Пламен Андреев е близо до исторически рекорд в края на сезона


Пламен Андреев е близо до исторически рекорд в края на сезона
Снимка: Levski.bg

3216 0

Вратарят на Левски Пламен Андреев е близо до исторически рекорд, който може да бъде записан в края на сезона. За тази цел обаче младият страж трябва да завърши на първо място по сухи мрежи в Първа лига. За момента точно Андреев води по този показател.

Андреев е близо до рекорда, Бусато го следва

Андреев няма гол в 17 мача от началото на сезона, а след него е Густаво Бусато с 15. Ако се справи със стража на ЦСКА и другите си колеги зад себе си, юношата на Левски ще стане най-младият вратар в историята на българския футбол, ставал номер 1 по сухи мрежи за един сезон, пише "Мач телеграф". В момента Андреев е само на 18 години.

Преглед в статистиката за последните 60 години показва, че друг толкова млад не е имало. Досега рекордьори са двама души, които са ставали номер 1 по сухи мрежи - и то на 20 години. Става дума за Томас Лафчис и Ивко Ганчев. Бившият президент на Левски е вратарят с най-много мачове без допуснат гол през сезон 1978/79, когато става шампион със „сините“. Броят на сухите му мрежи обаче е едва 10. Той дори не е едноличен победител, тъй като с 10 са още петима вратари.

Другият 20-годишен вратар, който е бил номер 1, е Ивко Ганчев. И той като Лафчис става шампион в първенството, в който е най-добрият под рамката. Сезонът е 1985/86, а 20-годишният тогава Ганчев триумфира с Берое.

В историята на българския футбол вратарят, който има най-много сухи мрежи в рамките на един сезон, е Димитър Иванков. През сезон 1998/99 с Левски той не допусна гол в цели 21 мача. В момента и Пламен Андреев и Густаво Бусато имат шансове да достигнат този рекорд, ако продължават в същия дух до края на сезона. Днес Левски приема отбора на Берое, като преди двубоя Елин Топузаков призна, че е взел мерки заради пропуснатите дузпи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички