Станимир Стоилов със сълзи на очи: Разказа и най-малката мистерия в Левски - взе си сбогом (ВИДЕО)


Станимир Стоилов със сълзи на очи: Разказа и най-малката мистерия в Левски - взе си сбогом (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

15203 0

Станимир Стоилов официално се сбогува с Левски! Бившият старши треньор на "сините" даде пресконференция, на която говори над 1 час и половина, а в нея обхвана много и различни теми.

Той посочи защо си тръгва от клуба, разказва за личните си отношения с важните фигури около Левски, като посочи и какъв ултиматум е имал, за да остане - часове преди да напусне.

Нееднократно посочи, че остава фен на Левски и че ще следи случващото се, както и че иска клубът да върви само напред и нагоре. Той отбеляза и невероятните фенове, с които "сините" разполагат.

През цялото време бе емоционален и трудно говореше, но точно в самия край не сдържа сълзите си и завърши пресконференцията с тях. Можете да видите ВИДЕО от нея по-долу в материала, както и най-важните акценти от думите му.

Представянето срещу Локомотив

На старта на пресконференцията Стоилов обсъди срещата - той отбеляза доминацията на "сините" над Локомотив, но и посочи, че тази пауза от над 20 дни за националните отбори е повлияла зле на Левски. Най-вече що се отнася до динамиката.

Мъри подчерта, че не му е допаднал фактът, че "сините" не са могли да си реализират всички положения, което е проблемът на тимът от край време. Няколко пъти подчерта, че динамиката трябва да бъде подобрена на първо време.

Остава ли Мъри в Левски? НЕ!

"Дали ще продължа да работя? Отговорът ми е НЕ. Най-много ме притеснява начинът на управление и решенията, които се взеха в управленски стил.

Трите стълба на раздяла Мъри - Левски

Клубът, който заварихме, беше фалирал - във всяко едно отношение - футболно, морално и финансово. Както и откъм подкрепа и присъствие на привържениците на стадионите. След това - с работата през тази година и половина, футболният клуб има три направления, по които се отчитат резултатите. Едното и най-важното - любовта и подкрепата, която привържениците указват. Навсякъде, където говоря за себе си и работата с отбора - това е за целия щаб. Оценката откъм феновете е 6+.

Второто направление е финансовата страна. Там лесно можем да видим нещата, защото клубът е с около 18 милиона приход. Разходите са около 12, тоест печалбата е около 5-6 милиона. Там оценката ми е отличен.

Третото направление, което също е много важно - бяхме под дъното и губихме, без да обиждаме някои отбори... губихме и от такива, които вече ги няма на футболната карта.

Успехите на Станимир Стоилов с Левски

Изградихме отбор, който върна любовта на публиката и победите на "Герена". След толкова години чакане и толкова милиарди в клуба - нямахме титла и купа. Видяхте как стигнахме до Купата - бихме най-добрите отбори в България. И то заслужено - с игра и стил, който опитваме да налагаме и променяме" - започна Мъри.

"Имахме негативна серия срещу ЦСКА от дълго време. Тази година нямаме още, но в миналата бихме 2 мача ЦСКА, завършихме наравно други 2 и не допуснахме гол. Какво по-показателно от дерби мач. Видяхте и мачовете с Лудогорец - играхме или по-добре, или равностойно.

Имахме и знаменити европейски вечери. Едва ли скоро някой български отбор ще успее да отстрани ПАОК. Ние го сторихме със стил и добра игра. След това имахме една негативна серия, която наистина - играта, доминацията, контролът на мача бе налице, но резултатът не бе. Основната причина бе нереализирането на ситуациите, които създавахме. Другата причина е недостатъчната усмивка на старши треньора, когато идваше на "Герена". Това си беше мой проблем и моя грешка, че търпях тези ситуации и ги наблюдавах, а не взех решението по-рано. В спортно-техническо отношение оценката е 4+" - продължи той.

"От фалирал клуб направихме клуб на главен път, остава да се качи на магистралата. Започнаха промени, с които аз не съм съгласен. Ако бяхме в Англия, щяхме да получим нови договори с подобрени финансови условия, защото съм казал, че футболът е бизнес.

Ролята на спонсора в Левски

Другото нещо - не смятам за положително в клуба доминиращата роля на спонсора в управителния съвет, където се взимат решението. Там са двама служители на Palms bet и един на Левски. Преди около 1 година имах среща с Мило Борисов, Лъчо Петров, Наско Сираков и Иво Ивков - около час и половина проведох разговор с не много любовен тон - да обясня и да кажа, че това управление ще доведе до проблеми. Левски е по-различен клуб, не е като другите. Защото видяхме, че през 13 години се наляха милиони и милиарди - резултати и наследство, което се получи - жалки са за тези пари. Опитах за час и половина тогава. Сигурно са ми се смеели - казваха си аз да си говоря каквото искам, а те да си правят каквото искат. Последният ми опит бе, когато дойдох на "Герена" и признах, че не идвам щастлив. Казах го тогава, защото в клуба има скандали и спорове. Още тогава казах, че с разговори и срещи може да се оправи. Една рана не я ли промиеш и изчистиш, дори да затвориш - гнойта излиза".

Скандалите в Левски

"През този период имаше безброй напрежение между изпълнителния директор и генералния спонсор. Напрежението бе за сключените договори преди и тези, които се даваха да се подписват. Ние получаваме вноски по договор, получаваме вноски и напред от спонсора.

Накрая на миналата година си изчистихме всички вноски, които бяхме получили напред. Оттам дойде голямо напрежение в клуба, където смятам, че собственикът трябваше да се намеси много по-рано. Трябваше да заеме правилната страна и да спрем това напрежение и да се тушират всякакви видове проблеми. Всекидневни скандали.

Първият скандал, на който присъствах, бе с изпълнителния директор. Левски имаше договор, подписан преди нашето идване, който имаше с фирмата-спонсор. Спонсорът няма право да доминира в управлението и по правилата на ФИФА. На онзи етап е било продиктувано, защото е бил много зле. За да си спонсор, трябва и да се благороден. Да даваш и евентуално да контролираш къде отиват парите. А когато искаш да се мешаш в управлението...

Договорката на Левски със спонсора

Спонсорът има договор за 10% от всички приходи в Левски. Казвам приходи, не печалби. Ако тази година 18 милиона са изкарани от клуба, 800 хиляди трябва да отидат за спонсора.

След първите скандали започнах да гледам документи и за себе си да имам яснота. Налагало се е изпълнителният директор - малко след като почна, да заплашва, че ще си тръгне. Включително и аз да го правя - за да се реши проблем в полза на Левски. Той успя в разговор с Мило Борисов от 10-те % да махне даренията, което щеше да е катастрофа. Щяхме веднага да си тръгнем - от даренията на хората да отиват за спонсора. Бяха махнати абонаментните и членски карти и таксите на ДЮШ. Всички други постъпления - билети, магазин, трансфери - до ден-днешен си остават.

Разговори, които съм водил - Сираков, а може би и спонсорът казва - "няма да се искат тези пари". Но тези пари са фактурирани на Левски. Г-н Божков, например, също каза, че няма да си иска парите. По думите на Наско Сираков - Петър Хубчев е казал, че няма да си иска парите, ако му се плати сумата, която е около 400 хиляди лева, и няма да си иска неустойките. Левски му е платил парите, но Левски получи дело за 800 хиляди лева да платим парите.

Ако толкова държаха, че няма да се плащат тези пари - най-лесното бе да се подпишат документи. Дано ги предизвикам сега да опростят тези пари, но парите са фактурирани и са там. Тези фактури утре се отварят и са дължими. Не са опростени към днешна дата" - продължи Мъри.

"Следващите по-големи неразбирателство бяха за прословутата LED система, която първоначално трябваше да бъде купена за футболния клуб Левски. Това така и не се случи. Системата обикаля по цяла система и Левски не получава нищо от всички други мачове извън "Георги Аспарухов". Същевременно изплащаме част от тази система - не знам докога и по каква причина. Другата тема, за която се правех, че не чувам и не виждам. Когато дойде трансферът на Роналдо, се каза, че се прави подарък на Мъри Стоилов - футболиста Роналдо. Първо, този футболист дори да е подарък, ако това е подарък, ще разберете за какво става въпрос, този футболист е на Левски и ще остане тук и вече струва доста пари - Роналдо. Така че не е бил подарък на Мъри Стоилов. За този футболист фирмата-спонсор дава парите на Левски назаем с дребна лихва и 10% от бъдещ трансфер. Ако това е подарък... Това бяха непрестанните скандали за чисто финансовата гледна точка".

"Смятам, че собственикът на клуба трябваше много по-рано да се намеси - да тушираме и конфликта с Ивков. Не виждам голяма причина изпълнителният директор да бъде уволнен, след като имаме такава успешна година. Да, сигурно той греши много, аз също грешка много. Но работещите хора са там, за да могат да работят. Който не работи, той не прави грешки.

Виждаме всички резултати - не виждам причина с хора, с които сме работили и постигали резултати в толкова тежка атмосфера... имам чувството, че в момента, в който издърпахме всички - станахме ненужни.

В предния престой бяхме със Сираков и Батков. Доста време се опитваха да ме убеждават, че аз сам трябва да поема спортно-технически клуб, пък между ръководните фактори се усмихваха и всичко беше "цветя и рози". Сега бе същата ситуация. Сега бе Ивков, следващият щях да бъда аз, след като от Надзорния съвет не виждам смисъл да бъде махнат човек на феновете, когото аз не познавам, въпреки че е от Хасково. Той излязъл и похвалил работата на изпълнителния директор. Ако заради това махаме представителите на феновете... И аз съм доволен от работата на изпълнителния директор, значи и аз не трябва да съм тук.

Аз си тръгвам, за да не ме питат после "Защо не си тръгна, като не ти харесваше?". Има опасност, ако продължавам... Нито знам с кого ще продължим, кои ще заемат важните позиции. В последните седмици тези неща не искаха да коментират с мен. Ако ми бяха казали, че ме взимат за "треньорче", щях да работя. Аз дойдох с по-голяма мисъл, а не за една победа. Даже се стигна дотам да ми предложат да водя още един мач на Левски и след това да си ходя. Това беше върхът на предложението. Щом аз съм треньор за един мач на Левски...

Разговорът с Мило Борисов

Днес се обадих на спонсорите, на изпълнителния директор, на собственика - за да има кажа, че напускам, да чуят от мен, не от медиите. Собственикът на Palms Bet бе благороден и ми предложи да остана до лятото. И аз приех с благородство тази длъжност. Къде на шега, къде сериозно го попитах: "Г-н Борисов, мислех си, че ще ми предложите нов 3-годишен договор, но пак сте благороден, два месеца ми предложихте да остана". И казах, естествено, че се шегувам. Беше доста неловка ситуация за него".

"Спортно-технически не съм имал проблеми. Никой не ми е казвал как да си върша работата. Със Сираков винаги във футболното направление сме гледали в една посока. В тази насока нямах никакви проблеми.

Да ви кажа и за Ивков - никога не съм го познавал лично, преди да почнем работа. Той бе назначен от Наско Сираков по негово желание и негова молба. Преди съм го виждал и 1-2 пъти сме си говорили за малко по телефона за юридическа консултация. Даже кафе не бяхме били, преди да бъде назначен.

В работата си го опознах - да, има проблеми, които той има, но това не е причина някой към някого да бива пришит. Стигна се до това през последните дни да ме пришиват към определени фенски групировки. Ако има един фен да излезе в България и да каже - че аз съм обещавал нещо или участвам в някаква комбинация за нещо - Мъри Стоилов никога няма да работи за Левски повече. Това е жалко.

Условията на Мъри към Сираков, за да остане в Левски

13 години, когато не се връщах в Левски, първото ми условие бе да се върне Наско Сираков, защото смятах, че с него най-лесно ще работим в направлението футбол. Нито сме се държали с нещо, нито сме си обещавали. 3-4 пъти се проваляше връщането ми заради това, защото смятах, че това е най-добрият начин. С хилядите компромиси и хилядите милиони - Левски заради това стигна дотук. И няма да съм аз този, който ще участва в заробването и скандалите.

Започнаха скандали между привърженици, собственик и фенските фракции. Очаквам вече още глупости да се случват. Трябва да се прекъсне, трябва да цари мир. Не мога да стоя и да гледам как феновете обиждат собственик или собственик обижда феновете. Аз не дойдох заради разединение. След като не можем да седнем и да решим проблемите... Даже последното нещо - вчера имах разговор. Поставих на собственика условията, при които бих останал да работя. Те бяха две много тежки условия. Едното беше подмяна на Управителния съвет с доминираща квота на Левски, с работещи хора в Левски - без да назовавам имена и желания мой. Не съм го казвал, но ако трябваше, и аз можех да вляза, не знам дали изобщо имам право. Работещи служители на Левски. Второто условие бе да продължим същият екип с Ивков да работим в клуба. И да се даде срок - 6 месеца или една година, на изпълнителния директор - това и това като финанси и печалба, на мен като треньор примерно борба за титла или купа. И ако не ги изпълним, тогава да бъдем освободени веднага. Но в тази успешна година да се правят промени е нелепо да тръгваме пак на тъмно.

Ако на висшето ръководство им трябват слуги, които да подписват документи, няма да бъде с мен отстрани. Това веднага води до тези 11 милиона, които криеха. Исках всичко да се знае точно. Да обявим обща идея с привържениците.

Ако бяхме седнали всички да обявим заедно сметката за НАП - абсолютно всички, сметката щеше да има двойно или тройно повече пари. По това също е видно разединението. Казах ви, не си затварям очите.

Най-много ме притеснява какво оставям. Оставям един клуб, който след два месеца ще започне да прави голяма печалба от подмяната на спортна екипировка, ще имаме нов доставчик. Очакваме печалби от около 2-3 милиона. Оставяме футболисти, които струваха 0 лева, а преди 10-15 дни спорехме дали играчът струвал 4 или 5 милиона. Футболисти с огромна цена. Оставяме ситуация, в която отборът играе един от най-добрия футбол в България, да не изглежда нагло да кажа най-добрият. Не съм аз този, който трябва да го казва, това е моето мнение. Продали сме 6500 абонаментни карти за стадиона. Цяла България да се събере, може и по два да умножи, сигурно няма да има толкова карти продадени. Това са новите абонаментни карти, които очакваме".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички