Планът "Гонзо" крушира


Планът "Гонзо" крушира
Снимка: Иван Йочев

1979 1

През юни "Левски” започна план, сплав от чар, надежда, идеализъм и двойно свиване на парите. С Георги Иванов - работа по новому. Целите:

- „Левски” да стане по-„син”.

- Повече млади.

- Налагане на юноши.

- Повече българи.

- Повече отборен дух.

- По-малко пари, повече работа.

- Промяна в школата.

- Постепенен градеж на тим за следващия сезон..

През юли запалилият се по идеята Тодор Батков дори отсече: "Трябват до трима чужденци, но от класа.” Гонзо неведнъж изрече чудесни думи по идеите и ги подкрепи с ред дела. Управата поиска сезон търпение от публиката. Получи 2 месеца. И започна познато мрънкане. Привържениците не се оказаха на висота. Втренчени в точките, не прозряха надеждата.

Осем месеца по-късно идеите гинат.

Сред титулярите се очертават 7, 8 (до 9) чужденци. "Сини“ юноши сред 11-те? Същите като преди 7 години – Владимир Гаджев, Веселин Минев. Шансове имат още Божидар Краев и Валери Домовчийски, но зависи от чуждестранната стока.

"Левски” става по-малко "син”.

Млади? Бъдеще? С Боян Йоргачевич (33 г.), Емил Нину (28 г.), Антонио Аниете (30 г.), Мигел Бедоя (28 г.), Минев (34 г.), Гаджев (27 г.), Домо (28 г.), Борислав Стойчев (28 г.) ли?

Отборен дух? С десетина наемници?

Юноши? Краев, Мики Орачев, Борислав и Радослав Цоневи вероятно ще играят повечко, но пред себе си имат стена от опитни, а и класата им още е спорна.

"Левски” сякаш става като доскоро и като другите. Управата вероятно се поддаде на публиката – сила сега и на всяка цена. И двете страни не се оказаха готови да жертват настояще за бъдеще. Дано цената не е обезличаване, защото надежда има(ше).

Но идеите на Георги Иванов и Тодор Батков изглеждат заменени от план на Иво Тонев и Стойчо Стоев. В Лудогорец треньорът не се свенеше да използва легионери. Ивайло Петев държеше по шестима българи в стартовия състав. След него Стоев ги намали до четирима. Лудогорец остана силен.

А Тонев докара доста народ от странство на "Герена", докато държеше пълната власт от януари 2012-а до лятото на 2013-а.

Не е злина да използваш чужденци или опитни и т. н. в играта, практика е по цялата планета. И при липсата на качествени българи в „А“ група е е по-лесно да се вдигне мощта с легионери. Но някак по-чаровно и генериращо повече чувства е да реализираш план като на Гонзо.

Да, Георги не се отказва лесно. Но ще им дойде ли времето на идеите? Няма да стане без малките "сини ПЕЛЕнца" да израснат. Ще чакаме. Пак. Така е от години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички