(Не)Ясните неща около Левски и какво следва за клуба?


(Не)Ясните неща около Левски и какво следва за клуба?
Снимка: Официален сайт на Левски

5717 0

Около Левски събитията никога не спят – независимо дали първенството е в разгара си, или е време за подготовка както сега. Почивен ден за „сините“ фенове няма. А последните няколко дни са поредното доказателство. Този път обаче не става въпрос за новини, които пращат Славиша Стоянович надалеч или пък за още един трансфер, който е пропаднал.

В петък станаха ясни промени в „синия“ клуб, които може да имат ключово значение за развитието и промяната на обстановката около „Герена“. Целият Управителен съвет на Левски бе сменен, като начело на него застана досегашният заместник-изпълнителен директор на БФС – Павел Колев. Само седмица, след като обяви, че е отказал предложението на Спас Русев. Защо обаче тези промени може да се окажат наистина ключови и подсказват ли за още по-кардинални наближаващи събития - ще разгледаме в следващите редове.

Промяната на решението на Павел Колев

До този момент може да се определи, че това събитие е едно най-значимите в близко време. Сагата около идването на Колев в Левски продължи няколко месеца и се считаше за приключила с неговото обявяване, че не е приел предложението на собственика на „сините“ Спас Русев. Самият Колев посочи и причината за неговия отказ – липса на гаранция за дългосрочност. Тук, като голямо грешка трябва да се отбележи, че още през ноември Русев обяви за сигурно назначаването на новия изпълнителен директор без дори да е получил уверение от Колев. Поредната грешка на Русев, която допусна поради факта, че така и не успява да стане на „ти“ с ръководенето на футболен клуб. Всички тези факти драстично намаляват шансовете самият Русев да е разколебал Колев да приеме все пак работата. Вече новият изпълнителен директор на Левски най-вероятно е получил гаранцията за дългосрочен план на развитие на клуба от съвсем различен човек, който ще поеме ръководството на 26-кратния шампион. Така че това назначаване на Колев, поставя една голяма въпросителна около бъдещето на Спас Русев в Левски и още колко дълго ще продължи авантюрата му с клуба. Само по себе си идването на бившия журналист в столичани е една страхотна новина. Точно такъв човек липсваше в последните години на „Герена“.

Професионалист, който разбира от футбол, който разбира от ръководене и човек, който не спира да се усъвършенства и има план за развитие. Богатата му визитка, както и контактите, които има в международния футбол може да са от изключителна важност за Левски. Не само за първия тим, а за клуба Левски, който в последните години изостава изключително много от отбора. Правейки справка и поглеждайки последното „телеграфно съобщение“, което бе публикувано на официалния сайт става ясно, че статуквото едва ли ще се запази, както и че от клуба все така не обичат да обявяват важните новини, както заслужава „синята“ общественост. Без абсолютно никакви обяснения или представяне, от Левски просто информират за промените в Управителния съвет. Нито дума за досегашния директор Красимир Иванов, нито дума за новите хора, които влизат в клуба. И докато Павел Колев е едно познато лице, то другите двама – Ели Шопова и Найден Тодоров, не са никак познати на футболната общественост. За Шопова се появяват връзки към компания близка до Божков - "Инфра Холдинг" АД, където тя е била назначена в одитния комитет преди две години. Компанията се управлява от сина на Васил Божков - Антон. Това име едва ли чак толкова изненадва „синята“ общественост, тъй като през последните месеци няколко пъти бе свързвано неговото име със столичния гранд.

Означава ли това и смяна на собствеността?

Това, може би, ще стане ясно чак на 6 март, когато е насрочено редовно общо събрание на дружеството. На Спас Русев му трябваше около година, за да приеме, че Левски не е просто поредният бизнес и започна да подхожда една идея по-отговорно. Единственото и само обаче около отбора, който се състезава в Първа лига. За цялостното развитие на клуба и до този момент не успява да покаже, че е правилният човек. А неплатените задължения, които може да извадят вековния клуб от Европа е само върха от непрофесионализъм. Какво може да се очаква от човек, който не може да покрие задължения от около 2 млн. лева в клуб като Левски? Макар и неколкократно да отрече, че ще напусне клуба, то последните събития намекват за съвсем друго.

Освен новите хора, които влизат в клуба, то един от най-близките хора до него – Красимир Иванов вече не фигурира в УС. Единственото, което ни остава е сами да разсъждаваме върху това, което се случва, тъй като от Левски никой няма намерение да обясни каква точно е ситуацията. Ако наистина обаче идват нови ръководни фактори, то първата им стъпка с Павел Колев може да се оцени като позитивна, довършвайки работата на Русев. Ако пък все пак е негова заслуга, то тя трябва да се превърне в основополагаща за понататъшни действия.

Задачите оттук насетне

Като първа и основна задача може да се счита да се въведе  организационен ред из целия хаос, който цари в Левски. И тук става въпрос най-малко за отбора. Един клуб няма как и не може да бъде ръководен от двама души, които пък и не показаха, че разбират особено от футбол. Със сигурност трудностите пред Павел Колев няма да са никак малко. Един от големите проблеми в последните 10 години е, че клубът харчи повече, отколкото изкарва. Една от целите пред всеки във футболен клуб, а и не само, е да се започне да се работи на печалба. И докато на „Герена“ това ще стане в малко по-дългосрочен план, то може да се започне от там, че клубът да излезе поне на 0. На първо място обаче трябва да платена глобата, наложена от УЕФА, като това се явява и задачата пред най-краткосрочен срок, която със сигурност ще бъде наблюдавана от близо от новия директор.

Друга задача е развитието на младите таланти от школата. Време е Левски отново да започне да провежда свои футболисти, които знаят какво е този клуб и които може да се превърнат във водещи фигури. Школата трябва да стане много по-продуктивна и свързана с първия отбор. Задачите му в Левски със сигурност няма да са никак леки. Неговата цел ще бъде да реконструира клуба и да го модернизира. В последните близо 2 години първият отбор на Левски показа израстване и разликата се вижда. На фона на това обаче клубът сякаш все още още изостава, защото не може да намери правилния човек, който да направи клуба в една добре работеща машина, която да следва една дългосрочна стратегия за развитието си. Изглежда, че вече е получил това уверение, така че остава само тежката работа да започне.

Ситуацията около отбора

При положение, че всички изписани по-горе неща се изпълнят, то нещата с първия отбор би трябвало да са най-леки. Славиша Стоянович се оказва, че е един от най-щастливите хора относно идването на Павел Колев. От самото си пристигане наставникът сподели, че иска да има над него още един футболен човек, който да бъде връзка между него и ръководство. Макар и с няколко месеца по-късно, го получи, а единственото, което остава по веригата е да се намери и спортен директор. Но всяко нещо с времето си. Бъдещето на Стоянович при „сините“ не е кристално ясно, но поне към този момент той изглежда правилният човек за тима и би трябвало поне до края на сезона да бъде начело. Назначаването на Павел Колев съвсем случайно съвпадна с раздялата на Станимир Стоилов с Казахстан. Това веднага породи спекулации, че един от най-успешните български треньори, написал златна история с Левски, отново е на дневен ред, а не малко от феновете се надяват, че Колев ще доведе обратно Мъри. Подобни промени обаче едва ли биха се случили до края на първенството, тъй като нещата по високите етажи все още не са ясни и ще отнеме време, докато се стигне и до подобни смени.

Последният месец обаче показа колко динамично е всичко във футбола. От грижите за новите договори на Жерсон Кабрал, Давид Яблонски и Милош Цветкович, за високата заплата на Габриел Обертан колко бързо всичко това остана на заден план и се прехвърлихме към глоби от УЕФА, нови директори и евентуална смяна на собствеността. Едно на „Герена“ обаче никога не се променя. И това се феновете и тяхната безгранична любов, които остават най-голямото богатство за футболен клуб Левски.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички