Нещата, които се промениха в Левски и в ЦСКА след последния мач помежду им


Нещата, които се промениха в Левски и в ЦСКА след последния мач помежду им
Снимка: Официален сайт на Левски

5246 0

В неделя Левски и ЦСКА излизат в първия двубой помежду си за 2019 година, в който ще опитат да забравят всички неволи от последните месеци и да зарадват привържениците с качествена и борбена игра. Сега разликата между тях е три точки, така че при успех Левски може да се изравни с ЦСКА по точки, а в обратния случай "червените" да дръпнат с 6 точки преди плейофите. Покрай двата клуба винаги кипи, а интересът към тях не ги оставя дори за миг на спокойствие. Това важи в пълна сила за последните няколко месеца, когато настъпиха изключително много промени и при "сините", и при "червените", които са от изключителна важност и влияят както на представянето на терена, така и за развитието на клубовете. 

Затова в следващите редове ще ви представим ключовите промени, които са настъпили и в двата отбора след последния двубой помежду им. А именно след 29.09.2018 година, когато Левски победи с 1:0 на Националния стадион "Васил Левски" след автогол на Витаутас Черниаускас.

Промените по високите етажи и при ръководните фактори

Последните няколко месеца бяха изключително динамични и в двата клуба, като този път събитията в „синия лагер“ оглавиха класацията. Привържениците на Левски изживяха истински ад няколко дни, докато собствеността и съдбата на отбора беше неясна. Спас Русев, който все още се води, макар и по документи, собственик на клуба е на две седмици от официалната раздяла с клуба. Вече е ясно, че новият силен човек на „Герена“ ще бъде Васил Божков, който обяви, че влиза в управлението на „сините“. От това, което се появи като информация е ясно, че ситуацията в Левски не е никак розова и големият приоритет вече пред клуба е неговото оздравяване.

След управлението на Тодор Батков изглежда, че всички останали собственици единствено са трупали задължения без да се грижат за клуба, което е довело и да трагичното финансово състояние на 26-кратните шампиони. Дотук ходовете от страна на новото ръководство може да се оценят като позитивни, макар и да е твърде рано. Със смяната на собствеността се стигна и до нов човек, който да има цялата изпълнителна власт в клуба, а именно Павел Колев. Може Спас Русев да е започнал преговорите с него, но заслугата да се съгласи да дойде в Левски е на Васил Божков. Нещо, което и Колев разкри. Това, че фалитът е бил толкова близо и все още е до „синия“ клуб означава, чео предстои огромна работа. Така, желязната финансова дисциплина може да лиши феновете от някои спортни успехи. Но какво са те, ако това е част от цената Левски да съществува? Едва ли могат да се сравняват дори.

При ЦСКА промените не са свързани със собствеността, но личностите, които пристигнаха на „Армията“ не са по-малко интересни. Фигура, която е сътворила история с Левски вече е при „червените“. Люпко Петрович е първият, който се настани из ръководството на ЦСКА. Макар да е бил на „Герена“, новината не бе чак толкова изненадваща, тъй като не е тайна, че е в отлични отношения със собственика на клуба Гриша Ганчев, с когото е работил в Ловеч. Мнозина дори да очакваха да се завърне и на треньорския пост, но засега остава консултант в тима, макар да не бе обявено с точност какви ще бъдат неговите задължения. Със сигурност може да се счита за дясната ръка на Ганчев, тъй като е спечелил доверието му, а и очакванията са да помага за трансферите в клуба – най-вече входящите такива.

С изходящите трансфери от „Армията“ важна роля изглежда, че ще играе новият спортен директор Кристиано Джарета. Той упорито бе свързван с Левски особено по време на престоя на Делио Роси, но в крайна сметка подписа с „червените“. Работил е в италианския тимове, където има достатъчно контакти, за да помогне за осъществяването на добри сделки на млади таланти. Основна роля в изграждането им обаче ще има Пауло Жорже Рибейро Кардозо, който ще ръководи занапред детско-юношеската школа на ЦСКА. Представен като един от откривателите на Кристиано Роналдо сега ще трябва да наложи своите виждания и на българска земя. Всички тези промени подсказват, че се мисли за развитието на клуба и най-вече за това на юношите, които доста често остават на заден план. А именно от там трябва да се концентрират усилията, за да се постави една основа, върху която да се надгражда.

Смяната на треньорите

В последното дерби между двата отбора в тактически дуел се изправиха двама чужденци в лицето на Славиша Стоянович и Нестор Ел Маестро. Само няколко месеца по-късно чуждестранният сблъсък отстъпва на едно класическо дерби между двама треньори, които знаят какво означава предстоящия сблъсък Левски - ЦСКА. И това важи с пълна сила за новия наставник на "червените".

Любослав Пенев беше най-точното решение за поста на "Българска Армия". Легенда като футболист на тима и обичан от феновете като треньор, той е перфектният избор да поведе отбора си след турболентните събития в ЦСКА. През миналата година "червените" се разделиха с основния си голмайстор (Фернандо Каранга), а сега бяха напуснати от Кирил Десподов. Входящите трансфери в тима са нулеви, а проблемите в Испания доведоха до тотален срив на обстановката в съблекалнята. Любо Пенев обаче е авторитет, който има уважението на българите, а чужденците бързо ще се запознаят с буйния му нрав. Също така се очаква ЦСКА най-накрая да заиграе атакуващия футбол, който запалянковците очакват. Ел Маестро беше страхотен тактик, но с връщането на Пенев на "Армията", ще се върнат и по-добрите времена в нападение, независимо от намалялата класа на тима след продажбата на Десподов.

Георги Дерменджиев може и да не е усещал атмосферата на едно столично дерби от такъв мащаб, но вече е врял и кипял в тежки битки, водейки Лудогорец. Левски регистрира истински "удар" с неговото привличане - уравновесена и спокойна личност, с дълбоки тактически познания върху играта и умението да се разбира с футболисти с тежки характери. Ако не вярвате, може да насочите вниманието си към Лудогорец и да си зададете въпроса - в последните 5 години кой е единственият треньор, накарал "орлите" да играят като колектив?

Привличането му на "Герена" беше изненадващо, но необходимо за овладяването на тежката обстановка в клуба. Самият той неведнъж спомена, че в състава има напрежение, но почеркът му вече започва да личи при "сините". Дерменджиев е точната личност, която може да помогне в предстоящия период на промени в клуба, а качествата му на треньор със сигурност ще окажат влияние и върху игровото поведение на Левски.

Продажбата на големите звезди

Няма съмнение, че и двата отбора загубиха загубиха ключови фигури през зимния трансферен прозорец, които бяха част и от последното дерби. Левски се раздели с Габриел Обертан, като може да се определи, че това бе жизненоважно за клуба заради заплатата, която взимаше французина. Няма никакво съмнение, че той е един от най-класните чужденци, които са играли по родните терени, но определено не уцели момента, в който да е част от „сините“ и експериментът не беше особено успешен с неговото идване.

Той бе любимец на Спас Русев, но голямата му заплата сериозно вредеше на клуба, както и на атмосферата вътре в съблекалнята. Интересното в случая е, че именно след негов удар се стигна до победата срещу ЦСКА последния път. Макар и записан като автогол на Витаутас Черниаускас, Обертан имаше изключително важна роля. Още по-любопитното е, че преди този мач Валери Божинов пожела на Левски да бие ЦСКА с автогол. По ирония на съдбата именно това се случи, а през зимата пък Божинов бе привлечен на „Герена“ след раздялата с Обертан.

ЦСКА също е без важен футболист в атака. Кирил Десподов направи силни двубои с „червения“ екип и в някои от тях именно той „измъкна“ отбора си. Без него на моменти липсва остротата в атаката на ЦСКА и все още свикват без него. Националът от своя страна пък очаква своя дебют като титуляр в Каляри, а тук остава въпросът дали българските отбори трябва да се разделят с големите си звезди, ако искат да градят силен отбор, който да е конкурентен и да се бори за отличия.

Промененият фокус


В предишното дерби целите и за двата клуба бяха големи - говореше се за титли, златни дубли и край на хегемонията на Лудогорец. Засега обаче това е в сферата на "невъзможното" (поне през настоящия сезон). Действащият шампион е с едни гърди пред столичните си конкуренти, а и в Левски, и в ЦСКА фокусът е преди предстоящия двубой е променен.

Това важи с пълна сила за "сините". Големите претенции на Спас Русев и компания отстъпиха на задълженията от 30 милиона лева, които заплашваха клуба с фалит. Васил Божков (бившият собственик на ЦСКА) е единствената причина Левски (засега) да не поеме към съдбата на "червените", които бяха фалирани след години на (меко казано) посредствено управление. Левски изостава сериозно от лидера в класирането, но задачата на новото ръководство е първо да стабилизира финансовото състояние на тима. Да, за феновете целта винаги ще е титлата, но в клуба предстои период на преизграждане на структората, съставяне на нов план за развитие и (този път) стъпки не могат да се прескачат. Целта е скромна - влизане в топ 3 и участие в европейските клубни турнири. И силно представяне срещу топ отборите и по възможност пълен актив от точки в мачовете с ЦСКА.

"Червените" все още имат апетит към титлата, но амбициите не отговарят на реалността. Лудогорец може и да е близо като точков актив (разлика от 5 пункта), но играта на отбора не е на нивото, което се очаква от един шампион. Първият сигнал, че титлата не е абсолютна цел, е фактът, че Кирил Десподов беше продаден. Той беше един от водещите реализатори в тима (№2) и асистент №1 на "армейците". Ръководството каза "пас" на входящи трансфери, въпреки че отборът има остра нужда от попълнения в нападение и най-вече по двата фланга в защита. Тепърва трябва да се прави селекция и то с играчи, които не са водили подготовка с тима.

Най-важната цел пред Любослав Пенев е ЦСКА да заиграе футбол, отговарящ на претенциите на тима. Първо трябва да се стабилизира представянето на терена, за да могат "червените" да се изправят срещу Лудогорец като равен с равен в битката за доминация в Първа лига. Реалната цел през тази година е Купата на България, а е и по-постижимата. Гриша Ганчев със сигурност иска трофей през тази година, а Купата е приоритет №1. До мачовете в турнира има малко повече от месец - достатъчно време за Пенев да остави своя отпечатък върху играта и да подготви отбора за тежките мачове с Лудогорец.

Независимо от всички тези събития обаче феновете ще искат да видят, че всички мисли на играчите ще бъдат насочени единствено към терена и няма да се повлияят от всички тези събития. И макар прогнозата за времето да предвещава студени часове, отборите да опитат да стоплят душите на феновете си със себераздаване, каквото и привържениците показват на трибуните.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички