доверие и съм уверен, че мога да поведа играчите на тима. Ще положа максимални усилия, за да оправдая доверието, което ми оказаха", казва тогава халфът.

Любопитен разказ и похвала от играча за Костов

Мхитарян ще се изкаже впоследствие ласкаво за сегашния треньор на "сините", когато е запитан какви са методите на работа на Костов.

"Всеки треньор има свой стил и Костов не прави изключение. Ако си спомняте, миналата година имахме криза с нападателите, които един по един отиваха в лазарета. Треньорът не се обърка и пусна опорен халф в атака. Това не накърни атакуващия потенциал на Металург. Продължихме да вкарваме и да печелим точки", обясни футболистът през 2010 година.

Играта на Мхитарян при Костов прави впечатление на гранда Шахтьор (Донецк) и в Украйна твърдят, че след един мач на Металург в първенството българският треньор е отвел арменеца настрани и му е прошепнал: "След половин час Мирча Луческу ще бъде тук. Шахтьор дава 7 милиона и половина в долари за теб". По това време кандидати за играча са били Тотнъм и Вердер Бремен.

Кариерата на Хенрих Мхитарян

Впоследствие Хенрих ще играе за Борусия Дортмунд, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Рома, след което акостира в Интер. Печелил е Суперкупата на Германия, Къмюнити Шийлд, Купата на Лигата, Лига Европа, Лига на конференциите, Купата и Суперкупата на Италия. Проблем за Костов пък е, че рядко се задържа за втори сезон в клубовете, в които работи. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички