"Той танцува само едно лято": Проблемът, който Николай Костов трябва да си реши в Левски


"Той танцува само едно лято": Проблемът, който Николай Костов трябва да си реши в Левски
Снимка: Оф. сайт на Левски

15925 0

Новият треньор на Левски Николай Костов притежава достатъчно умения, познания и опит във футбола, за да помогне на тима да постигне целите си. Но също така той има една любопитна особеност, а именно - не обича или не успява да се задържи задълго на едно място.

Цифрите му като треньор

59-годишният наставник е поемал 17 отбора, като 15 от тях са различни. Два пъти е водил Олимпиакос Никозия и Левски. Но в този голям списък от местоработи той се е задържал най-много 2 сезона и половина в един клуб. Това е Металург Донецк, където българинът работи от април 2008 до ноември 2010 година.

Неприятната закономерност

В тези данни има още една интересна особеност на треньора от Добрич и тя е, че след един добър сезон в отборите му настъпва спад. Предвид собствените му разбирания, Костов прави опити да подобри нещата, но ако не се получава, той поема отговорността и често сам напуска местоработата си.

Тази тенденция за неуспешния втори сезон започва още в АЕК Ларнака - през първия тимът завършва девети, а след серия от 8 мача без победа във втория се стига до напускането на треньора. В следващите си клубове - Олимпиакос Никозия и Банантс, той не издържа и един цял сезон.

Рекордният му престой в един клуб

Металург той повежда към края на сезон 2007/08 и тимът завършва 11-и. В първия си самостоятелен сезон начело Костов го класира четвърти в първенството и на финал за Купата на Украйна. В третия сезон, втори самостоятелен, нещата в Донецк не вървят и българинът решава да си тръгне. "За състоянието, в което се оказа нашият отбор, голямата отговорност е на треньора. Мисля, че ще е по-добре, ако напусна", казва той. Тръгва си през ноември 2010-а, след като тимът е влязъл в серия от 8 мача без победа, в 6 от които е допуснал загуба.

Най-успешният престой на Костов

В Левски треньорът също си тръгва сам, при това след само 11 мача начело, в които е записал едва 2 загуби. Прави го след втората - 0:1 от Миньор Перник. На "Герена" е и най-успешният му период откъм резултати, след това е този в Тосно.

В следващите си 3 клуба специалистът няма пълен сезон - тръгва си от Карпати след серия от 9 мача със само 1 постигната победа, а в Таврия и Тосно изкарва по няколко месеца. С тима от Лвов (Карпати) той записва само 7 победи в първенството и 3 преди края на сезона още не са се спасили от изпадане. Впоследствие Карпати завършват на 14-о място от 16 тима.

Какво се случи в Ботев (Пд)?

До втори сезон стига в Ботев (Пд), където работи в периода ноември 2015 - август 2016 година. В първия сезон класира "канарчетата" седми в Първа лига, но си тръгва през втория, след като тимът записва само 1 победа в 4 мача. В Стал Камаянск остава един сезон, но си тръгва след серия от 8 мача със само 1 постигната победа.

До втори сезон Николай Костов стига в Шахтьор Караганда, след като в първия тимът завършва девети. През втората година обаче тимът влиза в последователност от 10 мача без успех, в които са допуснати 8 поражения. В последния му преди завръщането в Левски клуб - Каспий, треньорът остава за една кампания, но след 5 срещи без победа се разделя с него. Тимът завършва на девета позиция. 

Защо се получава така и зависи ли това от нивото на отборите, които той ръководи - нямаме достатъчно данни, за да кажем категорично. Но знаем със сигурност, че в чужбина Костов е уважаван наставник, който работи, не се оплаква, не иска скъпи тренсфери, не се пазари безкрайно за пари. И дава всичко от себе си в своята работа, като и в най-тежките серии не губи оптимизъм.

И все пак Костов дава всичко от себе си

"Винаги се настройвам оптимистично. Ако нямам оптимизъм, то откъде ще дойде такъв у моите играчи и как те ще се настроят да се борят за победа? Винаги, във всеки мач трябва да излизате с оптимизъм и да се борите", споделя той част от своята философия. Повече за първия престой на Костов в Левски четете тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички