Отговорът, който всички чакаха: Казаха на Любослав Пенев това, което "не искаше" да чува


Отговорът, който всички чакаха: Казаха на Любослав Пенев това, което "не искаше" да чува
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

6312 0

Старши треньорът на Хебър Пазарджик Любослав Пенев безспорно е един от най-качествените български наставници. Той обаче често се отличава и със своята емоционалност, което си пролича и след поражението с 0:1 от Левски в Първа лига.

Тогава той далеч не прие факта, че попадение на неговия тим бе отменено заради засада, като обяви гола за съвсем редовен. Разбира се, това е невъзможно поради факта, че това решение не е субективно, а компютърна графика определя с точност до милиметър - конкретно за засадите.

Отговорникът за ВАР в България - Петър Петров, поне на хартия би трябвало да е най-запознатият човек с технологията. Така че едва ли има по-точен човек, който да обясни всеки детайл покрай Видео асистент рефера.

"Бяхме напът да победим Левски, но не се случи": Пенев скочи на съдиите заради неправилно отменен гол

Именно Петров каза и това, което Пенев едва ли иска да чуе - обяснение защо няма как да има грешка при отсъждането за засада, което отмени попадението на Хебър срещу Левски в Пазарджик.

Обясниха подробно защо Любо Пенев е в грешка

Защо Любо Пенев бе в грешка?

"Проверено беше дали топката е взета правилно. След това има пас. Когато се проверява такава ситуация, има строго определена последователност. Определя се точката на контакт. Операторът на фирмата доставчик на услугата дава три кадъра. ВАР съдиите трябва да определят точката на контакт. След това се прехвърлят на камерата на засадата, която е на 16-ия метър.

Още: Отмененият гол на Хебър срещу Левски, заради който Пенев избухна (ВИДЕО)

Първо само се маркира, линиите се пускат автоматично. Нашите съдии не чертаят линии. В другите случаи ВАР не решава, може да препоръча на главния съдия да види дали човека в засада влияе върху играта, а тук говорим за чиста геометрия. Маркира се и най-предната част на нападателя, с която може да вкара гол, а именно рамото. Там е поставена линията. Софтуерът е лицензиран от ФИФА. За стадиона в Пазарджик те са спазили всички изисквания, с дрон е направен математически модел и с него този софтуер работи. ВАР съдиите дават точката на контакт, а след това софтуерът работи сам и дава линиите.

Тук го няма този маркер, когато кракът е долу ниско на земята, няма как да се маркира, ако беше рамото, щеше да се види най-добре. С просто око се забелязва, че между синята и червената линия има много голямо зелено поле. Когато се пуска графика на телевизията, трябва да се вижда от едната до другата странична линия. Тук ясно се вижда, че това е засада. И двамата защитници на Левски са на една линия, Кабов е в засада" - споделя той в "Домът на футбола". Любопитното е, че дори Хебър опроверга Любо Пенев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички